
Volvo C30 a fost propunerea constructorului suedez în clasa compactă până la lansarea actualului model V40. Era disponibil doar în varianta cu trei portiere ceea ce l-a făcut un model exclusivist ce se adresa mai degrabă celor care nu au o familie numeroasă. Linia atractivă plus calitatea specifică celor de la Volvo i-au adus însă un grup de clienți fideli.
Volvo a lansat modelul C30 la Salonul Auto de la Paris din 2006. Propunerea constructorului suedez era cumva aparte față de orice altă ofertă din zona modelelor compacte premium. Volvo C30 era disponibil doar ca automobil cu trei portiere și doar patru locuri, ceea ce limita latura practică. Volvo a dat acestui model litera C pe care o folosea de obicei pentru a desemna modelele coupe, dar este clar că C30 este de fapt un hatchback și nicidecum un coupe. Pentru că latura practică a fost limitată încă de la început, Volvo C30 nu a fost un succes major pentru marca suedeză. Platforma folosită era comună cu cea a modelului S40 și acest lucru s-a tradus printr-o ținută de drum decentă, dar suspensia este prea fermă pentru drumurile românești.
Portbagajul lui Volvo C30 nu este foarte mare, iar accesul se face printr-un hayon de sticlă. Pentru a feri conținutul portbagajului de privirile indiscrete, Volvo a creat un planșeu amplu prelungit de zonă textilă care să acopere portbagajul. Nu este cea mai elegantă soluție, dar este eficientă. Spațiul pentru cei doi pasageri din spate este limitat, iar accesul nu este cel mai comod.
Motorizări
Volvo a oferit nu mai puțin de nouă motorizări pentru modelul C30, dar doar câteva merită să fie luate în considerare. Unul dintre cele mai comune este propulsorul pe benzină de 1.6 litri de 100 CP, dar acest motor oferă performanțe limitate. Mai există motoare pe benzină de 1.8 (125 CP) și 2.0 (145 CP) plus sportivul 2.5 turbo, dar acesta din urmă este total inutil pe un automobil de acest calibru. Majoritatea exemplarelor C30 sunt propulsate de motoare diesel, iar cel mai răspândit este 1.6 de 110 CP, iar din 2008 a existat și o versiune DRIVe, aceasta fiind cea mai economică variantă diesel. Mai există și motoare diesel de 2.0 și 2.4 litri.
Probleme cunoscute
Majoritatea modelelor sunt destul de generos echipate, chiar și varianta de bază având aer condiționat, jante de aliaj și geamuri electrice. În 2009, Volvo a operat un facelift important care a adus modelul în linia de design a celorlalte modele produse în Suedia. Dacă alegeți un Volvo C30 de pe piața second-hand, atenție la costurile de întreținere. Costurile pentru piese de origine sunt enorme, iar service-urile autorizate nu sunt nici ele foarte ieftine. Costurile sunt comparabile cu cele ale altor mărci premium de pe piață, și mult mai mari față de întreținerea unui Golf sau a unui Civic.
În ceea ce privește problemele raportate de către proprietari, trebuie menționate zgomotele care apar în timp la interior. O serie de “greieri” îți fac simțită prezența, iar uneori sistemul de ventilație poate ceda. Pe Autovit.ro prețurile pentru un exemplar Volvo C30 variază între 5.000 și 6.700 euro.