
Prima generaţie a lui BMW X5 a intrat în producţie în anul 1999 însă istoria sa începe chiar din anul 1994, atunci când bavarezii au luat pentru prima dată în considerare construirea unui SUV, imediat după ce aceştia au achiziţionat marca Land Rover. BMW a profitat foarte mult de pe urma analizei detaliate a tehnologiilor utilizate de britanici pentru Range Rover, care aveau o experianţă uriaşă în acest segment şi apoi a dat undă verde proiectului. De exemplu, sistemul Hill Descent Control este preluat direct de la Range Rover, la fel ca şi hayonul care se deschide din două bucăţi.
Pentru a fi totuşi diferit de SUV-ul britanic, X5 a fost dezvoltat ca un model foarte sportiv şi a fost promovat ca fiind cel mai dinamic SUV de pe piaţă, fără să aibă capabilităţi prea bune în teren accidentat. Mai mult, el a fost chiar criticat pentru modul cum se comporta prima generaţie a sistemului xDrive în off-road (care avea un raport fix pentru distribuţia puterii, de 38/62 faţă/spate).
Fiind un model premium, X5 a trecut aproape în fiecare an printr-o serie de actualizări, însă cel mai important facelift a avut loc în anul 2003, când SUV-ul bavarez a primit un nou design pentru anumite elemente de caroserie, noi faruri (cu xenon adaptiv şi cu patru angel eyes) şi stopuri, dar şi materiale mai bune pentru interior. Din punct de vedere mecanic cea mai importantă schimbare a fost adusă de un sistem de tracţiune integrală complet nou, care putea transfera aproape instant 100% din putere pe oricare dintre punţi. Comportamentul în teren accidentat şi pe suprafeţe alunecoase a fost semnificativ îmbunătăţit. De asemenea, gama de motorizări a fost actualizată.
Gamă de motorizări – BMW X5
BMW X5 a beneficiat în cei 7 ani de producţie de numai cinci motorizări, dar în mai multe versiuni de putere. Astfel, pe benzină au fost oferite propulsoarele 3.0i (231 CP), 4.4i (286 CP, din 2004 cu 320 CP), 4.6i (340 CP, doar până în 2003) şi 4.8i (355 CP, din 2004). Pentru fanii diesel a existat o singură motorizare, de 3 litri, care dezvolta 184 CP (până în 2003) şi 218 CP (din 2004). Pe piaţa noastră, dieselul este cel mai des întâlnit, fiind potrivit pentru un astfel de SUV. Trebuie ştiut că motorizările pe benzină au un consum extrem de ridicat.
Fiabilitate şi întreţinere – BMW X5
BMW X5 este un model extrem de scump de întreţinut, singurul său aspect pozitiv la capitolul costuri fiind că se devalorizează mai greu decât alte modele de teren. Din punct de vedere al fiabilităţii cele mai multe probleme semnalate se referă la sistemul electric, la cel de frânare şi la cel de injecţie. În plus, uzura care apare la anvelope, frâne şi amortizoare este rapidă, iar acestea sunt elemente scumpe. Le benzină mai sunt probleme cu debitmetrul de aer, care face ca livrarea puterii în timpul acceleraţiilor să fie întreruptă. Cu toate acestea există proprietari foarte multumiţi de maşina lor aşa că fiecare caz trebuie tratat independent, iar maşina trebuie verificată extrem de bine înainte de achiziţie.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.