autovit.ro
B SECTIUNI

Consideri sistemul de navigaţie o opţiune utilă în maşină?

Până nu demult, sistemele de navigaţie integrate erau opţiuni care se regăseau doar pe clasele de lux, însă acum lucrurile s-au schimbat semnificativ. Nu doar că navigaţia a devenit disponibilă pe modele de clasă compactă sau chiar de clasă mică, însă ea este oferită acum, la anumite modele, pentru doar câteva sute de euro. Până să se întâmple acest lucru, faptul că plăteai circa 2.500 de euro pe un sistem de navigaţie la o maşină care costa în showroom în jur de 50.000 de euro nu era o adevărată cheltuială. Acum, pentru că există chiar şi maşini noi de 12.000 de euro care oferă navigaţie, perspectivele sunt diferite. Este sistemul de navigaţie important pentru tine sau este doar un moft?

Pentru a putea trata acest subiect dintr-o poziţie echidistantă trebuie să menţionăm că un sistem de navigaţie aduce şi alte beneficii decât simpla navigaţie. În primul rând, ecranul cu care vine este unul color, mai mare decât în mod normal şi, de cele mai multe ori, el este tactil. Asta aduce avantaje când vine vorba de acţionarea comenzilor, dar şi din punct de vedere al designului. Orice interior arată mai bine cu un ecarn color de mari dimensiuni şi o grafică pe măsură. Mai mult, sistemul de navigaţie aduce, de obicei, o conectivitate superioară faţă de sistemul standard. El permite conectarea unui telefon mobil prin Bluetooth, permite transferul de muzică, dar şi posibilitatea de a prelua un apel prin interfaţa maşinii, fără a accesa fizic telefonul. Conectivitatea merge, de obicei, şi mai departe, pentru că, de cele mai multe ori există conectori USB care permit încărcarea telefonului sau conectarea unui iPod strict pentru sursă de muzică.

La anumite modele mai scumpe, sistemul de navigaţie încorporează un hard-disk pe care poţi copia muzica ta direct de pe o sursă externă, ceea ce facilitează extrem de mult modul în care asculţi muzica preferată la volan.

google maps iphoneNavigaţie integrată sau telefon inteligent cu aplicaţii de navigaţie?

Totuşi, mulţi dintre voi puteţi spune că, acum, oricine are un telefon mobil inteligent cu aplicaţii de navigare. Corect! Însă acestea nu pot fi controlate direct prin interfaţa maşinii, eranul este limitat ca dimensiuni, iar interiorul va fi străbătut mereu de cabluri inestetice care trebuie să încarce constant telefonul. Iar când părăseşti maşina trebuie să desfaci ventuza, să o ascunzi în torpedo, ceea ce nu este pe placut tuturor. Singurul aspect favorabil sistemului cu telefon mobil este că, în general, aplicaţii sunt mult mai repede actualizate decât sistemele pe care le găsim în maşină. De aceea, hărţile pot fi mai exacte în anumite situaţii. În această categorie putem include şi sistemele de navigaţie dedicate, însă acestea pierd din ce în ce mai mult teren, în special în defavoarea telefoanelor mobile inteligente, care pot face acelaşi lucru fără costuri suplimentare.

Care este alegerea optimă?

În momentul în care vrei să îţi cumperi o maşină de clasă superioară, şi aici ne referim cel puţin la clasa medie, este momentul în poţi avea în vedere un sistem de navigaţie integrat. Acesta va aduce un plus de rafinament pentru interior, iar integrarea acestui îţi va face viaţa la volan mult mai uşoară şi mai plăcută. Pentru o soluţie mai ieftină, telefonul mobil inteligent poate reprezenta varianta ideală. De exemplu, aplicaţia Google Maps este acum foarte bine optimizată în ceea ce priveşte consumul de date şi este extrem de precisă, fiind updatată la perioade foarte scurte. În plus, pentru concediu, harţile se pot salva pentru utilizarea offline, fără a consuma trafic de date.

Totuşi, un sistem de navigaţie integrat rămâne recomandarea noastră. Dacă ţi-l poţi permite, nu mai sta pe gânduri. El înseamnă mai mult decât o simplă rutare prin trafic. Faţă de cele prezentate mai sus, care este părerea şi alegerea ta?

3 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)