autovit.ro
B SECTIUNI

Mașina anului 2022: finalistele și câștigătoarea

World Car of the Year, competiție prestigioasă, ajunsă la cel de-al 17-lea an, și-a desemnat cei zece finaliști, precum și laureatul.

Dacă în semifinală s-au calificat Audi Q4 e-tron, Cupra Formentor, Toyota GR86 / Subaru BRZ, Genesis G70, Honda Civic, Hyundai Tucson și Lexus NX, finala a fost adjudecată de trei mașini fără emisii de carbon: Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5 și Kia EV6.

Să fie aceasta confirmarea faptului că suntem cu un pas mai aproape de un viitor 100% electric? În rândurile de mai jos, afli cine și-a adjudecat titlul de Mașina Anului 2022. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURSIME

Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron

Primul SUV compact, de la Ingolstadt, cu propulsie electrică, are o autonomie estimată la 520 km și realizează sprintul 0-100 km/h în 9 secunde. Cuplul de care dispune automobilul este de 310 Nm, iar puterea maximă a motorului exprimată în kWh este de 220. Mașina are un caracter practic pronunțat, așa că oferă un portbagaj de 520 de litri, în timp ce interiorul oferă nivelul de excelență tipic unui Audi. 

Cupra Formentor

Cupra Formentor

Ce rezultă din combinarea designului emoțional cu pedigree-ul unui nume prestigios, sinonim cu performanța? Seat a pariat pe transformarea nivelului de echipare Cupra într-un sub-brand, iar de aici și până la un SUV feroce, cu 310 CP, tracțiune integrală și cutie automată DSG, cu șapte trepte, nu a mai fost decât un pas. Mașina este echipată cu un set de frâne Brembo și încântă auzul audienței cu patru evacuări. 

Toyota GR86

Toyota GR86 / Subaru BRZ

A doua generație a coupe-ului fabricat de Toyota și Subaru nu se dezminte și marchează, din punctul de vedere al designului, mai degrabă o evoluție. Sub capotă, se găsește un motor boxer, în patru cilindri, cu o capacitate de 2,4 litri și 228 CP. Din nefericire pentru fanii Subaru, japonezii au ales să aducă pe piața europeană doar versiunea ce etalează logoul Toyota. 

Honda Civic

Vezi categoria noastra de  ▶ PIESE

Honda Civic

Cu un design îmblânzit față de cel al predecesorului, compacta japoneză vine pe piață echipată exclusiv cu o motorizare hibridă. Sistemul e:HEV este preluat de pe modelele Jazz, CR-V și HR-V. Sistemul hibrid se bazează pe propulsorul pe benzină, de 1,5 litri, cu 109 sau 131 CP, în funcție de versiune. Modelul este disponibil atât ca berlină, cât și ca hatchback, dar diferențele vizuale dintre cele două vor rămâne minime. 

Genesis G70

Genesis G70

Marca premium a grupului Hyundai debarcă în Europa cu un model care țintește clasa medie premium. G70 luptă cu Mercedes-Benz C Class, cu Audi A4 și cu BMW Seria 3, așa că va oferi un propulsor pe benzină, de 2,0 litri și 252 CP, respectiv un diesel de 2,2 litri și 202 CP. La interior, se remarcă display-ul de peste 12 inchi, sistemul head-up display, plafonul panoramic și scaunele ventilate. 

Hyundai Tucson

Hyundai Tucson

Văzut din ce în ce mai des pe șoselele românești, SUV-ul compact este doar unul dintre cele trei modele Hyundai care s-au calificat anul acesta în semifinala World Car of the Year. Modelul este disponibil ca hibrid, hibrid plug-in, precum și în versiune echipată cu o motorizare convențională. Indiferent de alegerea, ta, te vei baza pe motorul pe benzină, de 1,6 litri și 150 CP. 

Lexus NX

Lexus NX

A doua generație a crossoverului japonez are o misiune grea. Va trebui să înlocuiască o primă generație care și-a adjudecat titlul de cel mai vândut Lexus din Europa. Pentru a-și mări șansele de succes, noul NX va folosi platforma tehnică GA-K și va aduce în gamă primul sistem hibrid de tip hibrid plug-in. Sub capotă se găsește un motor de 2,5 litri, care contribuie, alături de cel electric, la un total de 306 CP. 

Vezi categoria noastra de 👉 MOTOCICLETE

Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang Mach-E

Văzut de pasionați ca o adevărată blasfemie, Mach-E dovedește că există un Ford Mustang pentru fiecare generație, chiar și pentru cele care vor exclusiv SUV-uri. Cu o autonomie maximă de 610 km, modelul poate atinge 100 km/h în doar 3,7 secunde, în versiunea GT. În cazul încărcării de la o stație publică de mare putere, Ford Mustang Mach-E va putea oferi o autonomie de 117 km, după doar 10 minute de staționare.

Hyundai Ioniq 5 

Hyundai Ioniq 5

Un SUV compact cu propulsie electrică și design retro-futurist, Hyundai Ioniq 5 oferă fie 217 cai-putere, fie 305, depinzând de alegerea versiunii cu unul sau cu două motoare. De fapt, în cazul celui de-al doilea, nu vorbim despre propulsie, ci despre tracțiune integrală. Autonomia maximă a modelului cu un singur motor este de 480 km, în timp ce vârful de gamă oferă un demaraj 0-100 km de doar 5,3 secunde. 

Kia EV6

Kia EV6

Laureatul ediției de anul acesta al competiției World Car of the Year vine din Coreea de Sud și este tot un vehicul electric. Mașina anului 2022 promite o autonomie maximă de 528 km și are 170 sau 229 CP, în funcție de motorizarea aleasă. Kia EV6 folosește aceeași platformă tehnică utilizată și în cazul modelului Hyundai Ioniq 5. 

Dacă plănuiești achiziția unui automobil nou, poți folosi lista de mai sus cu titlu de sugestie. Caracterizată de diversitate, paleta de modele arată că lumea auto se găsește într-un moment de tranziție între tehnologii, fără precedent. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)