
Toyota Avensis este sedanul de clasă medie fabricat de către constructorul japonez încă din 1997. Fără a se remarca prin design, Avensis și-a cucerit clienții prin discreție și fiabilitate. Trei generații au fost produse, dar astăzi vom diseca a doua generație, cea fabricată între anii 2003 și 2009, acesta fiind modelul cel mai răspândit la noi în țară.
Toyota Avensis a fost și este propunerea constructorului japonez pentru familiile ce au nevoie de un automobil de clasă medie. A fost lansat în 1997 ca succesor al modelului Carina și a fost fabricat în Europa la uzina Toyota din Derbyshire, Marea Britanie. Încă cu prima generație, Toyota a reușit să fie pe placul clienților din Europa, Avensis reușind mereu volume serioase și a fost un concurent foarte puternic pentru modele ca Ford Mondeo, Volkswagen Passat, Opel Vectra și apoi Insignia, Mazda6 sau Citroen C5. Trei variante de caroserie au fost disponibile pentru primele două generații: sedan, hatchback și break. Dacă prima generație (fabricată între 1997 și 2003) nu s-a remarcat prin design, a doua interpretare a modelului mediu japonez a atras numeroși clienți europeni.
Designul modelului Avensis fabricat între 2003 și 2009 a fost semnat de studioul de design european al mărcii, ce își are sediul în Franța. Popularitatea modelului produs în Marea Britanie a fost atât de mare încât a fost exportată chiar și în Japonia, dar și în Noua Zeelandă, Egipt sau Maroc. În 2004, Toyota a încheiat producția modelului Camry în Europa, și astfel Avensis devenea cel mai mare model din gama de berline. La lansare, Avensis a fost oferit cu motoare pe benzină de 1.6, 1.8 și 2.0 benzină, precum și un turbodiesel de 2.0 litri disponibil în două variante de putere. Ulterior a fost adăugat și un diesel de 2.2 litri și 150 CP. În 2006, Avensis a trecut printr-un facelift optic, menit să împrospăteze aspectul modelului.
Fiabilitate excelentă
Toyota Avensis II s-a dovedit a fi populară și la noi în țară datorită fiabilității în general bune, precum șu faptului că este un automobil mare, practic și plăcut la utilizare. Poziția la volan este extrem de confortabilă și poți parcurge distanțe mari fără probleme. În jurul celui de la volan există numeroase spații de depozitare, utile în viața de zi cu zi. Portbagajul este unul dintre cele mai încăpătoare din această clasă. Ca de obicei, Toyota și-a echipat bine modelele, acestea neducând lipsă de dotări esențiale. Motoarele pe benzină sunt cam zgomotoase, mai ales când sunt turate, dar este un defect minor. Suspensia este excelent reglată, ruliul fiind minim pe viraje. În ceea ce privește gama de motorizări, cea mai bună alegere se dovedește a fi turbodieselul de 2.0 litri și 115 CP. Este suficient de puternic pentru reprize satisfăcătoare, este rafinat și oferă cea mai bună economie de carburant dintre toate propulsoarele ce au fost montate pe Avensis. Pentru ceva mai multă putere, recomandăm dieselul de 2.2 litri și 150 CP, asociat cu cutia de viteze manuală cu șase trepte.
Probleme rare
În ceea ce privește probleme tehnice, în general modelul Avensis s-a bucurat de o fiabilitate ireproșabilă. Au existat cazuri izolate de ambreiaje problematice la modelele diesel, dar în general acestea au fost rezolvate în garanție. Atenție la faruri, uneori poate apărea condens pe interior. De asemnea, au mai existat probleme izolate la coloana de direcție, unde poate apărea un zgomot la acționarea volanului.
Toyota este o marcă ce își păstrează bine valoarea la revânzare, iar modelul Avensis nu face excepție. Un Avensis II poate fi achiziționat de pe piața second-hand unde prețurile variază între 4.000 și 8.000 euro în funcție de rulaj și anul de fabricație. Partea bună este că oferta este bogată, dat fiind popularitatea acestui model.