
De cele mai multe ori, atunci când vrei să cumperi o mașină, primele caracteristici pe care le ai în vedere sunt prețul, utilitatea zilnică și nivelul de spațiul pe care îl oferă mașina la interior. De acceea, ne-am gândit să exemplificăm de ce un break de clasă mică are avantaje în fața altor modele de clasă mai mare, care evident sunt mai scumpe.
În primul rând, avanatajul major al unui break de clasă mică este că spațiul interior pe care îl oferă pentru pasageri este de cele mai multe ori la nivel de clasă compactă. Caroseria mai lungă permite ca pentru pasagerii din spate să existe mai mult spațiu la nivelul genunchilor decât la un model de clasă mică cu o caroserie hatchback. Astfel, valorile sunt foarte apropiate de cele ale unei compacte.
Apoi, este foarte important faptul că portbagajul unui break de clasă mică este de cele mai multe ori semnificativ mai mare decât al unui model de clasă compactă. Dacă ar fi să facem o comparație putem lua ca exemple Skoda Fabia Combi și Ford Focus. Breakul de clasă mică oferă un volum util pentru portbagaj de 505 litri, o valoare cu adevărat uriașă, in timp ce Focus are doar 316 litri. Și dacă Fabia este unul dintre cele mai spațioase breakuri de clasă mică, avem și alte exemple, precum Renault Clio Estate, cu un portbagaj de 443 de litri. Concluzia este că orice break de clasă mică este aproape la fel de spațios ca o compactă hatchback și oferă un volum util al portbagajului net superior.
Alt factor important este prețul deoarece un break de clasă mică va fi întotdeauna mai ieftin decât un model de clasă compactă și aproape în 100% din cazuri, la motorizări identice, este și mai economic. În plus, modelul de clasa mica se conduce agil și este foarte bine adaptat la condițiile de trafic aglomerat din oras, fără să piardă din utilitatea unei mașini de familie care poate fi exploatată în vacanțe sau în escapadele din weekend împreună cu familia.
Bineințeles că există și puncte mai puțin pozitive în această comparație pentru breakul de clasă mică. De obicei, un model compact este mai silențios, în special la viteze ridicate și are o ținută de drum mai plăcută, dar oferă și un tren de rulare mai rafinat, cu un nivel mai bun de confort.
Totuși, diferențele trebuie puse în balanță de fiecare în parte pentru alegerea cea mai bună. De asemenea, trebuie știut că nu toate modelele de clasă mică oferă o versiune de caroserie break. Printre cele mai apreciate modele în segment sunt: Skoda Fabia Combi, Peugeot 207 SW sau Renault Clio Estate.
Care este părerea ta despre acest subiect și care ar fi alegerea pe care ai face-o dacă ar trebui să alegi între un combi de clasă mică și un hatchback de clasă compactă?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.