autovit.ro
B SECTIUNI

Analiză: Hyundai Getz (2002-2009)

Hyundai Getz a fost una dintre primele propuneri serioase ale constructorului coreean în clasa mică. Este modelul care a precedat actualul i20 și era incredibil de spațios la interior față în raport cu dimensiunile exterioare. A fost desenat la studioul european Hyundai din Frankfurt, iar construcția a avut loc în Coreea de Sud și India.

La Salonul Auto de la Geneva din 2002, Hyundai prezenta noul model Getz. Era propunerea coreenilor în clasa mică pentru clienții din Europa și pentru ca aceștia să fie atrași de noul model, acesta a fost desenat de către designeri eruopeni la centrul Hyundai din Frankfurt, Germania. Europenii puteau alege între două variante de caroserie cu cinci și trei portiere. La noi în țară, varianta cu trei portiere nu a avut succes, dar cea cu cinci a fost destul de răspândită între anii 2002 și 2009. Cu un design neutru, fără înflorituri inutile, Getz reușea să cucerească publicul european care avea nevoie de un automobil din clasa mică eficient și accesibil din punct de vedere al prețului. Pe cât era de mic la exterior, Getz reușea să își surprindă pasagerii cu spațiul interior. Patru persoane putea călătorii fără probleme datorită siluetei de mic monovolum, iar portbagajul era suficient de mare pentru această clasă. Mai mult, era extrem de ușor de condus și bine echipat indiferent de versiune. Reversul medaliei este calitatea materialelor. Hyundai încă nu învățase lecția conform căreia clienții europeani apreciază și materialele de calitate. Getz se prezenta cu plastice ieftine ce se zgâriau ușor și ofereau un feeling de mașină de buget. Hyundai Getz nu este un automobil sportiv, suspensia fiind gândită pentru confort, iar majoritatea motorizărilor sunt de cilindree mică, ceea ce îl face ideal pentru uzul urban.

Motorizări

hyundai-getz-10Hyundai Getz a fost oferit cu o gamă destul de largă de motoare, majoritatea pe benzină, dar cele mai răspândite sunt modelele echipate cu motorul de 1.1 litri. Acesta este și cea mai bună alegere deoarece oferă un consum decent de carburant și taxe mici. Mai există motoare pe benzină de 1.3 și 1.6 litri, dar acestea sunt mai rare pe piața noastră. Ulterior, odată cu faceliftul operat în 2006, Hyundai Getz a primit și un motor de 1.4 litri de 95 CP, mult mai performant față de propulsoarele anterioare. Pentru cei care își doresc un Getz diesel există două versiuni cu motorul de 1.5 litri de 90 și 110 CP. Motorul diesel este de origine italiană fiind furnizat de către VM Motori. Aceste modele sunt mai scumpe la achiziționare și fac sens doar dacă mașina va fi folosită pentru drumuri lungi. Pentru uzul urban, un Getz 1.1 pe benzină este cea mai bună alegere.

Fiabilitate excelentă

Echiparea este generoasă indiferent de nivelul de echipare. Majoritatea exemplarelor au direcție asistată, cd player, ABS, patru geamuri electrice și aer condiționat. Ceva mai rar se găsesc și exemplare echipate cu jante de aliaj. De asemenea, un Hyundai Getz va beneficia de costuri relativ reduse de întreținere dacă nu apar probleme majore. Iar acestea cel mai probabil nu vor apărea deoarece Hyundai are o reputație excelentă la capitolul fiabilitate. Hyundai știe acest lucru și de aceea oferă perioade de garanție mai mari față de alți constructori auto. În ceea ce privește modelul Getz, singurele probleme raportate de către proprietari sunt frânele spate care pot deveni zgomotoase. Deci, un test drive este obligatoriu în cazul unei achiziții de piața second-hand.

Hyundai Getz este extrem de accesibil, prețurile pe de Autovit.ro dovedind acest lucru. Un Getz poate fi achiziționat contra unei sume ce variază între 1.600 și 2.500 euro. Majoritatea au rulaje impresionante ceea ce certifică fiabilitatea acestui model, dar pot fi găsite și exemplare ce au parcurs sub 50.000 km.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)