autovit.ro
B SECTIUNI

Ce părere ai despre noua propunere de creştere a limitei de viteză legală la 60 km/h în localităţi?

Potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru modificarea Codului rutier, adoptat luni (10 februarie) de membrii Comisiilor Juridică, pentru Apărare şi Administraţie din Senat s-a propus ca limita maximă de viteză în localitaţi să fie ridicată de la 50 km/h la 60 km/h.

De asemenea, senatorii au votat ca limita maximă de viteză în afara localităţilor să fie ridicată de la 100 km/h la 110 km/h, atunci când se circulă pe drumurile europene şi doar pentru posesorii de permise de categoria B.

La primă vedere pare o iniţiativă bună, dar dacă o raportăm la condiţiile de trafic şi la calitatea drumurilor din România s-ar putea ca rezultatele să nu fie chiar atât de pozitive. România este una dintre puţinele ţări din Europa unde drumurile naţionale şi europene trec efectiv prin toate satele, iar asta face ca riscul de accidente să fie foarte ridicat. Este imposibil să controlezi copiii, căruţele sau animalele care fac parte din “viaţa” satului. Chiar şi acum, când limita maximă de viteză este de 50 km/h, sunt foarte puţini cei care o respectă. Dacă pragul va fi ridicat la 60 km/h, atunci majoritatea vor ajunge să ruleze, în fapt, cu viteze care pot să ajungă chiar şi la 100 km/h, viteză la care în noile condiţii nu vei mai pierde permisul de conducere, ci doar vei fi amendat. În acest moment există câteva exemple unde se poate circula chiar şi cu 70 km/h în sate, cum ar fi DN1, însă acolo sunt două benzi pe fiecare sens şi traficul este monitorizat destul de intens. Situaţia este însă diferită dacă vorbim despre alte drumuri europene. În România ar trebui să existe un proiect clar de realizare a unor centuri ocolitoare chiar şi pentru satele mici, iar asta ar avea un impact major asupra siguranţei, dar şi al timpului pe care îl petrecem pe drum până la destinaţie.

Autostrada romaniaÎn ceea ce priveşte limita pentru traficul extraurban pot intra în dicuţie clasicele accidente care se întâmpla în cazul depăşirilor. Cum viteza va fi mai mare, va fi mai greu şi mai periculos de depaşit, vitezele în acele momente ajungând cu uşurinţă la cote sensibil peste limita legală.

Poate că fiecare dintre noi ne dorim ca limitele de viteză să nu existe deloc sau să fie cât mai ridicate, însă realitatea este că trebuie conştintizată pericolul real de pe străzile din România, mai ales că infrastructura este una complet depăşită de realităţile traficului din 2014. Este oare mai important ca aceste limite să fie mai ridicate pentru a evita plata unor amenzi sau siguranţa este pe primul plan? Crezi că o astfel de măsură va reduce timpului necesar pentru a ne deplasa de la o locaţie la alta?

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)