
După ce mulţi dintre noi am crezut că vom avea o iarnă fără prea multă zăpăda şi că primăvara este foarte aproape, am fost treziţi din acest vis frumos de realitatea rece a primului cod roşu pentru ninsoare şi viscol. Aşa cum există în fiecare an discuţii despre cât de bine s-au descurcat autorităţile şi despre cât de “surprinse” au fost de căderea zăpezii şi acum putem analiza ce s-a făcut bine şi ce nu în timpului căderilor de zăpadă din zilele trecute.
În primă fază aşa vrea să atrag atenţiei un subiect care nu este prea des discutat. În orice ţară din lume sunt drumuri care se închid pentru că există pericol de înzăpezire. De multe ori apar pe internet exemple din ţări precum Canada sau Japonia cu modul lor în care deszăpezesc anumite sectoare de drum. Da, este spectaculos şi există metode foarte bine puse la punct acolo. Diferenţa majoră cu ceea ce se întâmplă la noi este şoferul care respectă ceea ce anunţă autorităţile. De foarte multe ori am văzut maşini blocate în zapadă cu familii şi copii. Oare chiar atât de importantă era aceea călătorie prin viscol? Oare nu se putea amâna pentru câteva zile? Asta nu se poate traduce decât prin iresponsabilitate şi chiar nu înţeleg de ce românii preferă să îşi pună în pericol viaţa în acest mod. Toate canalele de ştiri au anunţat cu 2-3 zile codul roşu de zăpadă şi viscol, dar tot au existat maşini care plecau la drum. Mai mult, unele drumuri au fost închise cu ajutorul jandarmilor, pentru că şoferii au încercat să forţeze barajele Poliţiei. Asta nu se întâmplă decât la noi.
În afară de modul cum se curăţă efectiv drumurile am observat o iniţiativă foarte bună a CNADNR şi a Poliţiei Române. Pe raza judeţelor Ialomiţa, Buzău, Călăraşi, Prahova, Tulcea, dar şi pe autostrada A1 au existat escorte ale Poliţiei şi utilaje pentru deszăpezit care au plecat cu mai multe coloane de maşini. Astfel, s-a asigurat faptul că drumul este curaţat, că lumea merge în siguranţă şi că există o situaţie exactă cu câte maşini sunt pe acel tronson în orice moment. Este o iniţiativă foarte bună care cred că ar trebui aplicată în special pentru transportatorii de marfă cu rol important în aprovizionarea populaţiei.
După două căderi de zăpadă destul de importante (ultima în ziua de 29), în zilele de 30 şi 31 ianuarie au fost deschise majoritatea drumurilor importante şi chiar a celor de legătură, inclusiv în judeţele Buzău, Călăraşi sau Tulcea care au fost cele mai afectate. Aşadar, a nins marţi şi miercuri, iar joi s-a putut circula în condiţii de iarnă pe aproape orice drum naţional. În Bucureşti nu au existat artere blocate, iar după ce ninsoarea s-a oprit drumurile principale erau curăţate până la asfalt, evident cu mici excepţii. Rămâne problema cu străduţele din spatele blocurilor care sunt aproape impracticabile şi foarte greu de curăţat cu utilajele de mari dimensiuni. Totuşi, surprinzător am citit că în anumite zone ale capitalei au existat tractoare speciale care au intrat inclusiv prin spatele blocurilor, ceea ce este nu se prea întâmpla în anii trecuţi. Oricum, cred că este şi datoria cetăţenilor să ajute în zonele unde accesul este dificil. Dacă fiecare bloc ar da 10 oameni cu lopeţi s-ar curăţa în câteva ore cei câţiva zeci de metri de stradă din dreptul blocului. Poate sună prea frumos.
Din punctul tău de vedere, din ceea ce ai experimentat pe drumuri în aceste ultimele zile cu zăpadă, care este părerea personală despre cum s-au descurcat autorităţile. Cât de bine crezi că s-au deszăpezit drumurile după aceste ninsori?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.