autovit.ro
B SECTIUNI

Cele mai bune și interesante drumuri din Europa: șosele pe care condusul e o plăcere

Cui nu-i place să vadă lumea? Chiar dacă avionul este cel mai rapid mijloc de transport, iar prețurile biletelor nu mai sunt de multă vreme prohibitive, merită să încerci una dintre cele mai plăcute experiențe: un road trip prin Europa. Libertatea de a parcurge orice rută îți convine și a opri oriunde îți place nu se compară cu niciunul dintre avantajele pe care ți le-ar putea oferi companiile aeriene. Mai importantă decât destinația, însă, este experiența palpitantă a drumului, ce îți scoate în cale peisaje de neuitat și îți oferă senzații unice la volan. Din fericire, ne aflăm pe un continent bogat în șosele și autostrăzi renumite, construite în zone superbe, ce abia așteaptă să fie explorate. Cu o bună pregătire a automobilului și cu respectarea tuturor regulilor de prevenție a evenimentelor nedorite, vei avea parte de o vacanță reușită, pe care ți-o vei aminti cu plăcere din foarte multe motive.

Ce pregătiri să faci înainte de roadtrip

Rezervarea hotelului a fost confirmată, traseul este stabilit, iar atmosfera de vacanță deja plutește în toată casa. Simți că ai putea pleca la drum în orice moment. Cu toate acestea, pe cât de numeroase sunt motivele pentru care abia aștepți să începi mult așteptatul roadtrip, pe atât de importante sunt riscurile pe care trebuie să le iei în considerare. Înainte să pleci la drum, asigură-te că ai luat toate măsurile prin care să poți preveni o vacanță ratată sau chiar un eveniment tragic. Printre sfaturile bune, pe care orice șofer cu experiență ți le-ar da, se numără:

  • nu neglija odihna necesară înaintea plecării la drum și asigură-te că ai cel puțin șase ore dormite, efectiv;
  • în cazul în care traseul tău implică trecerea unor granițe, informează-te cât mai bine în legătură cu legile de circulație și cu tarifele vinietelor valabile în cazul fiecărei țări;
  • chiar dacă telefonul mobil te poate ajuta să te orientezi și mașina ta este dotată cu GPS, păstrează în torpedo o hartă a Europei;
  • verifică presiunea pneurilor, nivelul lichidului de parbriz, starea instalației de răcire și gradul de uzură al pneurilor. De asemenea, trebuie să verifici și starea în care se prezintă roata de rezervă;
  • chiar dacă benzinăriile se găsesc la tot pasul, este recomandat să faci plinul înainte de a ieși din oraș. În orice caz, nu pleca la drum cu o cantitate de benzină echivalentă cu mai puțin de jumătate de rezervor.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Care sunt cele mai interesante drumuri din Europa

Este foarte greu să alegi cel mai bun drum european, în condițiile în care Bătrânul Continent se poate lăuda cu aproape 80.000 de kilometri de șosele și autostrăzi. Totuși, există câteva drumuri pe care cei mai mulți dintre șoferii care le-au parcurs ar reveni oricând. Indiferent că țara unde se găsesc acestea se află deja pe lista destinațiilor tale de vacanță sau că ar fi nevoie să îți ajustezi itinerariul, merită să parcurgi câteva dintre rutele de mai jos:

Trecătoarea Stelvio

Localizată în nordul Italiei, pe muntele Ortler din Tirolul de Sud, și codificată drept SS38, această șosea conectează orașele Prato allo Stelvio și Bormio. Serpentinele ei te vor purta printr-un peisaj caracterizat de stânci masive de dolomit, zone cu vegetație bogată și panorame impresionante ale Alpilor Calcaroși de Sud. Lungimea acestui drum este de 47 de kilometri, iar deliciul șoferilor și motocicliștilor sosiți aici este reprezentat de cele 48 de curbe în ac de păr.

