
SUV-urile au din ce în ce mai mare căutare atât pe piața mașinilor noi, cât și pe cea second-hand. Mai jos am analizat ce modele SH poți cumpăra pentru suma de 15.000 de euro, dacă vrei un SUV din clasa mare. Acestea punctează foarte bine la capitolul imagine, sunt capabile în teren accidentat, dar sunt destul de greu de manevrat în oraș și consumă destul de mult. Iată ce alternative există.
1. BMW X5
La un an de fabricație 2007-2009, cu un rulaj cuprins între 80.000-120.000 km se poate cumpăra un BMW X5, cu motor diesel sau pe benzină. X5 este un SUV foarte polivalent, cu un confort foarte bun, un spațiu interior generos și destul de eficient pentru clasa sa. Totuși, el este orientat mai mult spre performanțele pe șosea și mai puțin spre cele din off-road, unde se descurcă doar onorabil, atunci când nivelul de dificultate nu este ridicat. Diesel de 3,0 litri este recomandat, deoarece are valori ridicate de cuplu și un consum corect.
2. Volkswagen Touareg
Puțin mai nou, cu un an de fabricație între 2008-2010, se poate cumpăra VW Touareg, un SUV cu valențe reale în teren accidentat. Principalele motorizări cu care este disponibil sunt 2.5 TDI și 3.0 TDI, ultima fiind mai rafinată și foarte capabilă. Touareg este un model care se descurcă foarte bine în off-road și este de preferat dacă e nevoie de incursiuni dese în astfel de medii. În rest, spațiul interior este generos, iar trenul de rulare este elastic, oferind mult confort.
3. Audi Q7
Prima generație a SUV-ului constructorului din Ingolstadt are dimensiuni impozante și o setare a trenului de rulare destul de rigidă, pentru un comportament sigur la rulare. De aceea, mai ales la denivelările scurt, confortul este ușor afectat. Singurul motor recomandat este dieselul 3.0 TDI, care oricum consumă destul de mult, dar totuși în limite decente. Un motor pe benzină este un consumator uriaș pentru acest SUV. Q7 este spațios la interior și nu excelează în teren accidentat.
4. Mercedes-Benz ML
ML este un SUV confortabil, care se descurcă foarte bine în teren accidentat, datorită modului în care este dezvoltat sistemul 4MATIC de tracțiune integrală. Interiorul este foarte generos în materie de spațiu, iar ambianța este plăcută. ML este foarte lat și astfel greu de manevrat prin oraș. Dieselurile sunt recomandate, fiind plăcute și fără consumuri uriașe. Cutia de viteze automată nu este foarte rapidă, însă trece fără bruscări de la o treaptă la alta.
5. Porsche Cayenne
Cu motorizări pe benzină foarte puternice și un diesel relativ economic, Porsche Cayenne este setat pentru performanțe ridicate pe șosea, dar se descurcă bine și în teren accidentat.
6. Toyota Land Cruiser
Un mohican al terenului accidentat, Land Cruiser este alegerea celor care merg mult în off-road și au nevoie de performanțe ridicate în acest mediu. Pe șosea, comportamentul dinamic este unul destul de greoi.