autovit.ro
B SECTIUNI

Iarna este aproape – sfaturi pentru a-ți întreține și proteja acumulatorul mașinii

Temperaturile scăzute nu sunt foarte departe, iar acumulatorul mașinii tale va fi primul care va resimți acest lucru. Alături de el, alternatorul va fi supus și el unui stres suplimentar așa că este bine să fii pregătit și să urmezi câteva sfaturi simple pentru a te ajuta să le protejezi.

 

Este un lucru bine știut că acumulatorul începe să dea semne de oboseală la începutul anotimpului rece dacă are o vechime mai mare de trei ani. Uzura acumulată în timp este suplimentată de temperaturile scăzute, care fac, de exemplu, ca un acumulator perfect încărcat să aibă performanțe de doar 50% la o temperatură de -20 de grade.

Dacă știți că aveți un acumulator bun, puteți să-l protejați pe timp de iarnă și chiar să-i prelungiți viața prin respectarea câtorva reguli simple. Deși este destul de dificil de respectat uneori, cea mai nocivă acțiune pentru un acumulator este utilizarea mașinii pe distanțe scurte.

Astfel, acesta nu are timp să se reîncarce și pune presiune și pe funcționarea alternatorului. Acțiunea negativă este amplificată și dacă, pe aceste drumuri scurte, sunt utilizați intens consumatori electrici majori, cum ar fi scaunele încălzite, luneta încălzită sau ventilația pe treptele superioare. Așadar, pe cât posibil, evitați activarea lor dacă traseul este unul scurt.

Nu e plăcut să circuli fără acestea pe temperaturi scăzute, dar trebuie să te gândești și la uzura pe care o atribui acumulatorului. Ce e de făcut? Nu prea poți face multe, dar poți evita utilizarea mașinii repetat pe distanțe scurte.

La fel de important este să deconectezi borna negativă a acumulatorului mașinii atunci când știi că nu vei circula pentru o perioadă mai lungă de timp. De principiu, acesta trebuie să fie mai mare de două săptămâni. Ai grijă să depărtezi borna negativă pentru a fi sigur că nu atinge nimic.

Alt aspect important este că un contact imperfect va scădea sensibil eficiența încărcării din timpul deplasărilor, ceea ce va uza atât acumulatorul, cât și alternatorului mașinii. Așadar, curățați regulat bornele cu ajutorul unui glaspapir.

Un acumulator de calitate foarte bună rezistă maximum 4-5 ani, însă sunt cazuri când cea de-a treia iarnă îi va pune probleme serioase, mai ales dacă temperaturile scad cu mult în zona negativă. În momentul în care motorul mașinii tale pornește mai greu, cu semne clare că este de vină acumulatorul, trebuie să te aștepți că în orice moment acesta va ceda.

Este mai bine să-l schimbi din timp, pentru a evita imposibilitatea de a te deplasa cu mașina atunci când ai nevoie. Totuși, dacă mașina nu mai pornește, este bine să știi că există firme specializate care se deplasează la domiciliul tău pentru a înlocui acumulatorul cu unul nou.

Acestea pot fi un real ajutor mai ales în momentul în care acumulatorul a cedat complet. Dacă te apropii de acest moment este bine să te documentezi din timp la ce firmă ai putea apela pentru a face tranziția la un acumulator nou cât mai repede atunci când ai nevoie.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)