Drumul spre mare, pe Autostrada Soarelui (A2), impune achitarea unor taxe de drum. Modalitățile de plată a taxei sunt relativ simple și intuitive, ușor de pus în practică, dar, pe lângă taxa în sine și valoarea acesteia, în funcție de masa maximă legală admisă, mai sunt o serie de alte detalii pe care merită să le cunoști când pornești la drum.
Cadrul legal taxă de pod
Cine plătește taxa de pod și care este valoarea pe A2
Cine nu plătește taxa de pod
Amenzile pentru neplată taxă de pod
Cum se poate plăti taxa de pod
Cele mai frecvente întrebări și rezolvări
Cadrul legal taxă de pod
Taxa de pod este reglementată prin Ordonanța Guvernului numărul 15 din 2002, ordinul 1836 din decembrie 2018, pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și normele metodologice de aplicare, redactate în septembrie 2018. În prezent, sunt trei poduri pentru care se aplică taxe de trecere:
- pe DN 5, la podul peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse, cu mențiunea că taxa este necesară doar la sensul iesirii din tara, dinspre Giurgiu spre Ruse;
- pe DN 2A, la podul peste Dunăre, între Giurgeni și Vadu Oii;
- pe A2, la podul peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă.
Aceste texte de lege stabilesc și categoriile de vehicule care sunt obligate la plata taxei de pod, precum și cele care sunt exceptate, dar și valoarea amenzilor, modul de soluționare și rezolvare a unor situații speciale sau specifice, care ar putea să apară legate de plata taxei de pod, precum și modalitățile de contestare a amenzilor.
Dacă plănuiești o călătorie lungă cu mașina, o aplicație GPS îți va fi de folos. Te va ajuta să ocolești zonele aglomerate, vei putea găsi restaurante, obiective turistice și te va atenționa dacă depășești viteza legală. Află care sunt cele mai bune aplicații de navigare GPS, ce caracteristici au și cum să ajungi la destinație fără conexiune la internet.
Cine plătește taxa de pod și care este valoarea pe A2
Sunt obligați să plătească taxa de pod, atât la Fetești, dar și în celelalte puncte menționate, toți șoferii autovehiculelor înmatriculate în România sau în spațiul UE, ori din afară acestuia, care trec prin aceste puncte, pentru fiecare tranzitare a podului.
În cazul podului de la Cernavodă, peste Brațul Borcea al Dunării, valoarea taxei depinde de masă maximă totală autorizată. Astfel:
- Vehicule cu masa maxima mai mica sau egala cu 3,5 tone: taxa este de 13 lei pentru o trecere, 26 de lei pentru două și 208 lei pentru 20 de treceri, ceea ce corespunde unei taxe de 10,4 lei pentru o trecere.
- Vehicule cu masa maximă cuprinsă între 3,5 și 12 tone: valoarea taxei este de 47 lei, respectiv 94 de lei pentru două treceri, iar pentru varianta plății anticipate a 20 de treceri peste pod, taxa este de 818 lei, ceea ce corespunde unei valori per trecere mai mici, de 40,9 lei.
- Vehiculele cu masa mai mare de 12 tone (precum, autoutilitare) și trei axe: tariful este de 64 lei/trecere, două treceri implică o taxă de 128 lei, iar pentru 20 de treceri pe podul de la Fetești, cu plata anticipată, taxa este de 1114 lei, ceea ce înseamnă 55,7 lei per trecere.
- Vehicule cu masa mai mare de 12 tone și patru axe de rulare: tariful este de 91 de lei pentru o trecere, 182 lei pentru două, iar la plata anticipată pentru 20 de traversări, taxa scade la 79,2 lei, cu un total de 1584 lei.
Cine nu plătește taxa de pod
Sunt exceptate de la plata taxei de pod autovehiculele care nu au numere de înmatriculare definitive, respectiv cele care au drept de circulație cu numere roșii, dar și toate vehiculele înregistrate. Acestea din urmă nu se supun înmatriculării, dar sunt înregistrate de către consiliile locale (mopede, tractoare și alte utilaje autopropulsate), fiind utilizate pentru lucrări de construcție, agricole, de întreținere a drumurilor și pentru alte scopuri.
De asemenea, sunt exceptate de la plata taxei de pod vehiculele utilizate sau aflate în proprietatea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, ale SRI, SIE și SPP, precum și ale Serviciului de Telecomunicații Speciale, ale Administrației Naționale a Penitenciarelor și ale serviciilor publice de urgență. Beneficiază de scutire de la taxa de pod mașinile care sunt proprietate a Companiei Naționale Autostrăzi și Drumuri Naționale, precum și cele ale CNAIR, ale Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, vehiculele Crucii Roșii și de ambulanță.
