
Puține branduri se pot lăuda cu o istorie îndelungată, dublată de un prestigiu demn de o casă regală. Bentley este unul dintre puținele, iar mai palpitantă decât povestea acestui nume greu al industriei britanice este doar senzația pe care o simți, odată ce te așezi în spatele volanului ce poartă „B”-ul înaripat.
În anul 2019, compania cu sediul în Crewe, Marea Britanie, a împlinit 100 de ani de tradiție a luxului și performanței. În rândurile de mai jos, recapitulăm o parte din momentele care au construit un brand auto de elită, la nivel mondial.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Ce modele Bentley sunt reprezentative
Orice încercare de a face o ierarhie a celor mai importante modele Bentley s-ar izbi de subiectivism și de raportarea la contextul istoric. Puțin cunoscută în estul Europei, până în anii ’90, marca este, azi, o priveliște obișnuită în fața restaurantelor de lux. În lumina unei game noi, extravagante și ultratehnologizate, trecutul companiei pare de-a dreptul umil, pentru un ochi nefamiliarizat. Iată câteva mașini dintr-o epocă mai puțin țipătoare, dar care au consolidat caracterul dezirabil al Bentley:
Bentley Blower
Produs între 1927 și 1931, în vechea fabrică din Cricklewood, sălbaticul Blower era derivat din convenționalul 4½ Litre. Dotat cu un motor supraalimentat, al cărui compresor era amplasat la vedere, în fața grilei, mașina care s-a afirmat în Cursa de 24 de ore de la Le Mans avea 175 CP în versiunea de bază și 240, în cea competițională. În 2020, Bentley a recreat un exemplar Blower, după ce a scanat digital cele peste 600 de piese ale modelului original.
Bentley 8 Litre
Produs în anii ’50, S1 a fost ultimul Bentley produs după metoda veche, cu șasiu independent, iar sub capota lui se găsea un motor Rolls-Royce, conceput încă din anii ’20. În mod paradoxal, ușile, capota și capacul portbagajului mașinii erau realizate din aluminiu. Designul foarte conservator și performanțele tehnice rămâneau greu de acceptat azi, dar farmecul lui S2 vine tocmai din specificul arhaic pe care îl etalează nonșalant.
Bentley Turbo R
Apărut în 1985, pe fondul crizei de personalitate a mărcii, Turbo R avea misiunea de a revitaliza suflul sportiv al unui brand remorcat pe nedrept la faima lui Rolls-Royce. Cu o putere nepublicată oficial de Bentley, dar estimată de presa auto la 300 CP, modelul era disponibil în două versiuni de lungime și avea o suspensie rigidă pentru o ținută de drum care să avantajeze performanța oferită de motorul V8 cu o cilindree de 6,75 L.
Cum a început povestea mărcii
Ca orice companie ce a influențat decisiv industria constructoare de mașini, și aceasta a fost creată de o minte vizionară. Walter Owen Bentley a creat brandul omonim în anul 2019, după ce a dovedit cam tot ce se putea, în materie de inginerie feroviară și aeronautică. Acesta este motivul pentru care logoul mărcii conține o pereche de aripi. Născut în 1888, în Hampstead, o zonă selectă a Londrei, locuită de muzicieni, scriitori și profesori, domnul W.O. a beneficiat de educația oferită de prestigiosul colegiu Clifton din Bristol. Primul lui job a fost cel de inginer la compania feroviară Great Northern, din Doncaster.
Anul 1910 îl găsește pe tânărul Water ca pilot în comeptiția moto Isle of Man Tourist Trophy, în care concura în șaua unor modele Rex, Indian sau Quadrant. Pătrunderea lui Bentley în industria auto a avut loc în anul 1912, când a fondat, alături de fratele său, o companie care vindea pe piața britanică automobile franțuzești cu marca DFP. Nemulțumit de performanțele modelelor comercializate, Bentley le modifică, prin adăugarea unor pistoane noi, din aluminiu, și a unui arbore cu came modificat.
