autovit.ro
B SECTIUNI

Cel mai bun model 4X4, pentru off-road: Mercedes-Benz Clasa G vs. Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

Lumea auto s-a schimbat mult în ultima decadă, atât sub impulsul crizei financiare ale cărei ecouri au afectat în mod direct producătorii, cât și din punctul de vedere al preferințelor manifestate de clienți. Astăzi, fiecare brand are în ofertă cel puțin două SUV-uri ce pot fi comandate măcar opțional cu sistem de tracțiune integrală, la care se adaugă o salbă de modele crossover, care imită designul unui vehicul off-road, fără să ofere vreunul din avantajele acestuia. 

De la modele de clasă mică, precum Renault Captur, Mazda CX-3 sau Opel Crossland X, până la crossovere de clasă compactă, ca Volkswagen T-Roc, Mercedes-Benz GLA sau chiar Citroen C5 Aircross, oferta disponibilă oferă câte ceva pentru fiecare tip de client. Cu o poziție de condus mai înaltă, cu un design ceva mai impunător și cu un marketing care ar trebui să te facă să uiți că un break este mai spațios, modelele crossover și SUV-urile par soluția ideală. În mod ironic, deși toată lumea își dorește o mașină cu aparență de off-roader, mașinile cu sisteme 4X4 complexe și cu șasiu independent aproape că au dispărut de pe piață. Modelele enumerate mai sus au numeroase calități, dar există un singur lucru pe care nu-l vor putea oferi niciodată: performanță reală în off-road, acolo unde telefonul mobil nu are semnal, iar a înnopta înseamnă a-ți risca viața. 

Pentru clienții de modă veche, oferta este restrânsă, dar constă în nume cu mare tradiție. Tripleta alcătuită din Mercedes-Benz Clasa G, Jeep Wrangler și Land Rover Defender este mai tentantă ca oricând, iar toate cele trei modele au primit recent generații noi. Asta înseamnă că generațiile precedente, deloc ieftine, au intrat pe piața second-hand, însă cu prețuri ceva mai prietenoase. Iată care dintre aceste modele off-road ți s-ar potrivi, dacă ești în căutare de senzații veritabile în teren accidentat și ai la dispoziție bugetul corect. 

De ce să alegi un Jeep Wrangler
Ce atuuri are Mercedes-Benz Clasa G
Ce avantaje oferă Land Rover Defender

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

De ce să alegi un Jeep Wrangler

Când spui Jeep Wrangler, te referi la mașina ce îl are ca strămoș pe renumitul Jeep Willys MB, veteranul celui de-al Doilea Război Mondial. Produs începând cu 1986, pe parcursul a patru generații, Wrangler a fost înnoit complet acum trei ani. Motorizările cele mai cumpărate în țara noastră sunt cele de 2.776 și 2.143 centimetri cubi, diesel, ambele cu 200 de cai-putere. Marele atu al acestui model legendar este reprezentat de cele două sisteme de tracțiune integrală disponibile: Command-Trac și Rock-trac. Ambele permit rularea în patru moduri adaptate condițiilor de moment, de la cel care folosește doar tracțiunea spate până la cel care cuplează reductorul. Pentru actuala generație, trecerea din modul propulsie în cel de tracțiune integrală se poate face până la viteza de 72 km/h. 

Jeep Wrangler

Jeep Wrangler este una dintre acele mașini-cult, ce poate fi comandată într-o mare varietate de versiuni și ediții speciale. De-a lungul timpului, fanii s-au bucurat de titluri precum Sport Altitude, Sahara, Sahara Altitude, Overland sau MOAB.  Dintre toate, însă, cea mai apreciată va rămâne, pentru mult timp de acum încolo, Rubicon. Cu o gardă la sol de peste 25 cm, cu diferențiale blocabile, cu axe heavy-duty și rulmenți masivi, precum și cu posibilitatea de a traversa vaduri de apă de minimum 75 cm, acesta este Wranglerul absolut. Modelul dispune de scuturi de oțel, de 2,5 mm, care protejează rezervorul de combustibil și cutia de transfer, iar sub capota sa se ascunde un diesel cu 16 valve și dublu ax cu came, ce trimite la roată 460 Nm. Prețul unui Wrangler rulat variază între 6.500 de euro, pentru un model produs în 1990, și 60.000 de euro, pentru unul cu nu mai mult de un an vechime. 

