
Este clar că întreţinerea maşinii pe timp de iarnă nu este foarte plăcută pentru cei mai mulţi dintre noi, însă exact atunci maşina are mai multă nevoie de atenţie. Făceţi-vă timp pentru a verifica lichidul de răcire, a repara micile zgârieturi ale vopselei şi a înlocui lichidul de spălare a parbrizului cu unul rezistent la îngheţ.
Primele sfaturi şi poate cele mai importante ţin de siguranţa călătoriei pe timp de iarnă. Astfel, deşi am scris de foarte multe ori, unul dintre cele mai importante aspecte ale sezonului rece este utilizarea unor anvelope de iarnă de calitate. Nu face economii la acest capitol pentru că, mai târziu, poţi să plăteşti înzecit. Atunci când pe jos este ud, gheaţă sau zăpăda apasă progresiv şi moderat pedala de acceleraţie pentru că tracţiunea are mereu de suferit la temperaturi scăzute, iar comportamentul maşinii tale poate trece foarte repede de la unul controlabil la unul incontrolabil. Dacă te deplasezi în zona de munte, lanţurile de zăpadă nu trebuie să lipsească din portbagaj, la fel ca şi lopata şi săculeţul cu nisip. De asemenea, atenţie când realimentaţi cu motorină din canistră (în situaţii de urgenţă) – dacă aceasta conţine combustibil de vară există pericolul parafinării în rezervor. La temperaturi extreme, de sub -20 de grade, folosiţi motorină sintetică, aceasta comportându-se mai bine.
În perioada rece şi mai ales când este ger, acumulatorii uzaţi dau proba vieţii, dar nici cei noi nu sunt scutiţi de surprize dacă ne deplasăm constant pe distanţe scurte şi încărcarea este insuficientă. Nici motorul nu este scutit de neplăceri – condensul şi combustibilul acumulate în cilindri cresc uzura. Aerul condiţionat trebuie pornit numai vara? Greşit, împreună cu ventilaţia, acesta asigură o vizibilitate optimă prevenind aburirea geamurilor, mai ales atunci când afară ninge. În plus, refrigerantul va scădea riscul defecţiunilor compresorului. Pentru gheaţa de pe geamuri, folosiţi racletă şi spray-uri speciale.
Modul cum îngrijeşti maşina pe timp de iarnă este foarte important pentru cum se va păstra aceasta în timp. Temperaturile joase, umiditate şi sarea în exces de pe drumuri nu sunt cea mai fericită combinaţie pentru maşină. Ca regulă de bază, suprafeţele de metal neprotejate încep să ruginească. Aşadar, maşina trebuie inspectată vizual periodic, pentru a descoperi loviturile de pietre şi zgârieturile adânci. Creioane corectoare cu vopsea se găsesc în magazinele de accesorii, iar codul corect al vopselei poate fi descoperit din manualul de service.
Pe timp de iarnă este foarte util să protejezi caroseria cu ceară, iar procesul trebuie repetat o dată la fiecare 4-6 luni pentru ca ceara să fie eficientă. De asemenea, spălarea frecventă a maşinii este obligatorie pe timp de iarnă. Pentru a preveni zgârieturile, înainte de a intra în instalaţiile de spălare automate, este necesar ca noroiul uscat să fie curăţat cu apă sub presiune. Aşadar, verifică dacă există această facilitate la spălatoria respectivă. Verificaţi periodic compartimentul motor la colţuri şi sub aripi, partea inferioară a portierelor, dar şi hayonul. Dacă sunt urme de rugină, se recomadă curăţarea acesteia cu o perie de sârmă şi protejarea metalului cu o soluţie antirugină şi o vopsea protectoare. O atenţie mai mare trebuie acordată acumulatorilor mai vechi, care se descarcă în timp şi vă care vă pot lăsa în drum atunci când aveţi mai mare nevoie de maşină. Lichidul de parbriz trebuie completat doar cu produse rezistente la îngheţ (recomandat -30 de grade). Produsele mai ieftine ajung să îngheţe chiar şi la -15 grade, iar apoi gheaţa din rezervorul lichidului de parbriz este extrem de greu de topit, chiar dacă se ajunge la temperaturi pozitive.
O îngrijire bună şi proactivă a maşinii pe timp de iarnă te poate scuti de apariţia unor probleme care necesită mult timp şi costuri ridicate. Aşadar, respectă aceste câteva operaţiuni simple şi poţi trece peste anotimpul rece fără probleme.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.