Ruta lui Napoleon

Dacă te pasionează Riviera Franceză, ai un motiv în plus pentru care să alegi acest loc drept destinație de vacanță: drumul dintre Cannes și Grenoble, care traversează Alpii Maritimi. Lungimea acestei rute este de 314 kilometri și poate fi parcursă în aproximativ opt ore. În tot acest timp, vei avea bucuria unei priveliști de vis, cu peisaje schimbătoare, în funcție de regiunea pe care o parcurgi. De la păduri de conifere și piscuri ascuțite până la câmpuri nesfârșite de lavandă, drumul parcurs în 1815 de Napoleon, în retragerea sa către insula Elba, este cu adevărat captivant.

care sunt cele mai interesante drumuri din Europa

Autostrada Pădurea Neagră

Munții care ne-au dăruit fluviul ce se varsă în Marea Neagră ascund o mulțime de legende despre creaturile pădurii. Zonă de un pitoresc inconfundabil, ce abundă în sate cu farmec și în peisaje montane demne de picturile lui Wilhelm Trautschold, autostrada are de oferit o comoară aparte și șoferilor: drumul federal B500. Șoseaua care urcă până la un punct maxim de 1032 de metri leagă stațiunea Baden-Baden de granița cu Elveția. Alte repere ale zonei, ce merită luate în seamă, sunt muzeele Porsche și Mercedes-Benz din Stuttgart, alături de castelul Hohenzollern.  

Vezi categoria noastră de  ▶️ MOTOCICLETE

Trecătoarea Grossglockner

Pe cât de greu pronunți numele acestui drum, pe atât de plăcută este experiența pe care el o oferă. Cei 48 de kilometri ce șerpuiesc prin Parcul Național Hohe Tauern leagă orașul Salzburg de granița cu Italia. Cu o altitudine maximă de 2.504 metri, aceasta este cea mai înaltă șosea din Austria. Punctul central de interes al acestui traseu este platoul Franz Joseph, care oferă o panoramă captivantă asupra celui mai mare ghețar din estul Alpilor, Pasterze. Dacă încă mai ții minte reclama în care marmota învelea ciocolata în staniol, aici vei avea șanse mari să vezi la tot pasul simpaticele animale.   

Transfăgărășanul

Sunt mulți șoferi români care au parcurs multe drumuri interesante, dar care au omis de pe lista lor tocmai traseul numerotat drept DN7C. Șoseaua lungă de 90 km, ce leagă comuna Bascov, din Argeș, de Sibiu și Brașov, este rezultatul unei munci asidue, ce a implicat folosirea a 6.000 de tone de dinamită. Drumul a fost construit între 1970 și 1974 și, chiar dacă nu are un rol foarte important la nivel de infrastructură, oferă o priveliște impresionantă a Munților Făgăraș. Lacul Bâlea este punctul central al acestui traseu, dar printre atracțiile sale conexe se mai numără Cascada Bâlea, Barajul Vidraru, Cetatea Poenari și Rezervația naturală Golul Alpin al Munților Făgăraș. Tunelul Capra-Bâlea, ce străpunge creasta Munților Făgăraș între vârfurile Iezerul Caprei și Paltinul, este cel mai lung din România, cu un parcurs de 887 m.

Vezi categoria noastră de 👉PIESE

sosele din Europa

Ce reguli de condus trebuie respectate

Pentru ca o vacanță să fie cu adevărat reușită, nu este suficient ca destinațiile turistice să fie cele mai inspirate, iar unitățile hoteliere să aibă cinci stele pe site-urile specializate. Plăcerea concediului poate fi stricată chiar și de cel mai mic incident, iar de un eveniment rutier major nici nu poate fi vorba. Dacă vrei să te întorci cu bine din aventura ta, ține cont de câteva recomandări:

  • sparge traseul în segmente de câte două ore, pentru a-ți menține concentrarea la cote optime și pentru a-ți relaxa corpul;
  • păstrează o distanță de minimum 30 de metri față de mașina din față, iar în condiții de rulare pe timp de ploaie, dublează acest interval;
  • încearcă să îți adaptezi permanent manevrele la cei din jur, să fii atent la mașinile de dinaintea celor care circulă în fața ta și să anticipezi gesturile lor;
  • în cazul în care nu ai obișnuința de a parcurge drumuri cu serpentine, abordează-le cu 10-20 km/h sub viteza maximă, pentru a fi mereu în control;
  • folosește cu preponderență frâna de motor, mai ales pe porțiunile cu succesiuni de curbe și cu diferențe mari de nivel, pentru a evita supraîncălzirea plăcuțelor de frână.

Ponturile de mai sus te ajută să ai parte de o vacanță reușită, indiferent de ruta europeană pe care o alegi. Dacă vei pune precauția și entuziasmul pe aceeași treaptă, cu siguranță te vei întoarce doar cu amintiri plăcute.

Credit foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)