
Doua break-uri care au prins foarte bine la romani, Ford Focus Wagon si Opel Astra Caravan au demonstrat in timp o serie de calitati, dar si de defecte. Si pentru ca departajarea este destul de grea, va invit sa le analizam impreuna…
De la bun inceput trebuie spus ca ambele break-uri compacte impresioneaza prin aspectul practic, calitatea fabricatiei si propulsoarele turbodiesel fiabile si economice chiar si la varsta a doua, dar sunt depunctate la nivel estetic. Insa acesta nu este un factor determinant care sa poata influenta decizia de cumparare a unui autoturism din acest segment.
Ford Focus Wagon II
Break-ul generatiei anterioare a compactei Focus puncteaza mai ales prin fiabilitatea exemplara, echiparea consistenta, dar si prin propulsoarele turbodiesel performante si economice. La acest capitol se impune propulsorul 1.8 TDCi, un motor care isi merita banii. Detinatorii unui Focus Wagon II au mai apreciat spatiul interior generos, finisarile de calitate si tinuta de drum exemplara. Mai mult, acestia s-au declarat multumiti de rezistenta la uzura a finisarilor interioare.
Si tocmai pentru ca fiabilitatea per ansamblu este un punct forte al acestei generatii, piesele de schimb sunt destul de scumpe. Printre neplaceri se mai numara lipsa mai multor spatii de depozitare pentru obiectele de mici dimensiuni. Insa per total, detinatorii unui exemplar din aceasta generatie se declara multumiti de achizitia facuta.
Opel Astra Caravan
Foarte apreciata in randul potentialilor clienti de autoturisme de familie la mana a doua, Astra Caravan se impune mai ales prin atractivul raport pret de achizitie – costuri de exploatare. Break-ul compact mai pluseaza prin volumul mare de incarcare, compartimentarea inspirata a habitaclului, precum si prin prisma costurilor de intretinere care nu dau mari batai de cap la varsta a doua. In plus habitaclul se mai remarca prin ergonomia dispunerii instrumentarului de bord. Totusi, in timp s-a observat ca anumite ornamente se pot slabi si chiar deteriora, iar materialele textile se pot deprecia dupa utilizari mai indelungate.
Cele mai apreciate motorizari sunt si in acest caz cele turbodiesel, deosebit de performante si economice. Insa trebuie tinut cont ca mare parte a unitatilor disponibile pe piata second hand au rulaje apreciabile, fapt care implicit genereaza o investitie initiala mai mica la achizitie, dar poate mari considerabil costurile alocate mentenantei.
Cam acestea sunt remarcile mele vis-a-vis de cele doua break-uri compacte. Voi ce mai puteti adauga? Si daca ar fi sa alegeti, catre care dintre aceste doua modele v-ati indrepta, si de ce?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.