
Scandalul Dieselgate are și va mai avea pentru mult timp implicații pentru Volkswagen. S-a vorbim foarte mult despre întreaga poveste, dar iată că atunci când lucrurile par că s-au liniștit apare mereu câte ceva nou.
După ce Volkswagen a înștiințat autoritățile că a găsit o soluție pentru a remedia problema emisiilor ridicate, clienții mărcii au fost înștiințați pentru a se prezenta în service. Deși aceștia nu s-au grăbit, pentru că nu aveau nimic de câștigat și nu puteau fi obligați în nici un fel să o facă. Totuși, era de așteptat ca majoritatea posesorilor să ajungă în service pentru a se aplica modificările ce aduceau emisiile în normele prevăzute în fișa tehnică.
Un studiu desfășurat în Australia de asociația Australian Automobile Association, realizat pe un Volkswagen Golf din 2010, a scos la iveală un rezultat cel puțin surprinzător și cu siguranță neașteptat de Volkswagen. După atente măsurători făcute înainte de a merge în service, asociația AAA a stabilit valori clare de consum, iar apoi le-a comparat cu cele de după operațiunea de modificare.
Rezultatul? În primul rând și poate cel mai important pentru utilizatori este faptul că valorile de consum au crescut în medie cu 7%, dar cu până la 14% atunci când se rulează pe autostradă, ceea ce nu trebuia să se întâmple. Al doilea aspect constatat este că emisiile de oxizi de nitrogen, monoxid de carbon și particule au fost, într-adevăr, mai mici, însă s-au situat tot la un nivel de patru ori mai mare decât o arată limitele pentru această mașină. Este interesant că deși testul a fost realizat în Australia, normele utilizate au fost în conformitate cu protocolul cerut de Comisia Europeană, ajustările fiind făcute doar în ceea ce privește limitele de viteză și regulile de circulație din Australia.
Un alt aspect interesant care a fost constatat este că, după modificări, Golf-ul testat a furnizat mai mulți cai-putere și și o valoare de Nm mai ridicată, însă valorile au fost extrem de mici, fără prea mare impact. Cu o luare de poziție oficială, Volkswagen a afirmat că nu confirmă descoperirile celor de la AAA, specificând că soluția pe care au oferit-o pentru remedierea problemei a fost aprobată de autoritățile competente din Germania.
Așadar, ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc, fără să fie clar dacă soluția aduce un consum mai mare, noxe mai mici și dacă rezultatele diferă de la o mașină la alta.