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

Mercedes Benz Clasa G

Ce atuuri are Mercedes-Benz Clasa G

Tot o legendă, dar una născută din neașteptata prietenie dintre Șahul Iranului și conducerea gigantului german, Mercedes-Benz Clasa G este absolut inconfundabil. Silueta sa este aproape neschimbată de peste 40 de ani, iar noua generație, lansată în 2018, poate fi confundată de la distanță cu înaintașul său. Cea mai populară motorizare, în țara noastră, este cea cu o cilindree de 2.9 litri și cu 245 CP, dar cea pe care o doresc toți este monstrul de 585 CP și 3.982 centrimetri cubi, de pe super sportivul G63 AMG. Germanii au fost suficient de inventivi încât să transforme un vehicul ce avea, inițial, specific agricol și militar, într-un obiect de lux al cărui preț variază pe piața second-hand între 30.000 și 200.000 de euro. 

Nimic nu mai amintește azi despre originile cuminți ale G-ului din 1979, care avea în dotarea de bază un motor de numai 91 de cai-putere. Actuala generație are o gardă la sol de 24 cm, iar adâncimea șleaurilor de apă pe care le poate traversa este de 70 cm. Spre deosebire de Wrangler, însă, Clasa G are un alt scop. Chiar dacă poate suporta înclinații laterale de până la 70%, off-roaderul îți pune la dispoziție un lux demn de frații lui destinați rulajului pe șosea, E Class și S Class, iar sistemul de parcare automată, tabloul de bord complet digital sau revoluționarul Pre-Safe sunt nelipsite. Dacă există o mașină ce poate fi parcată la fel de firesc atât în fața unei pensiuni montane, cât și lângă clădirea Operei, aceasta nu se poate numi decât Mercedes-Benz Clasa G. 

Vezi categoria noastră de 👉 AGRO

Land Rover Defender

Ce avantaje oferă Land Rover Defender

America de Nord și Europa nu reprezintă singurele civilizații care pot scrie istorie în domeniul 4X4. Orice discuție despre lumea off-road este incompletă, atât timp cât nu se menționează nimic despre Land Rover Defender, un model ce se revendică drept urmașul renumitului Land Rover series I, dezvoltat imediat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Denumirea Defender desemnează modelul fabricat începând cu 1990, un off-roader extrem de capabil, ce păstra neatinsă o mare parte din platforma tehnică folosită de înaintașii săi, seriile II și III. Din punctul de vedere al menținerii unui design conservator de-a lungul anilor, Defender este perfect comparabil cu Clasa G, dar britanicul și-a menținut specificul utilitar pe tot parcursul existenței sale, pentru a nu-l perturba pe opulentul Range Rover. După zeci de ani în care s-a încăpățânat să rămână o prezență atipică în gama Land Rover, Defender s-a predat noii mode. 

Prima generație de concepție nouă a acestui model a debutat în 2019, cu o caroserie monococă și cu o cutie de viteze automată, cu opt rapoarte. Gama de motorizări variază între benzină, 2.0 litri, de 300 CP, și diesel 2.0, de 240 CP. Există chiar și un 3.0 litri diesel, de 400 CP, echipat cu un sistem mild hibrid de 48V. Caracteristicile off-road ale mașinii sunt demne de renumele său: gardă la sol de 29 cm și posibilitatea de a traversa vaduri de până la 90 cm. Asul din mâneca lui Defender este sistemul Configurable Terrain Response, care ajustează setările suspensiei, sistemului de tracțiune și pe ale șasiului, în funcție de suprafața de rulare, cu o singură atingere. Pe piața second-hand, Defender-ul clasic figurează cu prețuri ce variază între 13.000 și 47.000 de euro, în timp ce noua generație începe de la 58.000 de euro.

Cele trei iconuri ale segmentului off-road au fost, sunt și vor rămâne în topul pasionaților de senzații tari în afara asfaltului. Dincolo de prețuri și de date tehnice, tot ce contează este senzația de libertate pe care numai un off-roader veritabil ți-o poate oferi. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)