
Honda Civic produsă între anii 2006-2011 este cea de-a opta generație a compactei nipone și a reprezentat unul dintre cele mai spectaculoase modele în ceea ce privește designul exterior și interior. Nu de puține ori, Civic a fost denumită în presa de specialitate drept „OZN”-ul clasei compacte. Pentru piața din Europa, Honda Civic a fost produsă doar în fabrica mărcii din Swindon, Anglia.
Designul exterior era unul inedit, cu o formă bombată, iar caroseria cu cinci portiere oferea impresia de coupe cu două portiere deoarece sistemul de deschidere al portierelor spate era integrat elegant în linia de design, în continuarea geamurilor spate. Interiorul era și el spectaculos, cu trei zone distincte pentru informații, însă această soluție nu era mereu considerată foarte ergonomică, deoarece șoferul trebuie să mute privirea pentru a obține informații. Una dintre cele mai apreciate facilități oferite la interior era sistemul de rabatare al scaunelor spate, denumit „magic seats”, care permite ca șezutul să fie ridicat, astfel încât în spatele scaunelor din față să existe o zonă de încărcare foarte generoasă, inexistentă la alte modele din clasă. Practic, acolo se putea transporta și o bicicletă, iar o persoană putea efectic trece mergând prin mașină doar dacă se apleca puțin.
Gamă de motorizări – Honda Civic
Gama de motorizări pentru Civic era destul de restrânsă, nefiind la nivelul concurenților europeni. Practic, pe toată durata producției s-au oferit doar patru motorizri, din care una era destinată versiunii de top, Civic Type R, care avea un motor aspirat pe benzină, de 2 litri, care dezvolta 200 CP. În rest, erau oferite motorizările 1.4i (83 CP) și 1.8i (140 CP) pe benzină și dieselul 2.2 i-CTDI (140 CP). Pentru versiunile pe benzină exista și o cutie robotizată. Dieselul de 2,2 litri era un motor foarte apreciat, pentru valorile de consum bune și performanțe dinamice ridicate. El funcționează rafinat, este silențios, însă nu trebuie uitat faptul că în acest moment impozitul anual pentru un astfel de motor este de aproape 800 de lei.
Honda Civic are o ținută de drum sigură, cu o tentă sportivă, un tren de rulare ușor rigid, dar o direcție destul de sintetică, care nu oferă foarte multe informații șoferului. Interiorul oferă un nivel de spațiu generos, însă nu peste media clasei compacte. În anii 2009 și 2011 au existat două fecelift-uri, însă minore, care nu au adus decât ușoare schimbări în materie de desing.
Fiabilitate și întreținere – Honda Civic
Honda Civic este recunoscută pentru fiabilitatea sa foarte bună, în timp existand doar sesizări despre probleme mai mult deranjante decât foarte importante. Astfel, există raportate probleme despre faptul că ușița de rezervorul de carburant nu se deschide, că farurile fac condens la interior sau că plasticele de la interior produc zgomote în mers. De asemenea, la diesel este recomandat să verificați regulat nivelul uleiului pentru că nu există indicator în bord și au fost semnalate cazuri în care consumul a depășit mai mult de doi litri în 10.000 km. Întreținerea poate fi mai ridicată decât la un model european, deoarece anumite piese se găsesc numai de la producător și au prețuri destul de ridicate, însă nu la un nivel exagerat.
Piața de mașini second-hand din România oferă numeroase oferte pentru Honda Civic, cu prețuri ce pornesc din jurul sumei de 4.500 de euro.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.