Este important de știut că sunt scutite de la plata taxei de pod mijloacele de transport public de persoane regulat local, cele destinate transportului școlar, dar și cele de întreținere a drumurilor, precum și autoturismele proprietate personală ale celor ce locuiesc de-o parte și de alta a podului (în Fetești și Cernavodă și în zonele limitrofe acestora) și care utilizează podul pentru a se deplasa la serviciu, la un teren agricol, la domiciliu și invers. Acestea din urmă se pot deplasa fără plata taxei de pod, dacă sunt înregistrate ca aparținând celor care au domiciliul în zonele riverane podului, autorizațiile fiind eliberate de Serviciul de Administrare Infrastructură, pe baza unor acte care atestă domiciliul.
Amenzile pentru neplată taxă de pod
Circulația pe podul Fetești-Cernavodă, fără plata taxei, este contravenție și se sancționează cu amendă. Trebuie spus că se aplică o amendă distinctă pentru fiecare trecere pe pod, fără plata taxei.
Valoarea amenzilor este diferită în funcție de masa maximă a vehiculului, astfel:
- Pentru mașinile cu cel mult opt locuri, cu masă maximă mai mică sau egală cu 3,5 tone: între 130 și 260 de lei.
- În cazul vehiculelor, un număr de locuri de la 9 la maximum 23 și masa între 3,5 și 12 tone: între 470 și 940 de lei.
- Vehiculele cu mai mult de 23 de locuri pe scaune și cu masa de 12 tone (cum este cazul autocarelor) pot primi o amendă de la 640 la 1280 de lei.
- Pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12 tone amenda este între 910 și 1820 de lei.
Diferența dintre minimul și maximul amenzii are legătură cu tranzitarea podului o singură dată sau de două ori, într-un interval de 24 de ore.
Camerele de supraveghere înregistrează numerele de înmatriculare ale mașinilor care trec prin punctele de taxare și zonele libere de dinainte și după pod, în funcție de direcția de mers, și compară, la finele zilei, pentru un interval de 24 de ore, cu datele care arată taxele încasate și vehiculul pentru care s-a plătit taxa.
Este bine de știut că amenda se generează automat, de Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN), pe baza datelor înregistrate în sistem, la adresa unde figurează posesorul mașinii, conform certificatului de înmatriculare. Emiterea amenzii poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni.
Amenzile pot fi contestate, dacă există motive temeinice care să justifice acest demers. Cele mai multe dintre acestea se referă la situațiile în care sistemul de încasare al taxei nu a funcționat din motive tehnice sau la erori în înregistrarea numarului de inmatriculare. Chitanța sau dovada încercării de a face plata poate fi un argument. Plata în 15 zile calendaristice a amenzii permite achitarea a jumătate din valoare. Este bine de știut că, în cazul în care se decide contestarea amenzii, cererea se depune la judecătoria de pe raza de domiciliu a contestatarului.
Cum se poate plăti taxa de pod
Sunt multiple modalități prin care se poate plăti taxa, iar intervalul de la trecerea efectivă pe pod și plata taxei este până la ora 24 a zilei următoare. Adică, dacă treci sâmbătă dimineață pe pod, poți plăti taxa până duminică la ora 24.00.
Taxa se poate plăti direct la punctele de taxare aflate înainte de intrarea pe pod, doar cu bani gheață. Pe lângă această procedură care impune oprirea în dreptul ghișeului, plata și obținerea unei chitanțe, există și alte modalități de plată, toate sigure și foarte comode. Astfel:
- Plată prin SMS la numărul unic 7577, indiferent de rețea, doar în cazul telefoanelor cu abonament (cartelele prepay nu pot beneficia de această facilitate); în această situație, primești un SMS de confirmare a plății, dar este bine de știut că nu se poate achita în acest mod decât pentru o singură trecere pe pod, iar plata în avans se poate face cu maximum 24 de ore înainte de a trece efectiv prin punctul de taxare;
- Plată la stațiile de alimentare cu carburant, cu cel mult 24 de ore înainte de a trece pe pod și cel mult până la ora 24 a zilei următoare;
- Plată pe platformele dedicatero sau taxadepod.ro, după înregistrare și autentificare;
- Plată prin achiziționare a 20 de treceri pe pod de pe site-urile partenere CNAIR, care trebuie valorificate în decurs de un an de la data plății;
- Plată anticipată pe site-urile autorizate de CNAIR și CESTRIN, prin card sau transfer bancar, iar confirmarea plății apare în câteva minute.
