autovit.ro
B SECTIUNI

Amenzile rutiere vor crește de la 1 ianuarie 2018

De la începutul anului viitor, amenzile rutiere fi mai mari din cauza creșterii salariului minim. Ministrul Muncii a propus ca acesta să crească la valoarea de 1.900 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare punct de amendă va urca la cota de 190 de lei, aceasta fiind stabilită prin lege la 10% din valoarea salariului minim.

 

Cea mai recentă creștere a amenzilor rutiere a avut loc la începutul acestui an din aceleași motive. La 1 februarie, salariul minim a crescut la valoarea de 1.450 de lei, ceea ce a făcut ca punctul de amendă să fie stabilit la 145 de lei. Așadar, creșterea care este foarte probabil să se aplice de la începutul anului viitor este una consistentă, mai mult decât dublă față de cea de 20 de lei de la începutul lui 2017. Astfel, cea mai mică amendă care va putea fi aplicată după noile cotații va fi de 380 de lei, față de 290 de lei, cât era până acum.

Clasele actuale de amenzi

În acest moment amenzile rutiere sunt împărțite în cinci clase de gravitate, pentru care se acordă un anumit număr de puncte de penalizare și puncte de amendă. Dacă pentru punctele de penalizare ți se poate suspenda permisul de conducere (la 15 puncte), cele de amendă sunt responsabile pentru stabilirea amenzii pe care o plătești.

Pentru persoanele fizice sunt aplicabile doar sancțiuni din primele patru clase, iar ultima dintre ele este rezervată doar pentru persoanele juridice.Astfel, cea mai mare amendă pentru persoanele fizice este de 1.450 de lei. Mai jos – cele cinci clase în care se împart amenzile rutiere.

– clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă (de ex. vorbitul la telefon, nepurtarea centurii de siguranță);

– clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă (de ex. neacordarea priorității la trecerea de pietoni, depășirea vitezei legale cu 21-30 km/h);

– clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă (de ex. trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea vitezei legale cu 31-40 km/h);

– clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă (de ex. conducerea sub influența băuturilor alcoolice, depășirea vitezei legale cu 41-50 km/h);

– clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (doar persoanelor juridice);

Este posibilă plata a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, dacă este făcută în primele două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de contravenţie și chiar pe loc direct la agentul constatator.

 

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)