autovit.ro
B SECTIUNI

Cum sa-ti cumperi o masina?

Vrei o masina, dar nu ti-o permiti de noua si trebuie sa te multumesti cu una second hand. Dar la buget mic si riscuri mai mari, alaturi de ceva dubii legate de marca, model si eventuale costuri ascunse. Toate adunate iti pot da mari batai de cap, asa ca, pentru tine, un ghid de urmat pentru ca lucrurile sa mearga bine si sa nu regreti nicio clipa alegerea facuta.

Am spus-o de mai multe ori, o fac si acum: masina trebuie sa ti-o alegi in functie de necesitati. Sfat valabil pentru cumparatorii cerebrali si cumpatati, care pun accent pe caracterul practic al utilajului pe patru roti. Nu trebuie sa lipseasca din ecuatie necesarul de spatiu, distanta medie parcursa zilnic, calatoriile cu pasageri sau fara ori stilul de condus practicat. Importante sunt si motorizarile, pe benzina cu multi cai-putere – gurmande, sau diesel – pentru economie, dar nici capacitatea cilindrica a motorului, in functie de care variaza taxele, impozitele, asigurarile si alte pomelnice care iti usureaza (mai mult sau mai putin) buzunarele.

Daca pe asta am lamurit-o, pasul urmator este macar la fel de important. Implica multa atentie, ceva cunostinte in domeniu si multa rabdare, care insa vor da mai tarziu roade. Ar trebui sa acorzi o mare atentie marcii in cauza, dar si recenziilor primite de modelul respectiv, mai ales ca exista site-uri specializate care descriu punctele forte si cele mai putin reusite ale unei masini (www.whatcar.ro). Astfel, se stie ca motorul are costuri medii de reparatie simtitoare, de circa 650 de euro. Ca sa nu dai banii astia, inspecteaza busonul de completare cu ulei si asigura-te ca suprafata din jur este curata, fara depuneri. Mai mult, verifica nivelul pe joja pentru a determina daca masina a fost neglijata sau nu – vanzatorii fara scrupule vor incerca sa ascunda aceste probleme incalzind motorul inainte de test drive, de aceea cere o pornire la rece. Ar trebui sa porneasca usor, fara degajare de fum negru sau albastru. Mai arunca un ochi vigilent si la temperatura lichidului de racire, care trebuie sa fie in parametrii optimi.

Directia poate pune si ea probleme, cu un cost mediu de remediere a defectiunilor de aproximativ 560 de euro, asa ca mare atentie daca volanul vibreaza usor, caci atunci rotile fata pot fi dezechilibrate, iar daca directia nu are mereu consistenta, inseamna ca anumite componente mecanice sunt uzate. Daca auzi un sunet ciudat, asemanator unui bazait, sau daca directia se intareste brusc, cu siguranta sunt probleme la instalatia hidraulica sau pompa de servodirectie. Despre componentele electrice se stie ca au un cost mediu al reparatiei de 400 de euro. Testeaza aici fiecare buton sau comutator, inclusiv cele pentru geamuri, oglinzi, sistem audio, aer conditionat ori trapa daca este cazul. Asigura-te ca toti martorii optici de pe bord functioneaza asa cum trebuie si verifica becurile de avarie. Ca sa repari suspensia va trebui sa scoti din buzunar in jur de 340 de euro, iar pentru a te pune la adapost in fata acestui risc trebuie sa fii atent la zgomote suspecte venite din zona rotilor, fara vreo legatura cu suprafata de rulare, dar si la comportamentul de „barca”, ce indica adesea probleme cu amortizoarele. Daca, in schimb, cedeaza cutia de viteze si / sau ambreiajul, atunci situatia e destul de grava. Te va costa cel mai mult ca sa rulezi din nou, in jur de 900 de euro, asta daca nu se verifica urmatoarele: ambreiajul ar trebui sa functioneze lin, fara a fi prea moale ori prea tare. Cu pedala de ambreiaj apasata la maximum schimbarea treptelor ar trebui sa fie fluida, insa nu extrem de lejera. In plus, ciuleste urechile pentru zgomote suspecte atunci cand schimbi treptele. Daca testezi o masina cu transmisie automata, examineaza felul in care aceasta retrogradeaza si schimba treptele. Nu ar trebui sa ramana intr-o anumita treapta prea mult timp, dar nici sa schimbe prea devreme. Si pentru ca o masina care nu franeaza eficient este un real pericol, atat pentru tine, cat si pentru pasageri si alti participanti la trafic, asigura-te ca decelerarile sunt prompte atunci cand actionezi sistemul de franare si ca directia nu trage intr-o parte sau in alta. In plus, pedala ar trebui sa fie consistenta, nici exagerat de tare, dar nici prea moale. Sunete ascutite in procesul de franare sau scartaituri sunt semne ale necesitatii schimbarii placutelor de frana sau, mai rau, chiar a discurilor.

Totusi, daca esti mai emotiv din fire si nu debordezi de indrazneala, cel mai bine du-te la test drive insotit de un prieten care a mai trecut prin astfel de situatii; simpla lui prezenta acolo se poate dovedi de mare ajutor.

La final, sa vorbim un pic si despre actele necesare, le ce sa fii atent, unde trebuie sa le faci si cat costa. Odata ce ai batut palma cu vanzatorul, verifica atent toate actele masinii, istoricul de service (daca exista), talonul si cartea de identitate a vehiculului – pe verso exista o folie de protectie care acopera seriile sasiului. Confrunta-le cu cele stantate pe masina, trebuie sa fie identice, fara stersaturi ori modificari. Daca totul este in regula, urmeaza contractul de vanzare-cumparare si fisa de inmatriculare, batuta la masina si vizata de catre administratia financiara. Pe acestea din urma le poti procura de la orice birou de acte auto (orasele sunt impanzite de astfel de centre), unde vei plati sume derizorii. Apoi, un drum pana la Registrul Auto Roman pentru identificare (in jur de 100 RON), dupa care fuga la Directia de Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Lucratorii MAI de acolo iti vor mai incasa niste taxe (talon si placute, tot in jur de 100 RON), apoi inaintezi dosarul complet pentru aprobare la ghiseu. In lipsa unor alte impedimente, in scurt timp vei aglomera strazile cu noul tau autoturism second hand, atent studiat si cerebral achizitionat.


2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)