
După ce am analizat piaţa second-hand în căutarea unui SUV second-hand ce poate fi achiziţionat cu 10.000 de euro, acum vom încerca să vedem ce opţiuni exsită atunci când bugetul ne permite să cheltuim 14.000 de euro. Pentru a menţine nivelul modelelor căutate cât mai aproape de ceea ce oferă o maşină de generaţie mai nouă, am selectat doar modelele cu an de fabricaţie mai nou de 2010. Iată câteva din ofertele găsite pe site-ul Autovit.ro.
1. BMW X1 xDrive 18d, 2011, 126.000 km
BMW X1 este un SUV premium de clasă compactă, foarte polivalent, dar căruia nu i se poate cere prea mult în teren accidentat. El face faţă cu brio unor drumuri de macadam cu dificultate mică spre medie. În rest, SUV-ul celor de la BMW este foarte polivalent, fiind agil pe sosea, cu un nivel de tracţiune ridicat şi cu un motor diesel foarte economic, cu prestaţii dinamice corecte. În oras este uşor de manevrat, iar dimensiunile compacte îl fac agil prin traficul aglomerat. Interiorul nu este foarte spatios, dar 4 persoane pot să călătorească în condiţii confortabile, cu tot cu bagaje.
2. Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4Motion, 2010, 125.000 km
Volkswagen Tiguan este un concurent direct pentru BMW X1, cu dimensiuni similare, însă el este mai spaţios la interior, iar trenul său de rulare este mai elastic şi oferă un nivel de confort mai bun la trecerea peste denivelări. Nu este la fel de dinamic pe şosea precum X1, însă se conduce plăcut. Dieselul său este economic şi funcţionează rafinat. Sistemul de tracţiune integrală oferă un nivel ridicat de tracţiune, dar experienţa în teren accidentat este limitată la drumuri cu macadam de nivel mic spre mediu.
3. Ford Kuga 2.0 TDCI 4×4, 2010, 134.000 km
Tot în clasa SUV-urilor compacte, Ford Kuga propune un caracter sportiv, cu un tren de rulare destul de rigid, dar care oferă o dinamică foarte bună pe şosea. Este destul de înghesuit la interior, iar trenul său de rulare nu oferă un compromis la fel de bun în materie de confort precum X1 sau Tiguan. Dieselul de 2 litri este vivace, funcţionează plăcut, dar devine uşor zgomots în regimul de turaţii superioare.
4. Land Rover Freelander 2.2 d, 2010, 140.000 km
Spre deosebire de modelele prezentate anterior, Land Rover Freelander este un SUV cu reale calităţi în ceea ce priveşte incursiunea în teren accidentat. Suspensia sa are o cursă foarte lungă, este elastică, permite abordarea de obstacole mai mari, iar sistemul de tracţiune integrală poate fi setat pentru eficienţă maximă în funcţie de tipul de suprafaţă pe care se rulează. Dieselul de 2,2 litri are 160 CP, este mai puternic decât modelele de mai sus, se comportă foarte bine în zona medie de turaţii, cu un nivel de cuplu ridicat, însă are ca dezavantaj un consum uşor mai ridicat şi cilindreea de peste 2 litri ce aduce un impozit anual mai ridicat. Freelander poate ataca chiar şi drumuri din teren accidentat cu dificultate ridicată.
5. Subaru Foreste 2.0D, 2010, 120.000 km
Un model destul de rar, dar cu reale calităţi. Forester are un motor diesel de 2 litri, cu o configuraţie boxer, cu cilindri orizontal opuşi, dezvoltat chiar de către Subaru. Funcţionarea sa este foarte rafinată, cu un sunet plăcut în sarcină şi cu valori de consum foarte bune. Forester este mare la interior şi are un sistem de tracţiune integrală foarte eficient. Totuşi, plasticele sunt destul de dure, iar planşa de bord este simpă, dar ergonomică. Forester poate aborda trasee off-road de dificultate medie.
Pentru criteriile selectate mai există şi alte oferte precum: Nissan Juke, Hyundai ix35, Opel Antara, Nissan Qashqai sau chiar Dacia Duster bine echipate. De asemenea, există modele prezentate mai sus cu motorizări şi cu echipamente opţionale diferite.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.