autovit.ro
B SECTIUNI

Care sunt cei mai agresivi soferi in trafic?

Cu siguranta, nu de putine ori v-ati intersectat in trafic cu vreun sofer mult prea nervos, care incalca fara nicio remuscare mai multe dintre legile de circulatie. Asa ca e bine de stiut ca un studiu realizat in randul tinerilor arata ca acestia sunt agresivi in trafic si adreseaza cuvinte jignitoare celorlalti conducatori auto. Si tot tinerii accelereaza intentionat atunci cand constata ca un alt sofer incearca sa ii depaseasca…

Zilele trecute am discutat despre rezultatele analizei Goodyear cu privire la pericolul pe care il reprezinta soferii incepatori. Din acelasi studiu mai reiese ca tinerii din ziua de azi au un nivel ridicat de anxietate care ii determina sa aiba un comportament agresiv in trafic.

Conform studiului realizat pe 6.400 de tineri soferi cu varste sub 25 de ani din 15 tari europene si Africa de Sud, principalii factori care influenteaza aceasta agresivitate la volan sunt efectele crizei economice, rata crescuta a somajului in randul tinerilor si alte probleme la nivel global.

Cercetarea a analizat o serie de stereotipuri referitoare la caracteristicile nationale. Astfel, suedezii se afla pe primul loc pe lista privind tinerii soferi agresivi, cu 83% sanse de a adresa injurii celorlalti participanti la trafic. In schimb tinerii soferi francezi au demonstrat atat o agresiune verbala, cat si una fizica, fiind cu 78% mai predispusi la a adresa injurii celorlalti, iar 33% dintre francezi recurg la gesturi obscene in trafic.

Deloc surprinzator, studiul Goodyear mai arata ca barbatii sunt mai agresivi in trafic prin comparatie cu femeile si mai inclinati sa manifeste un comportament periculos:

–    depasirea dintr-o singura manevra a mai multor autoturisme pe o sosea cu doua benzi;
–    accelerarea intentionata atunci cand cineva incearca sa depaseasca;
–    nepastrarea distantei de siguranta in mers intre autovehicule;
–    orbirea celorlalti soferi cu farurile

Un alt rezultat interesant este acela ca tinerii conducatori auto care traiesc pe cont propriu sunt mult mai agresivi decat cei care locuiesc cu parintii. Mai mult, 64% dintre soferii incepatori se tem in trafic de conducatorii auto care au consumat alcool, in timp ce 63% se tem de a nu fi loviti de o alta masina si 58% sunt ingroziti de perspectiva de a ramane in pana.

Voi cum catalogati rezultatele acestui studiu vis-a-vis de ceea ce se intampla in traficul din Romania? Soferii tineri sunt mai agresivi la volan prin comparatie cu conducatorii auto experimentati?

17 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)