
Prima generaţie a Clasei M a fost lansată în anul 1997, dar istoria anterioră a acestei este foarte interesantă. În anul 1991, Mercedes dorea un înlocuitor pentru Clasa G şi a semnat un acord cu Mitsubishi pentru a costrui împreună un automobil pe baza platfromei utilizate pentru modelul Pajero. Un an mai târziu, Mercedes a rupt acest acord, zvonurile fiind că platforma tehnică a japonezilor era depăşită. Apoi, germanii au continuat pe cont propriu dezvoltarea Clasei M, care a fost în final propusă în gamă alături de Clasa G şi nu ca un înlocuitor pentru aceasta. Cu mici excepţii, Clasa M este fabricată în Statele Unite, în fabrica Mercedes din Tuscaloosa.
Clasa M este un SUV premium de clasă mare, a fost oferit cu o configuraţie de cinci sau şapte locuri la interior şi este primul SUV care utilizează ca dotare standard sistemul de control al stabilităţii ESP. Toate versiunile au fost echipate cu sistemul de tracţiune integrală 4Matic, fără a avea niciun diferenţial blocabil. Un sistem electronic denumit 4ETS simula funcţionarea unui astfel de diferenţial prin acţionarea agresivă individuală a frânelor la roţile care pierdeau aderenţa. De aceea, Clasa M era foarte potentă în teren accidentat, sistemul de tracţiune integrală fiind extrem de eficient pe suprafeţe cu aderenţă redusă. Cu toate acestea, Clasa M nu era prea plăcută pe şosea, fiind foarte greoie şi lipsită de orice agilitate, complet diferită faţă de prima generaţie a lui BMW X5, care avea să apară în 1999.
Facelift-ul a venit pentru modelul anului 2002, când au fost efectuate o serie de retuşări la nivel de design, interiorul a primit materiale noi şi câteva comenzi repoziţionate, iar motorizările au fost revizuite şi unele complet scoase din gamă pentru a face loc unor unităţi moderne.
Mercedes Clasa M – gamă de motorizări
Deşi Clasa M a dispus de şase motorizări pe benzină şi două dieseluri, cele din urmă sunt cele mai răspândite pe piaţa din România. Acestea au indicativul ML 270 CDI (cinci cilindri în linie, 2,7 litri, turbo, 163 CP) şi ML 400 CDI (V8, turbo, 4 litri, 250 CP). Cel din urmă era mai potrivit pentru natura unui SUV premium de clasă mare, însă consumul său este foarte mare, iar impozitul şi asigurările sunt foarte mari. Dieselul mai mic îşi face foarte bine treaba, însă nu trebuie să aveţi pretenţii din punct de vedere dinamic. Clasa M a fost disponibilă standard cu o cutie manuală cu 5 trepte sau opţional (standard la anumite versiuni) cu o cutie automată cu 5 trepte, denumită 5G-Tronic. Aceasta este rafinată, însă foarte lentă la schimbarea treptelor.
Mercedes Clasa M – întreţinere şi fiabilitate
În acest moment, pe piaţa de second hand prima generaţie a Clasei M are preţuri foarte mici, însă trebuie să aveţi mare atenţie la o eventuală achiziţie. În anul 2005, Clasa M s-a clasat între ultimele cinci modele ale acelui an în raportul satisfacţiei clinţilor întocmit de JD Power, ceea ce reprezintă un rezultat foarte slab. În ciclul de producţie au existat două rechemări: pentru 4000 de modele fabricate în 1997 (centura se putea desface la accident) şi la 30.000 de modele construite între 1998 şi 2002 (riscuri de scurgere a lichidului din caseta de direcţie). Cele mai mari probleme apar la trenul de rulare şi la sistemul de frânare, dar şi la sistemul electric. Acestea pot aduce note de plată foarte ridicate, Clasa M fiind foarte scumpă de întreţinut şi reparat.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.