
Filtrul de particule DPF le-a oferit șansa producătorilor auto care construiau motoare diesel să se încadreze în normele Euro de poluare, devenite tot mai stricte, începând cu anul 2010. Din punctul de vedere al efectului pe care îl are asupra mediului înconjurător, filtrul de particule este o adevărată inovație, cu toate că există mulți șoferi care îl consideră doar o complicată bătaie de cap.
Exploatat corect, dispozitivul, cunoscut și sub numele DPF (Diesel Particulate Filter), permite nu doar un condus responsabil față de oameni și natură, ci și posibilitatea de a trece de inspecțiile tehnice obligatorii (ITP) fără absolut nicio problemă.
- Ce este DPF la mașinile diesel
- Cum funcționează filtrul de particule DPF
- Recomandări de înlocuire filtru DPF
Ce este DPF la mașinile diesel
Pentru a înțelege rolul filtrului de particule DPF la motoarele diesel, o piesă mică, dar costisitoare, este de ajuns să ne oprim asupra poziționării ei în ansamblul tehnic al unei mașini diesel. Filtrul de particule este situat în circuitul de evacuare realizat din fabrica auto, cel mai des înainte de catalizator, dar poate fi și după.
Astfel, prin supunerea gazelor emise la o temperatură crescută, filtrul DPF reduce cu cel puțin 95% cantitatea de particule nearse și de cenușă, care, în lipsa acestuia, ar ajunge în aerul pe care îl respirăm.
Dacă te întrebi ce rost are această precauție, gândită mai în serios începând cu anii 2003-2004, mai precis, începând cu norma de poluare la mașinile Euro 4, trebuie să știi că oxizii de azot (NOx) contribuie decisiv la creșterea riscului de apariție a cancerului, în special în cazul locuitorilor din mediul urban.
Aceștia sunt mai expuși la emisiile poluante produse de motoarele diesel. În plus, ploile acide sau smogul apar tot ca urmare a acțiunii particulelor (PM 10, PM 2.5) ce sunt emanate în număr mare de acest tip de motoare termice.
La unele mașini diesel, cum sunt cele franțuzești, denumirea este FAP (Filtere à Particules). Prin urmare, DFP sau FAP se referă la același filtru de particule.
Ce mașini diesel au filtru de particule DPF
Primele mașini diesel echipate cu DPF au fost cele din norma de poluare Euro 4, iar începând cu anul 2009, conform Uniunii Europene, toate mașinile Euro 5 au obligatoriu un filtru DPF instalat.
În funcție de modelul de mașină ales, poți avea un filtru de particule uscat sau unul de concepție mai nouă, integrat într-un circuit de ardere Euro 6, care folosește aditiv special de tip AdBlue. Cel din urmă îți va solicita alimentarea periodică a rezervorului special, cam o dată la 10.000 de kilometri.
Vezi oferta noastră de 👉 FILTRE DPF
Cum funcționează filtrul de particule DPF
Filtrul de particule funcționează prin filtrarea noxelor rezultate în urma arderii motorinei. O mașină diesel cu DPF care funcționează normal nu va scoate fum negru pe țeava de eșapament, deci vei avea valori normale DPF. De exemplu, valorile le poți vizualiza și interpreta printr-o diagnoză computerizată auto VCDS, compatibilă cu mașinile din grupul VAG.
Pe afișajul de bord al mașinii, în funcție de model și producător, poți vedea cifre privind grad încărcare DPF (sau umplere), care să te ajute să previi din timp eventualele probleme cu acest filtru. În rândurile de mai jos, vedem cât de importantă este regenerarea DPF, asta dacă nu cumva mașina ta are un filtru DPF de unică folosință, care se schimbă la un anumit număr de kilometri.
Regenerarea filtrului DPF
Cantitatea de cenușă pe care un filtru DPF o poate stoca este una limitată, așadar, trebuie să iei serios în calcul regenerarea sau curățarea, pentru a evita înfundarea acestuia.
Regenerarea pasivă DPF
Atunci când filtrul de particule DPF se încarcă, senzorii declanșează creșterea temperaturii din galeria de evacuare. Astfel, particulele nocive sunt eliminate, iar filtrul își recuperează eficiența.
Acest tip de regenerare nu este posibilă la viteze de oraș, așa că, imediat ce ai observat aprinderea martorului luminos care semnalează procedura de regenerare, este recomandat să ieși din oraș, ideal undeva pe autostradă, și să conduci la o viteză de minimum 50 de km/h, la o turație de cel puțin 2000 rpm, timp de 30 de minute.
