
De cele mai multe ori, atunci când ne aflăm la volan, circulăm în condiții de siguranță reduse din cauza lipsei infrastructurii adaptate la nevoile moderne de mobilitate. România este țara cea mai deficitară la acest capitol în Uniunea Europeană, însă acesta nu este singurul pericol la care ne expunem.
Din păcate nu doar lipsa de autostrăzi ne pune în pericol, ci și starea tehnică a mașinilor din parcul auto autohton. Dacă mai era nevoie de o confirmare în acest sens, aceasta a venit de la Registrul Auto Român (RAR), care a realizat verificări pe mai bine de 33.000 de mașini în trafic, în primele 6 luni ale anului 2018.
Rezultatele sunt oarecum de așteptat, însă ele nu pot fi trecute cu vederea. Astfel, din numărul total de mașini verificate, 1.700 dintre acestea au fost catalogate ca un pericol iminent de a provoca un accident din cauza gravelor probleme de natură tehnică. Acestea sunt direct legate de sistemele cele mai importante ale unei mașini.
Suplimentar, în urma verificărilor, cele mai multe probleme tehnice au fost identificate la instalaţia electrică de iluminare şi semnalizare, sistemul de reducere a emisiilor poluante, punţi, jante, anvelope şi suspensie, vizibilitate, dar şi la sistemele de frânare şi direcţie.
O altă problemă este că 10% dintre mașinile verificate în trafic depășeau normele de poluare stipulate în legislație. Cifra cu adevărat critică este legată de numărul cu mașini depistate cu probleme. Practic, una din două mașini oprite pentru verificări avea probleme tehnice.
În urma controalelor tehnice din primele șase luni ale anului, oficialii RAR au determinat aplicarea a peste 11.000 de amenzi și reținerea a 8.480 de certificate de înmatriculare. De asemenea, în cadrul aceleiași acțiuni, 258 de șoferi au rămas fără permis.
Mașinile oprite în trafic pentru această acțiune au fost alese pe baza aspectului estetic și pe baza vechimii, elemente care puse împreună cresc posibilitatea ca un automobil să aibă probleme tehnice.