autovit.ro
B SECTIUNI

Jaguar și Land Rover au prezentat “montanții transparenți”, tehnologia ce permite o vizibilitate îmbunătățită pentru cel de la volan

Grupul Jaguar Land Rover lucrează la o tehnologie ce va îmbunătăți substanțial vizibilitatea la volan. Sistemul poartă denumirea de Virtual Urban Windscreen și permite montanților să devină practic “transparenți”. Acest lucru se va realiza cu ajutorul unor ecrane amplasate în zona stâlpilor din interior, precum și a unor camere video la exterior.

Orice șofer știe că vizibilitatea la volan este influențată de numeroși factori. Unghiul mort al oglinzilor retrovizoare poate ascunde o mașină, iar montanții față ne jenează privirea atunci când negociem un viraj, iar cei din spate atunci când parcăm. Dacă pentru unghiul mort au fost inventate sisteme care te avertizează când o mașină se află în afara razei de vizibilitate, la stâlpii de metal ai automobilului nu prea ai cum să renunți. Fac parte din structura de rezistență a caroseriei și nu pot fi înlocuiți. Însă, Jaguar Land Rover a găsit, se pare, o soluție.

Suprafață vitrată cu vizibilitate 360 grade

JLR-montantiGrupul britanic a prezentat un concept ingenios numit Virtual Urban Wind Screen, un parbriz încadrat de montanți “transparenți” ce permite o rază vizuală perfectă de 360 grade. În funcție de mișcările capului celui de la volan, sistemul face montanții invizibili redând imagini de la camerele video pe ecranele montate în dreptul montanților. Această tehnologie este încă în faza de proiect și cercetare, dar britanicii de la Jaguar și Land Rover promit că vom vedea cât de curând și pe un model de serie. Alături de montanții “transparenți”, Jaguar lucrează și la un sistem de navigație ce permite proiectarea pe head-up display a unui automobil virtual pe care cel de la volan să îl urmărească pentru a ajunge la destinația setată. Jaguar spune că acest mod este mult mai ușor de folosit atunci când te afli pentru prima dată într-un oraș nou și aglomerat și trebuie să urmărești indicațiile sistemului de navigație pentru a ajunge la destinație. Sistemul poartă numele de Follow-Me Ghost Car Navigation. Aceste două noi sisteme se alătură și conceptului de capotă transparentă prezentată de Land Rover acum câteva luni, o tehnologie similară cu cea a montanților transparenți. O cameră video montată în față proiectează imaginea drumului în sistemul Head-Up Display, capota devenind astfel virtual transparentă și mărind substanția câmpul vizual pentru cel de la volan. Este un sistem extrem de util mai ales pe teren accidentat, acolo unde capota mașinii poate obstrucționa vederea, mai ales în cazul unei coborâri abrupte. Tehnologia capotei transparente a fost prezentată la nivel de concept pe modelul Land Rover Discovery Vision.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)