Nu stiu voi, dar eu cand ma gandesc la bolizii de Formula 1 mintea isi imagineaza mii de centimetri cubi, zeci de cilindri si j’de mii de cai putere!
Din pacate, in ultimii ani FIA a tot redus numarul acestora astfel incat azi mai avem doar niste V8-uri de…2,4 litri. Destul de banal, zic eu, chiar daca puterile dezvoltate sunt de circa 800 CP.
Si chiar daca astazi s-au adoptat masurile de revenire din 2014 la “miniaturi” turbo de 1,6 litri cu arhitectura V6, vestea – logica din punct de vedere al downsizing-ului ce loveste intreaga industria auto-, imi readuce in prim plan senzationalele masini de GP de la sfarsitul anilor ’70 si mijlocul anilor ’80 care faceau legea pe circuitele vremii.
Animate de la fel de minuscule motoare turbo de 1,5 litri, acestea dezvoltau circa 900-1000 CP in cursa si pana la 1300-1500 CP la calificari!!! Adica 1000 CP/litru, believe it or not! Evident ca principalul responsabil pentru aceste dementiale puteri era turbocompresorul, care facea o presiune de pana la 5,5 bari (!!!). Va dati seama ca, pe cale de consecinta, cel putin in primii ani dupa debutul motorizarilor turbo din 1977 (Renault), masinile erau extrem de greu de pilotat din cauza turbo-lag-ului…enooorm!
Dar ce nebunie, ce dementa. Mi-e greu sa cred ca o vom revedea vreodata, cu tot cu reintroducerea acestei tehnologii.
Asa ca, sit back and enjoy!
http://www.youtube.com/watch?v=ICvSLM6QjrY
http://www.youtube.com/watch?v=BplWPco6REg

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.