În acest mod, temperatura regenerare DPF poate ajunge până la 1000 de grade C. Este recomandat să faci asta o dată sau de două ori pe lună.
Regenerarea forțată DPF
Dacă recomandările de mai sus nu s-au putut concretiza, din simplul motiv că nu ai putut să ieși din oraș, iar filtrul de particule nu a putut fi regenerat conform recomandărilor din cartea tehnică a mașinii, va interveni o procedură declanșată de unitatea ECU la ralanți. Aceasta va mări turația motorului, pentru ca amestecul aer-combustibil să fie mai bogat pentru cel din urmă element. Cantitatea de gaze ieșite pe țeava de eșapament, în acest caz, va fi foarte mare, pe o perioadă scurtă de timp.
Curățarea chimică DPF
Pentru această operațiune, este nevoie să te deplasezi într-un service autorizat, pentru că efectuarea ei se face doar în condiții stricte, puse la punct de producător. Vei reuși, astfel, să obții dizolvarea oricărui tip de depunere de pe filtrul DPF, iar imediat după efectuarea procedurii, vei constata scăderi ale consumului de combustibil și creșteri ale performanțelor motorului diesel.
Tu știi ce defecțiuni poate ascunde fumul negru emis de o mașină prin țeava de eșapament? Urmărește acest ▶ VIDEO și vei afla detalii interesante de care să ții cont!
Simptome filtru de particule DPF înfundat
Conducerea mașinii diesel la viteze și turații scăzute favorizează înfundarea sau colmatarea filtrului de particule DPF. De regulă, asta se întâmplă atunci când mașina este folosită preponderent în mediul urban, acolo unde traficul aglomerat nu permite viteze și turații mai mari, pe o perioadă mai lungă de timp, care să împiedice înfundarea dispozitivului.
Altfel spus, nu se ating temperaturi de minimum 700 grade C, care să regenereze dispozitivul DPF. Un martor de bord dedicat, respectiv afișajul de bord, la mașinile mai recente, ar trebui să te avertizeze cu privire la starea filtrului de particule.
Dacă se întâmplă să ai un filtru DPF colmatat, mașina va avea o performanță scăzută decât în mod obișnuit, mai precis, nu va mai accelera corespunzător, cu efecte vizibile în privința puterii și cuplului motorului. Un filtru DPF înfundat mai poate însemna și consum mare de motorină, respectiv un fum negru care conține emisii mari de funingine toxică. La unele modele de mașini, motorul poate să înceteze să mai pornească, dacă nu se rezolvă problema DPF.
Filtrul se mai poate înfunda și de la motorina de proastă calitate, așadar, alege o stație PECO de care să fii mulțumit și pentru care să optezi frecvent, atunci când vrei să alimentezi cu combustibil mașina.
Recomandări de înlocuire filtru DPF
Un filtru de particule DPF care ajunge la finalul ciclului de viață (EOL), ce poate fi, de regulă, pe la 100.000 km și, în cel mai fericit caz, pe la 300.000 km, trebuie înlocuit la un service auto. Deși prețurile sunt pe măsură (ele pornesc de la 1000 Euro), în funcție de modelul mașinii, ai obligația de a îl înlocui, conform legislațiilor în vigoare.
Înlăturarea filtrului DPF în mod fizic, împreună cu modificarea software ECU (resoftare), practică ce este consemnată în anumite service-uri auto, este considerată ilegală, deoarece, conform RAR, se aduc modificări nepermise în ansamblul tehnic al mașinii.
Așadar, chiar dacă vei scăpa de o bătaie de cap cu acest DPF, iar performanțele motorului vor fi ușor îmbunătățite, mașina ta va emite noxe periculoase, ușor vizibile în trafic, și, în mod normal, nu va putea trece de testele ITP periodice sau de controalele din trafic.
Vezi oferta noastră de 👉 AUTOTURISME
Cu toate că mașinile diesel mai noi au din ce în ce mai puține probleme cu acest filtru DPF, cele care au o vechime considerabilă creează tot felul de bătăi de cap posesorilor, mai ales că tehnologia inițială era destul de rudimentară și prezenta erori de funcționare.
Prin urmare, o exploatare și o îngrijire corecte trebuie avute în vedere, pentru ca motorul să funcționeze în parametrii setați de producător și să respecte normele privind poluarea atmosferică.
Sursa foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.