autovit.ro
B SECTIUNI

Vom avea rețea națională de stații de încărcare pentru mașinile electrice

Dacă acum câțiva ani părea o utopie să avem măcar câteva puncte de încărcare a mașinilor electrice în marile orașe din România, iată că lucrurile par să se schimbe radical. Recent, au mai apărut câteva stații de încărcare în București și sunt anunțate altele noi în zone din țară, moment în care Guvernul anunță introducerea unui program ce are capacitatea de a schimba radical tot ceea ce înseamnă puncte de încărcare pentru mașinile electrice sau plug-in hibrid.

 

Ministerul Mediului a lansat programul denumit “Infrastructură de alimentare verde” care va permite posibilitatea persoanelor juridice să depună proiecte pentru realizarea unor puncte de încărcare pentru mașinile electrice sau plug-in hibrid. Dosarele vor putea fi depuse între 5 septembrie și 15 octombrie, la sediul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul presupune o țintă destul de clară pentru anul 2020, când România trebuie să aibă nu mai puțin de 6.000 de puncte de încărcare de mare putere. Pentru anul curent, suma alocată pentru program este de 70 de milioane de lei și prevede fonduri pentru montarea a 420 de stații de încărcare cu o putere de 22 kW și a altor 420 de stații de putere mai mare de 22 kW. Acestea din urmă au nevoie de doar câteva minute pentru a încărcare un plug-in hibrid ce poate rula electric pentru circa 50 km și de zeci de minute pentru a încărca o mașină electrică cu o autonomie de circa 200 km.

CMA Battery Electric Vehicle Technical Concept Study - 3/4 view

”Am creat un întreg pachet care să răspundă ţelului european privind promovarea transporturilor cu zero emisii. Programele „Rabla Plus” şi „Infrastructură de alimentare verde” au forţa de a rupe barierele care au ţinut pe loc dezvoltarea transportului urban verde în România şi de a face tranziţia tot mai mult în viitor de la carburant la curentul electric. Vrem ca pe măsură ce punctele de încărcare vor fi finalizate să le actualizăm într-o hartă online pe care orice şofer să o poată consulta înainte de a pleca spre orice destinaţie”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Programul prevede ca principalele puncte unde se vor monta astfel de stații de încărcare să vizeze zone precum parcările publice, parcări care deservesc puncte de interes public, săli de spectacole, instituții plublice, centre comerciale, gări, aeroport, parcări cu acces direct la autostrăzi, drumuri naționale și europene. Pentru persoanele juridice care vor să aplice la acest program este important de știut faptul că suma maximă care poate fi solicitată este de 900.000 de lei.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)