autovit.ro
B SECTIUNI

Proiect de lege – amenda pentru lipsa rovinietei se va prescrie în 4 luni de la contravenție

Ți s-a întâmplat să circuli fără rovinietă și să fii amendat? Ți-a venit amenda la multe luni de la momentul infracțiunii? Legislația care prevedere amendarea șoferilor care circulă fără rovinietă s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Un proiect de lege în acest sens a fost depus în Parlament.

 

În acest moment, conform legislației în vigoare amenda pentru rovinietă se prescrie la 8 luni de la momentul contravenției, dacă șoferul nu primește amenda din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Deși termenul este unul destul de lung, legea menționează că șoferul nu poate fi amendat decât o singură dată în acest interval, ceea ce elimină riscul de amenzi repetate dacă ai uitat că rovinieta este expirată.

Însă lucrurile sunt pe care să se schimbe. Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, inițiatorul cere ca perioada de prescripție să fie redusă la jumătate, astfel încât orice amendă pentru circulația fără rovinietă care nu a fost trimisă să se prescrie în termen de 4 luni. Proiectul mai prevede ca CNAIR să ofere acces la baza de date, pentru ca orice șofer să aibă posibilitatea de a află online dacă deține sau nu o rovinietă valabilă. Până la urmă, cine nu a rătăcit chitanța pentru achitarea rovinietei?

rovinieta 2015

Astfel, proiectului de lege precizează: “Aplicarea sancțiunii amenzii se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei; Compania Naţională de Administrate a Infrastructurii Rutiere asigură accesul utilizatorilor la la baza de ațe pentru verificarea existenței și valabilității rovinietei și peajului”.

În acest moment, proiectul de lege a primit aviz favorabil și urmează să fie votat în Camera Deputaților, așa că sunt șanse ridicate ca acesta să devină lege. În cazul în care va fi adoptat, proiectul trebuie promulgat de președinte, să fie publicat în Monitorul Oficial și apoi să treacă o perioadă de 6 luni.

În ceea ce privește prețul pentru rovinietă, în acest moment, pentru șoferii mașinilor cu o masă maximă de sub 3,5 tone, acesta este de 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni. În cazul în care circulați fără rovinietă pe drumurile naționale, amenda este cuprinsă între 250 și 500 de lei.

 

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)