
Una dintre cele mai prestigioase competiții ale industriei auto, trofeul european care desemnează mașina anului, a fost decernat pentru prima dată în anul 1964. Mașina care și-a adjudecat atunci titlul era prestigiosul Rover 2000, o strălucită mostră de design și inventivitate britanice. Motorul de 2 litri, în patru cilindri, se remarca printr-o premieră a vremii, mai exact, prin arhitectura OHV, adică dispunerea arborelui cu came pe o poziție inferioară pistonului. Ca un arc peste timp, în 2019, tot o mașină britanică avea să ia trofeul ECOTY, dar, de data aceasta, una propulsată de un motor electric: Jaguar I-Pace. Nimic nu indică mai fidel evoluția tehnologică marcată de industria auto, așa cum o face o comparație între cei doi laureați.
Ambele sunt modele cu blazon și măsoară peste 4.5 m lungime, dar cel din urmă are un sistem multimedia cu ecran și zone tactile, afișare a vitezei și direcției de navigare pe parbriz, precum și o autonomie de 470 km cu o singură încărcare. Actuala mașină europeană a anului este Peugeot 208, unul dintre modelele de clasă mică în cazul căruia nu mai este nevoie de nicio prezentare, după două generații de mare succes. Disponibil cu motorizări pe combustibil, nici micuțul francez nu a rămas încremenit în concepția veche. Versiunea electrică e208 promite o autonomie de 340 km. A venit momentul să ne întrebăm cu toții care va fi câștigătorul titlului de Mașina europeană a anului în 2021, iar lista candidaților abundă în modele care mai de care mai competitive.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Cum se desfășoară competiția
Înainte de a vedea care sunt numele dintre care va fi ales cel câștigător, vom afla cine sunt cei de care depinde această decizie. Juriul competiției este format din jurnaliști auto ce provin din 23 de țări. Inițial, Mașina Anului în Europa era desemnată de trei reviste auto: Autovisie, din Olanda, Stern, din Germania, și ViBilägare, din Suedia, care au rămas până astăzi membri în juriu. Spaniolii de la Autopista s-au alăturat și ei în 1985, iar pe parcursul anilor, componența a suferit numeroase modificări, fără ca nucleul de bază să fie afectat. În prezent, printre publicațiile care gestionează această competiție se mai numără titluri ca Autocar, Automobil Revue, Auto Trends, L’Automobile Magazine sau Firmenauto. Întrunirile juraților sunt conduse prin rotație, anual, de câte una dintre publicații, care dă și președintele comitetului. Pentru 2021, această funcție i-a revenit olandezului Niels Visser, jurnalist al revistei Autovisie. Condiția de bază, pe care fiecare dintre modele trebuie să o întrunească, este aceea de a fi intrat în vânzare pe cel puțin cinci piețe europene, înainte de finalul anului curent. Din lista inițială, sunt păstrate numai șapte finaliste, iar învingătorul este anunțat în luna martie a anului 2021.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Ce modele au intrat pe lista provizorie
Multe sunt mașinile care se califică pentru acest titlu, dar lista finală va include numai șapte dintre ele. Până una alta, cele 38 de modele înscrise în competiția de anul acesta sunt următoarele:
- Aston Martin DBX;
- Audi A3;
- Bentley Flying Spur;
- BMW Seria 2 Gran Coupé;
- BMW Seria 4;
- Citroën C4;
- Cupra Formentor;
- Dacia Logan/Sandero;
- DS9;
- Ferrari Roma;
- Ferrari SF90 Stradale;
- Fiat 500;
- Ford Explorer;
- Ford Kuga;
- Honda e;
- Honda Jazz;
- Hyundai i10;
- Hyundai i20;
- Hyundai Tucson;
- Kia Sorento;
- Land Rover Defender;
- Lynk&Co 01;
- Mazda MX-30;
- Mercedes-Benz GLA;
- Mercedes-Benz GLB;
- Mercedes-Benz GLS;
- Mercedes-Benz S Class;
- Opel Mokka;
- Peugeot 2008;
- Polestar 2;
- Rolls-Royce Ghost;
- Seat Leon;
- Skoda Octavia;
- Toyota Mirai;
- Toyota Yaris;
- Volkswagen Caddy;
- Volkswagen Golf;
- Volkswagen ID.3.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Care sunt mașinile cu șanse de a câștiga
Dintre toate modelele de mai sus, există câteva mașini care pot fi considerate încă de pe acum favorite la locul I. Brandul unui anumit model nu reprezintă un argument în lupta pentru podium, având în vedere evoluțiile impresionante din ultimele decenii ale unor producători precum Skoda sau Kia. De asemenea, dacă aruncăm o privire atentă peste lista candidaților, vom vedea o mare proporție a mașinilor de oraș cu propulsie electrică, precum Volkswagen ID.3 sau Fiat 500, modele complet necunoscute marelui public, ca Polestar 2 sau Lynk&Co 01, dar și performeri low-cost ca Hyundai i10 sau Dacia Logan. Tot acolo se regăsesc supercarul Ferrari Roma sau somptuosul Mercedes-Benz S Class. Printre modelele al căror raport preț-calitate-performanțe le-ar putea avantaja se numără: Honda Jazz, Volkswagen ID.3, Toyota Yaris, Seat Leon, Audi A3 sau Mercedes GLA.
Indiferent de rezultatul la care vor ajunge jurnaliștii auto din componența juriului European Car Of The Year 2021, adevărații câștigători sunt șoferii. Mai mult decât în alte industrii, competiția generează un progres rapid printre fabricanții auto, atât la capitolul tehnologiei de fabricație, cât și din punctul de vedere al abordării nevoilor clienților.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.