autovit.ro
B SECTIUNI

Vrei să schimbi singur uleiul mașinii? Iată câteva sfaturi utile

Schimbul uleiului de este, în principiu, o operațiune simplă pe care aproape oricine o poate executa. Dacă vreți să evitați un drum la service, doriți să faceți o mică economie, sau pur și simplu vă place să vă întrețineți mașina singuri, iată câteva sfaturi pentru schimbul de ulei în regie proprie.

 

În trecut, reparațiile vechiilor modele Dacia era una dintre cele mai obișnuite activități de weekend. Indiferent că vorbim despre întreținerea lor, schimbarea unor componente defecte sau clasicul schimb de ulei, majoritatea erau făcute în spatele blocului cu ajutorul unui vecin. Lucrurile s-au schimbat foarte mult de atunci, însă încă există șoferi care au cunoștințele și plăcerea de a întreține în regie proprie mașina personală. Printre operațiunile de rutină se numără și schimbul de ulei. Iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta în acest caz.

Citește manualul mașinii

Asta te va ajuta să afli cantitatea exactă de ulei de care ai nevoie, dar și tipul acestuia. Atunci când verifici cantitatea de ulei caută să fie specificată cea care include și filtrul de ulei, deoarece acesta va fi și el schimbat.

Pregătește-te din timp

schimb de uleiVerifică din timp sculele de care ai nevoie, cumpără uleiul potrivit și un filtru de ulei nou. De asemenea, vei avea nevoie de un recipient suficient de mare pentru a putea capta tot uleiul vechi. Ai în vedere și faptul că uleiul vechi va trebui transportat ulterior, dar și că vei avea nevoie de celofan pentru a proteja anumite zone sau chiar mediul înconjurător de scurgeri de ulei.

Încălzește motorul

Uleiul cald are proprietăți de curgere mai bune, astfel că este recomandat că mergi puțin cu mașina înainte de a schimba uleiul. Totuși, este important ca acesta să fie doar un pic încălzit.

Folosește sculele potrivite

Vei avea nevoie, cu siguranță, de o cheie dinamometrică la finalul operațiunii. Este important să știi forța exactă pe care trebuie să o aplici pentru a închide bușonul pe unde este eliminat uleiul vechi. Înainte de a fixa filtrul de ulei nou este bine să fie uns la interior cu ulei proaspăt.

Unde faci lucrarea și cum scapi de uleiul vechi?

Recomandarea este ca această operațiune să aibă loc într-un mediu controlat, eventual o rampa sau un service unde ai acces. Uleiul vechi poate fi extrem de dăunător mediului astfel încăt acesta nu trebuie să se scurgă în pământ și trebuie livrat service-urilor auto, de unde este colectat de servicii specializate.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)