autovit.ro
B SECTIUNI

Reguli de iarnă pentru a circula în străinătate

Pentru că mulți dintre voi aveți planuri de călătorie în afara tării pentru perioada sărbătorilor este bine să știți câteva dintre caracteristici speciale ale codurilor rutiere din anumite țări europene. În caz contrar, riscați să plătiți amenzi foarte mări și să vă stricați planurile de concediu. Pentru a evita dicuții precum „Cum, domnu’ polițist, spuneți că trebuia să am lanțuri? Dar nu mi-a spus nimeni asta…“ este foarte bine să vă informați cât de mult posibil. Lipsa lanțurilor antiderapante, a anvelopelor de iarnă sau rularea cu luminile de întâlnire stinse în anumite țări îți pot aduce o amendă suficient de mare pentru destabilizarea bugetului de vacanță. Atenție! Indiferent de regulile generale, pe anumite sectoare de drum pot fi valabile reguli diferite, deci fiți atenți la indicatoarele de circulație. În continuare, prezentăm regulile în vigoare pe perioada de iarnă în șapte țări europene.

 

Franța

Pe carosabil umed, limita de viteză în afara localităților se reduce cu 10 km/h, iar pe autostrăzi, cu 20 km/h. În caz de pană sau accident este obligatorie purtarea vestei reflectorizante la ieșirea din mașină. Când plouă, ninge și în tuneluri trebuie să circulați cu farurile aprinse.

Italia

Atenție mare dacă mergeți în Tirolul de Sud! În Bolzano și Bressanone este interzisă circulația mașinilor cu motoare non-Euro și Euro 1. Pe ploaie sau ninsoare, limitele de viteză pe drumurile rapide și autostrăzi scad cu 20 km/h. În Valle d’Aosta, anvelopele de iarmă sunt obligatorii între 15 octombrie și 15 aprilie, dar se acceptă și lanțuri antiderapante montate pe anvelope de vară. Pe timp de zi, în afara zonelor locuite, trebuie aprinse luminile de zi sau luminile de întâlnire.

driving on snow2Norvegia

Anvelopele de iarnă trebuie să aibă o adâncime minimă a profilului de 3 mm. De asemenea, se circulă cu faza scurtă aprinsă chiar și ziua. Circulați cu atenție, șoselele sunt traversate în viteză de o mulțime de animale sălbatice.

Austria

Între 1 noiembrie și 15 aprilie, sunt obligatorii anvelopele de iarnă sau cele all season marcate M+S atunci când se circulă în condiții de iarnă. Profilul anvelopei trebuie să aibă o adâncime minimă de 4 mm. Pentru a evita neplăcerile este bine să montați anvelope de iarnă și pe puntea rulotelor mai grele de 3,5 tone. În caz de accident sau pană în afara localităților, este obligatorie purtarea vestei reflectorizante.

Suedia

Între 1 decembrie și 31 martie  sunt obligatorii anvelopele de iarnă cu adâncimea minimă a profilului de trei milimetri. Dacă remorcați o rulotă, și aceasta trebuie echipată cu anvelope de iarnă. Faza scurtă trebuie folosită și în timpul zilei. Atenție: multe animalele sălbatice traversează în viteză șoselele.

Elveția

Folosirea anvelopelor de iarnă nu este obligatorie, dar dacă blochezi drumul din cauza anveloplor de vară vei fi amendat. De asemenea, dacă ești implicat într-un accident, vei împărți o parte din vină cu autorul dacă ai anvelope de vară. Pe drumurile înguste de munte, mașinile trebuie să oprească pentru a face loc celor care urcă, dacă este cazul.

Cehia

Între 1 noiembrie și 31 martie, folosirea anveloplor de iarnă este obligatorie când se circulă în condiții de iarnă. Adâncimea profilului trebuie să fie mai mare de patru milimetri. Faza scurtă se va folosi și în timpul zilei. În caz de accident sau pană în afara localităților, este obligatorie purtarea vestei reflectorizante.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)