Este bine de știut că:
- dacă autovehiculul se află în afara graniței de stat, chiar dacă este înmatriculat în România, taxa de pod nu poate fi plătită prin SMS;
- dacă vehiculul are numere de înmatriculare românești, nu poate achita taxa prin SMS, situație în care rămân variantele de plată la punctul de taxare, cu bani cash, sau la benzinării.
Cele mai frecvente întrebări și rezolvări
Iată cele mai frecvente întrebări referitoare la taxa de pod și cum ieși din impas de fiecare dată.
Ce se întâmplă dacă numărul de înmatriculare este înregistrat greșit de către operatorul care încasează taxa?
Corecția se poate face în termen de 60 de minute din momentul plății, prin solicitarea efectuării acesteia direct operatorului, la punctul de distribuție unde a fost încasată taxa.
Solicitarea este însoțită și de un formular care se trimite efectiv la CNAIR, împreună cu o copie a documentului emis pentru numărul de înmatriculare eronat, copia certificatului de înmatriculare sau a cărții de identitate a vehiculului, din care să reiasă numărul de înmatriculare corect, și copia documentului de plata. Se face o analiză a datelor, iar dacă eroarea este evidentă, atunci se face corecția.
Dacă eroarea nu este sesizată în acest interval, se poate face dovada acesteia, ulterior, fie în instanță, prin contestația amenzii, fie direct prin sesizare la CNAIR.
Ce se întâmplă în situația în care pentru un vehicul se primesc mai multe amenzi?
Dacă există culpă, se plătesc toate aceste sancțiuni; ele nu pot fi cumulate, indiferent de intervalul în care s-au produs. Contestația, în cazul în care există motive, se face separat pentru fiecare amendă în parte, cu dovezi și documente care să probeze existența unei erori de înregistrare.
Ce se întâmplă la schimbarea numărului de înmatriculare, dacă taxa a fost achitată anticipat?
La schimbarea numărului de înmatriculare, taxa plătită anticipat își menține valabilitatea, în baza de date a autorității fiind operată automat schimbarea respectivă. Măsura este valabilă și pentru vehiculele înmatriculate în altă parte decât în România.
Utilizatorul poate solicita (cu actele necesare) și în scris efectuarea modificării numărului de înmatriculare.
Îți sunt utile și următoarele informații:
- Taxa de pod mai poartă și numele de peiaj. Acesta este un drept obținut prin plata unei taxe, cu scopul de a traversa un pod, tunel, drum, cale ferată și așa mai departe și poate fi aplicat persoanelor, vehiculelor sau mărfurilor. Termenul definește, în limbaj curent, și stația de taxare, numită și stație de peiaj.
- Datele personale necesare pentru dovedirea achitării taxei sunt protejate, conform politicii de confidențialitate a siguranței datelor și Regulamentului General pentru Protecția Datelor Personale.
- Taxa neutilizată nu își păstrează valabilitatea în cazul în care autovehiculul este vândut, iar numărul de înmatriculare este păstrat pentru un alt vehicul. Taxa are drept corespondent mașina în cauză, numărul de înmatriculare fiind cel mai evident mod de verificare, dar nu cel principal. În schimb, taxa își păstrează valabilitatea în cazul în care s-a schimbat proprietarul sau adresa de domiciliu, dar numărul de înmatriculare a rămas același, fiind vorba despre aceeași mașină.
- Restituirea unei părți din taxa de pod achitată se poate face doar în cazul radierii, distrugerii, scoaterii în afara țării sau furtului vehiculului și doar la cererea prealabilă, cu documente justificative, a proprietarului de drept.
- În cazul în care vehiculul este deținut de o societate de leasing, iar datele utilizatorului vehiculului sunt menționate, amenda pentru neplata taxei de pod se aplică celui care folosește mașina, iar în situația în care aceste informații nu sunt cunoscute, procesul-verbal de constatare a contravenției va fi emis către firma de leasing.
Sumele colectate din taxa de pod sunt utilizate pentru întreținerea autostrăzii A2. Valoarea totală a taxelor, colectate anual, de la participanții la trafic care sunt obligați să o achite, se ridică la suma de aproximativ 120 milioane de lei.
Sursa foto: Shutterstock.com
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.