
Fiat Stilo este modelul de clasă compactă cu care italienii au concurat între anii 2001 şi 2007 rivali precum Opel Astra G/H, Ford Focus, VW Golf IV/V, Peugeot 307 sau Renault Megane. Stilo a fost comercializat în trei versiuni de caroserie: hatchback cu cinci portiere, hatchback cu trei portiere şi break, înlocuind în fabricaţie modelul Bravo/Brava.
Stilo este un model oarecum atipic pentru designul modelelor italieneşti, deoarece adoptă un stil mai apropiat de cel germanic, cu muchii ascuţiite şi linii drepte. Trebuie menţionat că pentru Stilo, inginerii de la Fiat au utilizat pentru prima dată în lume la o maşină un sistem de direcţie complet electric, ce aducea beneficii în materie de menevrabilitate în trafic urban, dar şi în ceea ce priveşte eficienţa. În ziua de azi, majoritatea maşinilor utilizează o direcţie electrică.
Compacta celor de la Fiat, lansată în 2001, a avut parte de o operaţie de facelift în anul 2006, când au fost modificate anumite elemente de design pentru interior şi exterior, iar echiparea de bază pentru fiecare versiune a fost actualizată. Pentru anul 2001, Stilo a inclus printre echipamentele opţionele sisteme de asistenţă activă precum pilotul automat cu funcţie de păstrare automată a distanţei faţă de maşina din faţă, funcţie de care nu beneficiază nici acum toate modelele de clasă compactă.
Gama de motorizări a cuprins cinci motorizări pe benzină şi trei pe motorină: 1.2i (80 CP), 1.4i (95 CP din 2003), 1.6i (103 CP), 1.8i (133 CP), 2.4i (170 CP) şi 1.9 JTD (80 CP, 115 CP, 140 CP). Dintre acestea ca motor pe benzină cel de 1.4 litri este recomandarea noastră pentru faptul că este suficient de puternic şi oferă o valoare de consum bună. Pentru dieseluri, cel de 115 CP şi cel de 140 CP sunt de preferat, ele fiind rafinate şi cu o valoare de cuplu bună.
Deşi a fost un model foarte spaţios, care rulează confortabil şi cu motoare apreciate pentru aceea perioadă, Stilo a dezamagit în ceea ce priveşte vânzările, iar cota sa pe piaţa de second- hand a scăzut dramatic după ce modelul a ieşit din producţie. Astfel, Stilo poate fi cumpărat cu preţuri ce pornesc de la valori de sub 2.000 de euro pe piaţa românească.
Fiind o maşină italienească discuţia despre fiabilitate este inevitabilă. Astfel, la Stilo s-au raportat numeroase probleme printre care: geometria roţilor care deviază de la normal destul de repede, foarte rar probleme la cutiile de viteză manuale, probleme la sistemul de răcire la 1.2i, apa care se infiltrează în portbagaj după ploaie sau defecţiuni la sistemul de climatizare (compresor). Intretinerea nu este scumpă, reviziile putând fi făcute la orice service.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.