autovit.ro
B SECTIUNI

Analiză: Renault Scenic (1997-2003)

Prima generaţie a lui Renault Scenic a fost lansată în anul 1997 şi a avut la bază aceeaşi platformă şi mecanică precum prima generaţie a lui Megane. Scenic este un monovolum de clasă compactă, care propune ca veleităţi principale organizarea spaţiului interior şi oferirea de numeroase spaţii pentru depozitare. Cu o lungime a caroseriei de 4,16 metri, Scenic este mai scurt decât orice compactă din ziua de azi, fiind un model care se descurcă foarte bine chiar şi în traficul aglomerat.

Principalele calităţi ale lui Scenic sunt spaţiu interior foarte generos raportat la dimensiunile exteriore, dar şi capacitatea de încărcare oferită de portbagaj. Chiar dacă există cinci pasageri la bord, condiţiile de călătorie sunt optime pentru toată lumea. În plus, Scenic are un tren de rulare elastic, care asigură mult confort, însă nu trebuie să aşteptaţi prea multă agilitate sau prestaţii dinamice, deoarece acestea lipsesc. Scenic a fost oferit doar într-o configuraţie cu cinci locuri la interior.

În anul 1999, odată cu Megane, Scenic a trecut printr-o operaţie de facelift, care a adus mici modificări pentru design, dar cel mai important a adus motorizări noi, mai puternice şi mai eficiente. Tot atunci, Scenic a fost personalizat mai mult faţă de MeRenault Scenic 1999 interiorgane, fiind introduse echipamente distincte, precum posibilitatea de a deschide luneta separat de haion (la anumite echipări).

Renault Scenic – gamă de motorizări

Înainte de facelift, Scenic a dispus de patru motorizări pe benzină şi trei dieseluri. Acestea au fost: 1.4i (75 CP), 1.6i (75 CP şi 90 CP), 2.0i (115 CP), 1.9d (65 CP), 1.9 dT (95 CP) şi 1.9 dTi (99 CP). După facelift, cu începere de la finalul anului 1999, motorizările au fost optimizate astfel: 1.4i 16v (95 CP), 1.6 16v (107 CP), 1.8 16v (116 CP), 2.0i 16v (139 CP), 1.9d (64 CP), 1.9 dTi (80 CP şi 98 CP) şi 1.9 dCi (102 CP). Motorizările pe benzină de după facelift sunt mai eficiente, dar si mai vivace, fiind toate cu 16 valve, iar dieselul cel mai modern este 1.9 dCi de 102 CP, care este şi recomandarea pentru acest model.

Renault Scenic – fiabilitate şi întreţinere

Indiferent de motorizare, întreţinerea nu va pune probleme, reviziile fiind ieftine, la fel ca şi piesele de schimb. Dacă aveţi în plan un astfel de model, începeţi prin a verifica interiorul, elementele de plastic fiind recunoscute pentru zgomotele din timpul mersului. Cutia de viteze pune deseori probleme, schimbările de treaptă fiind la unele modele greoaie şi cu dificultăţi. De asemenea, există multe reclamaţii despre defectarea sistemului de ştergătoare. Deşi sunt foarte rare, este mai bine să evitaţi cutiile de viteze automate, ele fiind scumpe de reparat în caz de probleme. În general, Scenic este un model foarte solid, fiind printre cele mai bune modele Renault la acest capitol.

Pe piaţa de maşini second-hand din România, Scenic are preţuri care pornesc din jurul sumei de 1.000 de euro.

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)