Folosirea unui sistem de iluminare pentru vehicule precede cu mult începuturile industriei auto, lămpile fiind utilizate în special pentru marcarea poziției mijloacelor de transport și nu pentru a lumina drumul.
În timp, tehnica a evoluat, iar primele automobile care au folosit tipuri de lumini auto similare celor moderne au apărut în anul 1913. Un pas important s-a făcut în 1924, când compania Philips a patentat becul auto Duplo, care folosea două filamente și putea emite fază scurtă și fază lungă.
Sistemul de iluminare și semnalizare al autovehiculelor este un component principal al mașinii, care contribuie decisiv la siguranța circulației. Folosirea lui este reglementată prin lege, iar modificările aduse sistemului sau folosirea unor lumini neomologate sunt considerate contravenții.
Este, deci, important să-i cunoaștem structura și modul corect de utilizare, pentru a ne feri de situații neplăcute și periculoase.
Tipuri de lumini auto pentru iluminarea exterioară a autovehiculului
- Tipuri de lumini auto pentru partea din față a mașinii
- Tipuri de lumini auto pentru partea din spate a mașinii
Tipuri de lumini auto pentru iluminarea interioară a autovehiculului
Cum se folosesc corect diferitele tipuri de lumini auto
- Folosirea corectă a luminilor de poziție și staționare
- Folosirea corectă a luminilor de drum (fază lungă)
- Folosirea corectă a luminilor de întâlnire (fază scurtă)
- Folosirea corectă a luminilor de ceață
Folosirea corectă a luminilor de semnalizare a direcției
Rolul și structura sistemului
Câteva sfaturi utile pentru întreținerea sistemului de iluminare și semnalizare auto
Sistemul de iluminare cuprinde diferite tipuri de lumini auto și poate fi împărțit în două categorii: iluminat exterior și interior. Iluminatul exterior are rolul de a semnaliza poziția mașinii în raport cu ceilalți participanți la trafic și de a asigura vizibilitatea în condiții de conducere pe timp de noapte sau în cazul apariției ceții.
Tot sistemul de iluminare exterioară este responsabil de semnalizarea acțiunii de frânare, a celei de mers înapoi și de iluminarea plăcii de înmatriculare.
Iluminatul interior are rolul de a oferi lumină în habitaclu, portbagaj, compartimentul motorului, tabloul de bord și torpedou. De asemenea, unele autovehicule pot fi dotate și cu o lampă de avarii, cu cablu mai lung, conectată la o priză, care este folosită, de regulă, în caz de pană.
Dotările minime de semnalizare și iluminare sunt stipulate prin directivele Ministerului Transporturilor, Registrul Auto Român, RNTR2.
👉 Dacă ești în căutarea unei mașini dotate cu sistem de iluminare omologat, pe site-ul Autovit.ro, consultantul tău auto de încredere, poți găsi o gamă largă de vehicule dotate cu tipuri de lumini auto moderne și eficiente. Intră în secțiunea Autoturisme și alege cea mai potrivită mașină pentru nevoile tale.
Tipuri de lumini auto pentru iluminarea exterioară a autovehiculului
Progresele tehnologice realizate în domeniul producției de automobile se fac simțite și în ceea ce privește sistemul de iluminare și semnalizare. Au apărut farurile digitale de înaltă rezoluție, care posedă mai multe funcții și care ajustează fasciculul luminos în funcție de pietoni sau de obstacolele întâlnite.
Tendințele se schimbă rapid, iar fabricanții de sisteme de iluminare auto trebuie să ofere noi soluții tehnice pentru mașinile viitorului.
Indiferent, însă, de variantele constructive, din dotarea automobilelor nu trebuie să lipsească elementele de iluminare și semnalizare, reglementate prin lege.
Tipuri de lumini auto pentru partea din față a mașinii
- faruri cu lumină de drum (fază lungă) – au rolul de a lumina carosabilul;
- faruri cu lumină de întâlnire (fază scurtă) – folosite la întâlnirea cu alte vehicule;
- faruri de ceață – se folosesc în condiții nefavorabile de drum (ceață, ninsoare abundentă etc.);
- lămpi de poziție-staționare, de culoare albă – indică gabaritul autovehiculului;
- lămpile de semnalizare a direcției, de culoare portocalie sau galbenă – fac cunoscute celorlalți participanți la trafic intențiile de manevră și deplasare ale conducătorului auto: oprire, avarie, schimbarea benzii de mers sau a direcției.
Tipuri de lumini auto pentru partea din spate a mașinii
- lămpile de poziție și staționare, de culoare roșie – au același rol ca cele din față, funcționând simultan;
- lămpile de semnalizare a direcției și avarie, de culoare portocalie sau galbenă – funcționează simultan cu cele din partea din față și au rolul de a informa conducătorii mașinilor care vin din spate de intențiile de deplasare și manevră;
- lămpile de frânare, de culoare roșie – sunt acționate ori de câte ori este acționată pedala de frână, pentru a informa șoferii care vin din spate de reducerea vitezei.
- lămpile (lampa) de ceață, de culoare roșu intens – în majoritatea cazurilor, este o singură lampă, așezată pe partea stângă și care semnalizează și gabaritul lateral al mașinii;
- lămpile de marșarier (mers înapoi), de culoare albă – se aprind atunci când maneta schimbătorului de viteze este în poziția de mers înapoi și semnalizează conducătorilor auto care vin din spate că se efectuează această manevră.
