
DS nu mai este un debutant printre mărcile premium ale Bătrânului Continent. Lansată în 2009, divizia de lux a celor de la Citroën reprezintă o alternativă la mărci precum BMW, Mercedes-Benz sau Audi, iar numele ei face apel la vremurile de glorie ale producătorului francez. Chiar dacă cele două inițiale sunt traduse oficial prin sintagmele Different Spirit sau Distinctive Series, semnificația lor este strâns legată de legendarul Citroën DS, produs între 1955 și 1975.
Cu un profil sculptural, limuzina schițată de designerul italian Flaminio Bertoni și de inginerul aeronautic francez André Lefèbvre impresiona prin dotări precum suspensia hidropneumatică și farurile care urmau direcția volanului. DS9, mașina care se vrea a fi noul vârf de gamă al producătorului din Rueil-Malmaison, folosește aceeași rețetă: un design ce poate fi caracterizat drept încântător, însoțit de o înzestrare tehnologică pe măsură. Va reuși să-i convingă pe clienții mărcilor teutone?
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Ce motorizări propune DS9
Mai presus de efectul vizual al grilei cromate și al farurilor full-led, cu lupe care pivotează la pornirea mașinii, mai importante decât habitaclul ticsit de piele și de lemn veritabil și mai obiective decât detaliile cum ar fi blocurile optice posterioare de pe plafon, motorizările sunt arma principală prin care DS9 poate să câștige teren. Sedanul este construit pe platforma tehnică EMP2 a grupului PSA, folosită și de Peugeot 508 sau Citroen C5 Aircross. Acest lucru permite utilizarea unor motorizări de tip plug-in hybrid, bazate pe un propulsor de 1,6 litri turbo PureTech, pe benzină, la care este cuplat un motor electric. Soluția preluată de la Citroën C5 Aircross Hybrid permite un parcurs economic, datorită posibilității de a încărca automobilul la o priză, dar promite și performanțe demne de cele ale rivalilor.
Astfel, varianta de bază a modelului are 225 CP, iar performanțele sale sunt susținute de o baterie de 11,9 kWh. Distanța pe care DS9 o va putea parcurge în modul pur electric este de 50 de kilometri, cu o viteză ce se poate cifra chiar și la 135 km/h, iar un ciclu complet de încărcare va dura 90 de minute, potrivit datelor oferite de producător. Cei care doresc senzații mai apropiate de un sedan sportiv au la dispoziție o versiune de 250 CP a aceleiași motorizări, iar doritorilor de performanță le este promisă chiar și o versiune cu 360 CP, dotată cu tracțiune integrală. Indiferent de motorizarea aleasă, transmisia modelului se va face cu ajutorul unei cutii de viteze automate, cu opt rapoarte.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Care sunt tehnologiile cele mai importante
La fel ca strămoșul său, DS9 nu va pune accentul doar pe design, în lupta pentru un segment de piață cât mai consistent. Dacă plaja motorizărilor este una pertinentă, în raport cu posibilitățile pe care le oferă grupul PSA, arsenalul tehnologic al mașinii trebuie să fie unul pe măsura ambițiilor. Suspensia unui vehicul mare, produs de Citroën, a fost întotdeauna unul din argumentele cele mai solide în decizia de achiziție, iar DS punctează decisiv la acest capitol. Modelul va putea fi comandat cu o suspensie activă, ce va scana suprafața de rulare pentru a adapta în timp real setarea și a alterna confortul cu dinamismul. Accesul în mașină se va face și cu ajutorul unei aplicații de smartphone, iar nu mai puțin de cinci persoane vor putea folosi această funcție. La aceste dotări se vor adăuga sisteme cum ar fi cruise control adaptiv, sistem de asistență la parcare Park Pilot sau sistemul Night Vision, ce amplifică vizibilitatea pe timp de noapte, la mare distanță.
Vezi categoria noastră de 👉 MOTOCICLETE
Ce dotări va avea DS9 la interior
Ultima redută pe care DS9 o va avea de cucerit, pentru a putea aspira la titlul de învingător în lupta cu mașini precum BMW Seria 5, Audi A6, Mercedes-Benz E Class sau Volvo S90, este aspectul habitaclului. O clientelă exigentă va fi foarte atentă nu doar la cât de spațios este interiorul mașinii, ci și la calitatea materialelor sau la dotările puse la dispoziția pasagerilor. Dimensional, DS9 joacă în liga mare, cu o lungime de 4,9 metri și un ampatament de 2,9 metri, așadar, spațiul generos de la interior reprezintă o garanție. Pielea Nappa și Alcantara, dar și lemnul sunt aspecte obligatorii în cazul unui asemenea model, iar DS9 nu ratează șansa de a discuta de la egal la egal cu oponenții.
Nelipsitul tablou de bord digital și display-ul central tactil cu diagonala de 12,3 inchi completează designul hight-tech al habitaclului, iar sistemul de sunet are 14 incinte acustice. Programul de personalizare a interiorului oferă ambianțe specifice, inspirate de atmosfera pariziană și denumite sugestiv: Paris, Bastille sau Opera. În ciuda acestui fapt, însă, nevoia de rentabilitate a făcut ca țara aleasă pentru producerea sedanului să fie China.
Cu un design impresionant și cu un arsenal tehnologic adus la zi, DS9 nu va pune probleme serioase rivalilor, dar va aduce o gură de aer proaspăt într-un segment ce pare să sufere de uniformizare. Sedanurile de clasă mare încă rezistă în fața SUV-urilor, iar sosirea unui actor nou în segment va dinamiza semnificativ concurența.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.