
Chiar dacă țara noastră nu are parte de autostrăzi la nivelul Europei de Vest, majoritatea dintre noi circulăm destul de des pe autostrăzi, mai ales atunci când plecăm cu mașina în concediu. Deoarece implică viteze mai mari, depalsarea pe autostradă este mai periculoasă și necesită mai multe atenție la manevre, dar are și anumite particularități. Iată mai jos câteva dintre ele.
1. Utilizare pilotului automat. Acestă opțiune, dacă mașina o are, poate reduce nivelul de oboseală, atât fizică, cât și psihică. Totuși, este important să limitezi utilizarea pilotului automat sau să-l dezactivezi complet atunci când autostrada trece prin zone urbane sau foarte inters circulate. Controlul fin al vitezei este un aspect ce ține de siguranță. De asemenea, evită utilizarea acestui sistem atunci când este ploaia, zăpadă sau gheață, ori atunci când vizibilitatea este restricționată.
2. Intrarea de pe bretea. Este important să utilizezi cât mai mult din lungimea bretelei de acces pe autotradă pentru a crește viteza de deplasarea la nivelul celorlalți participanți la trafic. Dacă traficul este crescut, încearcă să alegi cât mai repede locul dintre mașinile între care vrei să te integrezi și să semnalizezi din timp intenția ta. Acordă atenție sporită acestei operațiuni, deoarece este una dintre cele mai periculoase manevre de pe autostradă.
3. Respectă participanții la trafic. Dacă nu este nevoie să depășești rulează pe banda din dreapta sau pe cea din mijloc, atunci când există trei benzi. Lasă banda din stânga liberă pentru mașinile care circulă mai repede și pentru a permite altora să te depășească. Menține distanța față de mașina din față pentru a putea frâna în siguranță în caz de nevoie. Ajustează viteza de deplasarea la condițiile meteo și la temperatură.
4. Ieșirea pe o bretea. Semnalizează din timp faptul că intenționezi să ieși de pe autostradă și scade viteza progresiv. Nu subestima viteza mașinii atunci când intri pe bretea. Dacă ai ratat o ieșire nu vira în ultimul moment spre bretea și, în niciun caz, un opri pentru a da cu spatele. Câțiva kilometri în plus sigur nu te vor costa viața.
5. Defecțiuni pe autostradă. În caz că mașina ta suferă o defecțiune pe autostradă este foarte important să parchezi mașina cât mai aproape de bariera de protecție din dreapta, să aprinzi avariile, să montezi triunghiul reflectorizant la o distanță sigură de mașină și să ieși cât mai repede din perimetrul autostrăzi. Sari bariera de protecție și apoi sună la serviciile specializate pentru depanare. Nu sta în mașina. Pericolul să te lovească altă mașină este foarte ridicat, iar impactul poate fi fatal.