autovit.ro
B SECTIUNI

Prețul litrului de benzină se apropie din nou de 6 lei

La finalul anului trecut, prețul carbulanților auto au scăzut până sub pragul de 5 lei pe litri. Scăderea a fost provocată de prețul barilului pe piețele internaționale. Însă prețurile nu au stat pe loc, iar astăzi, la doar patru luni distanță, prețul unui litru de benzină se apropie din nou de 6 lei.

De la finalul anului 2014, când un litru de benzină cu cifră octanică 95 costa sub 5 lei pe litru, astăzi benzina atacă din nou prețul de aproape 6 lei pe litru. Sortimentele cu cifră octanică superioară au depășit deja acest prag. Scumpirile succesive au fost aplicate de către companiile petroliere și au fost generate de scumpirea barilului de petrol care se tranzacționează astăzi pentru suma de aproximativ 70 de dolari față de 50 de dolari la finalul anului trecut. Astfel, dacă comparăm prețurile de la finalul anului 2014 cu cele de astăzi, prețul litrului de benzină a crescut cu 12 procente, în timp ce motorina s-a scumpit cu 7%.

fuel-nozzle-handleUn litru de benzină costă astăzi aproximativ 5.85-5.90 lei, în timp ce un litru de motorină este mai ieftin, undeva în jur de 5.75 lei. Pe lângă redresarea prețulului unui baril de petrol pe piețele internaționale, creșterea prețului la pompă a fost influențată și de întărirea dolarului față de euro. În ceea ce privește tendința din viitorul apropiat, aceasta este dificil de prezis. Cel mai probabil scumpirile vor continua, mai ales dacă prețul barilului va crește din nou. În acest moment, prețul litrului de carburant în țara noastră este unul dintre cele mai ridicate din Europa. Suntem întrecuți de țările din nordul Europei, dar și de Germania, Elveția sau Franța. Însă, un litru de benzină este mai scump în România față de Bulgaria (5.17 lei), Ungaria (5.57 lei), Austria (5.38 lei), Cehia (5.18 lei), Polonia (5.09 lei) sau Țările Baltice (5.05-5.27 lei).

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)