
Noul an aduce modificări importante în privința sancțiunilor care s-ar putea răsfrânge asupra șoferilor ce încalcă legea. Mai mult, parcul rutier autohton se va schimba considerabil, în 2021, ca urmare a unui eveniment de politică externă: ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Codul Rutier revizuit nu aduce noutăți în privința valorii punctului de amendă, dar vine cu sancțiuni financiare drastice pentru o serie de abateri comune.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Care este valoarea punctului de amendă
Punctul de amendă are o valoare echivalentă cu 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. Cu toate că valoarea acestui salariu a crescut în ultimii ani, guvernele au emis ordonanțe privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care valoarea punctului de amendă a fost plafonată la suma de 145 de lei.
La fel ca în perioada cuprinsă între 2018 și 2020, și în 2021, punctul de amendă nu va urca la o valoare de 230 de lei, așa cum ar fi trebuit să se întâmple, ca urmare a creșterii anunțate a valorii salariului minim pe economie cu 3,1%, începând cu 1 ianuarie 2021.
În urma consultărilor dintre Guvern și Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, s-a obținut menținerea punctului de amendă la 145 de lei și în anul 2021. Decizia se regăsește în Ordonanța de Urgență adoptată pe data de 30 decembrie 2020. În consecință, valorile amenzilor, corespunzătoare diferitelor clase de sancțiuni, vor fi următoarele:
- clasa I: două sau trei puncte de amendă (între 290 și 435 de lei);
- clasa a II-a: patru sau cinci puncte de amendă (între 580 și 725 de lei);
- clasa a III-a: de la şase la opt puncte de amendă (între 870 și 1.160 de lei);
- clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte de amendă (între 1.305 și 2.900 de lei).
Dacă amenzile din clasele I-IV se adresează exclusiv persoanelor fizice, cele din clasa a V-a de sancţiuni se aplică instituțiilor și companiilor. Aceasta din urmă implică aplicarea unui număr de puncte de amendă cuprins între 21 și 100, precum și o amendă cuprinsă între 3.045 și 14.500 de lei.
Vezi categoria noastră de ▶ MOTOCICLETE
Ce sancțiuni se înăspresc
În ciuda faptului că valoarea punctului de amendă rămâne neschimbată, noul Cod Rutier aduce amenzi mari pentru o serie de greșeli comise frecvent de șoferii români. Astfel, dacă ești depistat de polițistul rutier cu modificări neregulamentare ale tobei de eșapament ale mașinii sau ale motocicletei, de natură să amplifice zgomotul emis, riști o amendă de 580 de lei. De aceeași sancțiune ai putea fi pasibil și în cazul în care jantele cu care este echipată mașina ta nu corespund cu valorile indicate în cartea de identitate a vehiculului.
Tot la capitolul modificărilor sancționate cu amenzi care corespund clasei a II-a de sancțiuni se va încadra și aplicarea foliilor pe geamurile laterale, pe lunetă și pe blocurile optice. O amendă de până la 725 de lei poți lua pentru folosirea dispozitivelor electronice la volan, iar la această sancțiune se poate adăuga inclusiv suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile, dacă vorbim despre utilizarea telefonului mobil în timpul condusului. În cazul în care vei conduce pe un drum public pe perioada în care permisul tău este suspendat, riști o sancțiune echivalentă cu 6-8 puncte de amendă și o penalizare financiară de minimum 870 de lei.
Vezi categoria noastră de 👉 PIESE
Ce se întâmplă cu mașinile importate din Marea Britanie
Controversate și implicate frecvent în accidente rutiere cauzate de amplasarea nepotrivită a volanului în raport cu partea de drum pe care sunt conduse, mașinile importate din Marea Britanie vor dispărea, în sfârșit, de pe șoselele României. Potrivit noilor reglementări, aceste vehicule nu vor mai putea fi înmatriculate, deoarece, în cazul lor, nu va mai fi posibilă acordarea unei cărți de identitate.
Mașinile care au volanul montat pe partea dreaptă vor beneficia de un tratament similar oricărui vehicul ce provine dintr-un stat terț, din afara Uniunii Europene, fapt cauzat de Brexitul materializat la 1 ianuarie 2021. Singura situație în care mașinile importate din Marea Britanie vor mai putea fi înmatriculate în România va fi aceea în care proprietarul modifică postul de conducere, pentru a putea obține omologarea.
Acest lucru nu este atât de simplu pe cât pare, aici nefiind vorba doar despre a muta volanul pe partea stângă, ci și despre a adapta elemente vitale pentru siguranța la volan, precum caseta de direcție sau conductele de frână. Prețul minim pentru o asemenea intervenție este de 500 de euro, dar acesta poate ajunge cu ușurință la câteva mii, în funcție de modelul mașinii.
Dacă vrei ca anul acesta să nu îți aducă amenzi substanțiale sau chiar suspendarea permisului de conducere, acordă importanță informațiilor de mai sus. Respectarea prevederilor Codului Rutier, însă, are mai multă legătură cu siguranța ta și a celorlalți șoferi decât cu planurile financiare.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.