autovit.ro
B SECTIUNI

Test Autovit.ro: Ford Edge 2.0 TDCI Titanium 210 CP

Ford Edge este cel mai mare SUV din oferta europeană a constructorului de peste ocean. Gândit inițial ca un model dedicat pieței americane, Edge a fost adus și în Europa cu un motor diesel de 210 cai putere sub capotă.

SUV-ul este la putere în Europa. Acest tip de automobil a devenit moda obligatorie pentru toți constructorii auto, iar oferta lor este deja variată cu mai multe modele oferite în funcție de clasă. Ford nu putea să lipsească de la petrecere și deși avea în gamă un foarte competent SUV în persoana modelului Kuga, aflat la a doua generație, a mai adaugat două modele pentru a face față cererii europene. Pentru cei care preferă un crossover de oraș, Ford oferă modelul EcoSport ce va fi fabricat chiar la noi în țară la uzina Ford de la Craiova. Iar dacă EcoSport este cel mai mic SUV din gama Ford, la capătul celălalt al spectrului se află Ford Edge, un SUV impozant importat direct din gama americană a constrcutorului F0rd.

Fabricat în Canada, Ford Edge a primit motorul diesel TDCI de 2.0 litri pentru a îl face compatibil cu piața europeană.

Motorizare

Este, de altfel, singurul motor disponibil pentru modelul Edge european. Poate fi, însă, ales în două variante de putere: 180 sau 210 CP. Versiunea pe care am primit-o la test a venit echipată cu motorul 2.0 TDCI de 210 cai putere. Putere ce este transmisă către toate cele patru roți prin intermediul unei cutii de viteze automată cu șase trepte. Motorul de 2.0 litri oferă avantaje fiscale față de, să spunem, unitatea 3.0 TDI ce se regăsește sub capota celui mai important concurent: Volkswagen Touareg.

Motorul TDCI de 2.0 litri oferă 210 CP la 3.750 rot/min și un cuplu maxim de 450 Nm de la 2.000 rot/min. În ciuda celor două tone ale caroseriei, motorul reușește să miște dezinvolt modelul Edge. Reprizele sunt satisfăcătoare, iar dacă dorim un răspuns mai ascuțit, putem selecta modul sport al transmisiei automate. Ford Edge 2.0 TDCI de 210 CP are nevoie de 9,4 secunde să atingă 100 km/oră, iar viteza maximă este 210 km/oră.

Dacă motorul se achită cu brio de sacinile sale, transmisia automată este lentă și penalizează dinamica automobilului. Am utilizat modelul Ford Edge pentru câteva zile pe care le-am petrecut atât în oraș cât și parcurgând un drum mai lung care a însumat câteva sute de kilometri. La utilizarea exclusiv urbană, consumul de motorină înregistrat de către computerul de bord a fost de 9,9 litri/100 km. La drum întins, abordând un stil relaxat, consumul a scăzut până la la 6,8 litri/ 100 km.

În ciuda masei impozate și a greutății de peste două tone, Ford Edge se dovedește a fi un automobil suficient de dinamic pentru a face drumurile virajate o plăcere. Suspensia este setată pentru confort, dar fără a exagera la acest capitol.

Design

Cu un aspect masiv și impozant, Edge întoarce capete prin prezența sa cu parfum american. Este diferit față de concurența șlefuită prin școlile de design europene. Partea frontală este dominată de grila hexagonală a radiatorului și emblema Ford de dimensiuni apreciabile. Prezent la testul nostru în echiparea de top Titanium, exemplarul din imagini mai era dotat și cu faruri adaptive LED.

Partea din spate este și ea caracterizată de un set de stopuri cu lumini LED, inclusiv o bandă ce întinde pe toată lațimea hayonului, o trăsătura tipic americană. jantele de 20 inch cu câte cinci spițe duble completează un tablou atrăgător și diferit. Designului modelului Edge va atrage cu siguranță clienți care vor ceva diferit.

Interior

La interior, designerii Ford au preferat să grefeze o serie de elemente preluate de la actualul model Mondeo pentru a îl face pe Edge acceptabil pentru europeni. Planșa de bord cu indicatoare analogice combinate un display digital este identică cu cea de pe Ford Mondeo. La fel și sistemul multimedia Sync3 al cărui display tactil de opt inch domină consola centrală.

Pe lângă comenzile comasate pe ecranul tactil, Ford mai propune o serie de butoane fizice de dimenisuni relativ mici comasate sub display. De aici poate fi controlat sistemul de climatizare, scaunele încălzite și ventilate precum și volumul sistemului audio Sony.

Interiorul oferă spațiu suficient pentru cinci pasageri care vor călători în deplin confort. Tapițeria de piele Salerno face parte din pachetul Titanium alături de scaunele față reglabile electric pe 10 poziții. Pasagerii de pe bancheta spate au la dispoziție prize de 12 volți, dar și o priză de 230 volți la care poate fi încărcat un laptop, de exemplu.

Portbagajul beneficiază de un hayon acționat electric ce poate fi deschis și prin intermediul butonului de pe telecomandă. Volumul este portbagajului este generos, acesta putând înghiți peste 600 litri de bagaje.

Un alt element ce ține de confortul celui de la volan este deschiderea amplă a portierelor față, precum și scaunul șoferului ce se retrage câțiva centimetri atunci când motorul este oprit pentru a facilita accesul.

Preț

Fiind cel mai mare SUV din gama Ford, prețurile pentru modelul Edge este pe măsură. Prețurile încep de la 41.800 euro și pot ajunge până la 48.600 euro (TVA inclus). Modelul testat de noi, Ford Edge Titanium costă 47.250 euro, preț de listă, dar modelul este parte din o serie de oferte speciale, așa că prețul final poate fi mai mic de atât.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)