autovit.ro
B SECTIUNI

Mașina ta inteligentă poate fi controlată de la distanță. Scenariu SF? Nu chiar!

Mașinile autonome sunt din ce în ce mai importante pentru industria auto și sunt prezente tot mai des pe străzi. Însă, odată cu implementarea conexiunii la internet și a sistemelor ce pot ghida mașina fără ajutorul șoferului, automobilele devin extrem de inteligente, evoluția lor fiind similară dezvoltării telefoanelor mobile. În momentul în care o mașină modernă este conectată la internet printr-o multitudine de aplicații și sisteme, ea devine o țintă sigură pentru tradiționalii hackeri, care caută orice breșă în sistemele de siguranță pentru a-și aduce beneficii. Cum se traduce asta pentru industria auto?

 

În momentul în care telefonul tău mobil este atacat de un hacker îți poți pierde accesul la anumite conturi sau în cel mai rau caz o parte din banii. În cazul în care o terță persoană are acces online la mașina ta lucrurile sunt mult mai delicate. În primul rând, controlul unei mașini autonome înseamnă că un hacker poate control direcția, frânele, accelerația și modul în care merge mașina. Sună înfricoșător, nu? Cu siguranță, iar scenariul nu este deloc unul desprins din filmele SF, ci este realitatea zilelor noastre.

tesla

Recent, o echipă de specialiști ai unei companii de securitate informatică din China au făcut un experiment pentru a demonstra lumii întregi care este pericolul reprezentat de vulnerabilitățile prezente în mașinile moderne. Cu ajutorul unui laptop conectat la internet, echipa de specialiști a reușit să preia controlul unui Tesla Model S aflat la mai bine de 19 km depărtare. Prin intermediul conexiunii online aceștia au demonstrat că pot deschide ușile încuiate fără a avea cheia. Mai grav este că, în timp ce mașina rula, ei au putut controla diverite echipamente de la bordul mașinii, care îl pot distrage pe șofer și îl pot pune în pericol. Asta în cel mai fericit caz. Teoretic, o mașină autonomă poate fi programată să meargă la o anumită destinație fără ca șoferul să poate interveni.

2015-tesla-model-s-p85d-first-drive-review-car-and-driver-photo

Tesla a reacționat rapid

Tesla a reacționat imediat și a emis un comunicat prin care anunță că breșa de securitate din sistemul său de operare a fost închisă prin intermediul unui update over-the-air, care a implicat toți posesorii de Model S. Astfel de scenarii sunt din ce în ce mai probabile în viitorul apropiat și este de așteptat ca rău-făcătorii să încerce să profite pe baza unor astfel de breșe de securitate. Oare când va veni momentul să ne cumpărăm un antivirus pentru mașină?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)