- lămpile de iluminare a plăcii de înmatriculare, de culoare albă – funcționează simultan cu lămpile de poziție;
- doi catadioptri (ochi de pisica) – sunt un sistem de mici oglinzi și lentile de culoare roșie, care răsfrâng lumina în direcția ei de incidență și măresc vizibilitatea mașinii pe timpul nopții.
👉 Dacă vreunul dintre elementele de iluminare și semnalizare ale mașinii tale trebuie înlocuit, nu uita că pe platforma Autovit.ro găsești cel mai mare număr de dealeri profesioniști, care oferă o gamă bogată de piese de schimb pentru toate genurile de autovehicule.
Tipuri de lumini auto pentru iluminarea interioară a autovehiculului
- plafonierele și lămpile aflate în portiere, folosite pentru iluminarea cabinei;
- lămpile pentru iluminarea tabloului de bord;
- lampa pentru compartimentului de bagaje;
- lampa torpedoului;
- lampa folosită pentru iluminarea spațiului motorului.
Cum se folosesc corect diferitele tipuri de lumini auto
Dată fiind importanța deosebită a sistemului de iluminare și semnalizare auto în menținerea siguranței deplasării pe drumurile publice, folosirea acestuia face obiectul mai multor dispoziții legale, pe care șoferii au obligația să le respecte. Îți prezentăm, în continuare, cele mai importante prevederi în acest sens.
Folosirea corectă a luminilor de poziție și staționare
Conform Codului Rutier, acestea se pot folosi doar atunci când mașina este staționată pe partea carosabilă a drumurilor care se află în afara localităților, de la lăsarea întunericului până în zorii zilei și în caz de producere a unor fenomene care diminuează vizibilitatea (ploaie abundentă, căderi masive de zăpadă, ceață etc.).
Folosirea corectă a luminilor de drum (fază lungă)
Acestea se folosesc pe timpul nopții în localități și în afara acestora, pentru a asigura o bună vizibilitate a drumului, dar doar atunci când nu vin alte vehicule din sens opus, deoarece șoferii acestora pot fi orbiți de puterea farurilor.
Faza lungă nu trebuie folosită pe timp de zi, chiar în caz de vizibilitate scăzută, deoarece o va diminua și mai mult, și nici la trecerea printr-un tunel, unde trebuie utilizate luminile de întâlnire.
Folosirea corectă a luminilor de întâlnire (fază scurtă)
Conform legii, pe timp de noapte, cu cel puțin 200 de metri înainte de întâlnirea cu un vehicul care circulă din sens opus, se va reduce viteza și se vor activa luminile de întâlnire. Acestea se folosesc obligatoriu și în timpul zilei, pe autostrăzi, drumuri europene sau naționale, dar și în localități.
Excepție fac municipiile care au căi de rulare ce fac parte dintr-un drum european sau național sau care sunt în administrarea Companiei de Autostrăzi și Drumuri Naționale.
De asemenea, la apropierea de o intersecție nesemaforizată sau nedirijată de agenți de circulație, se folosesc succesiv luminile de drum și cele de întâlnire, doar dacă din sens opus nu se apropie alt vehicul, la o distanță de mai puțin de 200 de metri.
👉 Dorești să ai o experiență de cumpărare sigură, atunci când achiziționezi o mașină cu sistem de iluminare eficient? Intră pe site-ul Autovit.ro, accesează secțiunea de dealeri profesioniști și alege ce corespunde cel mai bine nevoilor tale.
Folosirea corectă a luminilor de ceață
Acestea sunt utilizate pe timp de zi sau noapte, doar în condiții atmosferice neprielnice – ceață, căderi masive de zăpadă, ploaie torențială. Pentru că nu sunt folosite foarte des, luminile de ceață pot crea confuzie celorlalți participanți la trafic.
De aceea, ele trebuie oprite de îndată ce vizibilitatea nu mai este afectată, pentru a nu-i deranja pe ceilalți șoferi. Nerespectarea acestei prevederi este sancționată prin amendă contravențională și puncte de penalizare.
Folosirea corectă a luminilor de semnalizare a direcției
Potrivit Codului Rutier, ele se utilizează la punerea în mișcare a mașinii, la schimbarea direcției de mers, la efectuarea depășirilor și la trecerea de pe o bandă de mers pe alta. Semnalele se dau înaintea efectuării manevrelor, cu cel puțin 50 de metri în localități și 100 de metri în afara lor.
Luminile de avarie se folosesc doar în caz de defecțiune a mașinii, când vehiculul circulă cu viteză foarte mică, atunci când devine un pericol pentru fluxul traficului rutier sau în cazul remorcării.
Folosirea corectă a luminilor de semnalizare a direcției
- În cazul în care unele elemente ale sistemului trebuie înlocuite, folosește doar acele tipuri de lumini recomandate de producătorul mașinii.
- Componentele de fixare trebuie strânse periodic, pentru a diminua efectul vibrațiilor.
- După instalarea unor cauciucuri de diametru diferit, este indicat să reglezi și farurile.
- Atunci când schimbi un bec, asigură-te că acesta coincide cu mărimea duliei.
- Lămpile se curăță cu lavete umede, înmuiate în apă și șampon auto.
- Este recomandat să ai întotdeauna în mașină un set de becuri de rezervă, mai ales dacă alegi să pleci la drum lung.
Pentru că are o importanță deosebită din punctul de vedere al siguranței rutiere, sistemul de iluminare și semnalizare auto trebuie folosit și întreținut în mod corespunzător. Cunoașterea modului în care funcționează și a regulilor de utilizare te poate ajuta să contribui la menținerea unui trafic rutier fără evenimente neplăcute.
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.