În timpul Primului Război Mondial, Bentley atrage, prin inovațiile sale, atenția Ministerului Apărării din Marea Britanie, care-i solicită să colaboreze cu fabricanții de avioane, pentru a sprijini eforturile țării în conflagrație. Contribuțiile lui i-au adus medalia „Most Excellent Order of the British Empire”, cea mai înaltă distincție britanică în domeniul științei sau în cel al artei. Încununat de succes, Bentley profită de finalul războiului, pentru a pune bazele propriei companii, alături de Frank Burgess și Harry Varley, doi veterani ai industriei moto, respectiv auto.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Care au fost momentele cheie
Așa cum ar fi de așteptat, din partea unui fabricant cu o istorie întinsă pe parcursul a mai mult de un secol, Bentley nu a avut parte de o călătorie la fel de confortabilă precum cea pe care o oferă mașinile pe care le produce. După fondarea companiei, domnul W.O. a reușit să livreze primele mașini funcționale abia în termen de doi ani. Nu a fost loc de dezamăgire, fiindcă numele Bentley a devenit rapid sinonim cu fiabilitatea și cu performanța.
Performanțele înregistrate în cursele Brooklands și Indianapolis 500 au atras atenția pilotului Woolf Barnato, care a finanțat compania începând cu anul 1924. Pe măsură ce popularitatea mărcii creștea, tinerii bogați și victorioși în curse, la volanul mărcii din Cricklewood, își construiau renumele de „Bentley Boys”, iar ocazional, provocau la întrecere chiar și trenul care lega Riviera Franceză de Calais. Între anii 1927 și 1930, Bentley își spulbera concurența din prestigioasa competiție Le Mans, datorită formidabilului model Speed Six.
După criza din 1929, clienții companiei și-au pierdut apetitul pentru mașinile rapide și scumpe, iar Bentley a ajuns în proprietatea unui alt nume mare din industrie: Rolls-Royce. Dificultățile financiare nu au încetat, iar producția a fost sistată între 1932 și 1934.
În 1935, W.O. Bentley părăsește compania înființată chiar de el, pe fondul nemulțumirilor legate de diminuarea rolului său. După anul 1946, producția se mută la fabrica din Crewe, iar realizarea caroseriilor modelelor Bentley și Rolls-Royce este realizată in-house, cu ajutorul unei prese moderne pentru acea vreme.
De-a lungul anilor ’80, sub conducerea companiei Vickers, mărcile Rolls-Royce și Bentley se văd nevoite să își diferențieze modelele. Criticii considerau că 1931 a fost ultimul an în care Bentley a produs mașini 100% originale. Designul similar cu al modelelor ce purtau Îngerul Extazului pe capotă adăuga nedumerire în rândul vechilor fani. Astfel, Rolls-Royce rămânea un brand ce punea accentul pe lux, în timp ce Bentley se întorcea la performanța de la origini.
În ciuda ameliorării vânzărilor, profitul nu era suficient, așa că, în 1997, britanicii scot cele două mărci la vânzare. După un joc interesant între Volkswagen și Bentley, întins pe parcursul a cinci ani, timp care teutonii încercau să-și asigure avantajul în negocierea cu Vickers, intangibilul Bentley ajunge în ograda fabricanților pământeanului Golf.
Începând cu 2003, situația se tranșează, iar germanii încep să investească masiv la Crewe. Astăzi, vechii frați Bentley și Rolls-Royce sunt rivali, iar sub capota ce poartă „B”-ul înaripat sunt montate motoare concepute pentru întregul grup Volkswagen. Modele precum Bentayga, Flying Spur sau Continental GT duc mai departe zestrea de ambiție și competitivitate, lăsată de domnul W.O.
Vezi categoria noastră de 👉MOTOCICLETE
Cu o poveste ce merită spusă oricând și cu modele care atrag privirile tuturor, Bentley este atât un producător auto, cât și un bun de patrimoniu european. Valoarea modelelor istorice ale companiei va crește exponențial, precum în cazul vinurilor nobile, pe măsură ce mașinile cu propulsii alternative vor cuceri șoselele.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.