
Într-o lume auto în care entuziaștii par tot mai cuceriți de alternativa electrică, în timp ce pasionații de senzații pure rămân fideli mașinilor cu motor convențional, există o nișă intermediară puternică: mașinile hibride. Fără discuție, modelul la care ne gândim cu toții, când vine vorba despre un automobil care combină flexibilitatea conferită de un motor cu ardere internă și economia generată de un propulsor electric, este Toyota Prius. Cu o formă inconfundabilă a caroseriei și cu un design pe care nu îl poți ignora, hibrida japonezilor a fost o deschizătoare de drumuri în domeniul acestei tehnologii.
Datorită lui Prius, motorizările hibride sunt ceva comun astăzi, în gama multora dintre producătorii europeni, americani și niponi. Cunoscută pentru modul sinergic în care funcționează componentele sale, sistemul Toyota Full Hybrid echipează, în prezent, aproape toate modelele casei japoneze, de la SUV-ul Highlander sau sedanul Camry, până la compacta Corolla și chiar citadina Yaris. În rândurile de mai jos, analizăm avantajele acestei tehnologii și modul în care Toyota Prius a schimbat atitudinea șoferilor asupra propulsiei ecologice.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Care este istoricul mașinii
Cum funcționează Toyota Prius
Ce avantaje oferă tehnologia Hybrid Synergy Drive
La ce prețuri este disponibilă Toyota Prius
Care este istoricul mașinii
Anul 2000 a fost marcat de introducerea, pe piața internațională, a unui model cu un design neconvențional și cu un tren de rulare pe măsură. Toyota Prius, lansată în Japonia încă din 1997, era prima mașină cu tehnologie hibridă, comercializată pe scară largă. La debarcarea pe țărm american, Prius dădea piept, deja, cu primul concurent din zona hibridă: coupe-ul Insight, care se afla în showroom-ul rivalilor de la Honda, deja, de șapte luni.
Cu tandem termic-electric de 1,5 l și 58 CP, respectiv 40 CP și cu un scor excelent, oferit de Agenția de Protecție a Mediului, Prius anunța discret începutul unei noi ere. În 2003, a doua generație a mașinii reușea să surprindă din nou, cu o formă Kamback a caroseriei, oarecum neobișnuită pentru clienții de berline sau compacte convenționale. Cu un plafon plonjat și cu un profil mai înalt decât în cazul primei generații, al doilea Prius avea un coeficient aerodinamic de 0,26, iar eficiența sa energetică era una de excepție.
Printre inovațiile modelului se numărau compresorul full electric al instalației de climatizare și servodirecția acționată excusiv electric, ce eliminau mult din solicitarea pusă pe motorul termic. Echipat cu un propulsor de 1,5 litri, de 76 CP, cuplat cu un mecanism electric de 67 CP, modelul se baza pe o baterie NiMH cu o capacitate de 201.6 volți și formată din 28 de module. Unitatea de control a bateriei limita încărcarea acesteia la un maxim de 80%, pentru a putea primi constant energia venită din frânare.
În 2009, precedenta generație Prius propunea un motor de 1,8 litri, de 99 CP, iar intervenția motorului electric ridica nivelul de putere la 136 CP. Seria inovațiilor a continuat cu introducerea primei pompe de apă electrice, iar pentru prima dată, mașina era disponibilă într-o versiune plug-in, ce se poate încărca la priză. Actuala generație este pe piață din 2015 și propune o motorizare de 1,8 litri, cu o putere pe care motorul electric o ridică la o valoare totală de 122 CP.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Cum funcționează Toyota Prius
După 20 de ani în care și-a dovedit pe deplin atât eficiența, cât și fiabilitatea, sistemul Toyota Full Hybrid păstrează la bază un principiu simplu. Motorul termic cu ciclu Atkinson este însoțit de unul electric, a cărui sursă de energie constă într-o baterie electrică de mare capacitate. Bateria, la rândul ei, nu necesită încărcare de la o sursă externă, sursa ei de alimentare fiind energia cinetică a autovehiculului, care este recuperată în momentul în care este apăsată pedala de frână. În cazul în care plănuiești să treci la o mașină cu tehnologie hibridă, iar Toyota Prius reprezintă etalonul tău în acest domeniu, este bine să știi ce te așteaptă din punctul de vedere al condusului.
Atunci când pornești sau pleci de la semafor, mașina funcționează exclusiv cu ajutorul motorului electric. Odată ce viteza crește, propulsorul pe benzină va fi angrenat în proces, dar asta nu înseamnă că vei trece exclusiv pe modul convențional de deplasare. Cele două agregate funcționează în sinergie, iar sistemul comută între electric și termic, în funcție de ritmul pe care îl impune șoferul. În momentul în care încetinești sau folosești frâna de motor (simulată prin modul B al transmisiei cu variație continuă controlată electronic), vei activa mecanismul de reciclare a energiei, iar bateria mașinii se va reîncărca în timp real.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Ce avantaje oferă tehnologia Hybrid Synergy Drive
Preocuparea pentru un mediu cât mai curat nu le este familiară chiar tuturor șoferilor, chiar dacă emisiile de CO2 ale lui Prius, în regim NEDC Corelat, nu trec de 87 g/100 g. Astfel, există multe alte avantaje pe care le oferă acest model. În primul rând, vorbim de un rulaj economic, cu un consum urban ce poate atinge valori minime de până la 3,3 l/100 km, datorită intervenției motorului electric. Față de un model echivalent, echipat strict cu o motorizare pe benzină, sistemul Toyota Full Hybrid oferă un cost total de exploatare diminuat cu până la 10%, iar în privința costurilor de service, economia, în cazul anumitor operațiuni, poate ajunge chiar și la 50%. Față de un vehicul convențional, o Toyota Prius poate avea un consum chiar și de două ori mai mic, în condițiile unor performanțe dinamice similare. În ciuda prețului de achiziție semnificativ, ce poate descuraja un cumpărător mai puțin familiarizat cu universul mașinilor hibride, experiența deținerii unui Prius este una specială.
La ce prețuri este disponibilă Toyota Prius
La fel ca în cazul oricărui alt model, prețul unui Prius diferă în funcție de generație, dar o diferență suplimentară poate fi dată și de tipul sistemului hibrid folosit. Valorile pentru versiunea Plug-in, ce poate fi alimentată nu doar prin frânare, ci și de la priză, sunt considerabil mai mari. În cazul exemplarelor noi, suma se cifrează la peste 7.000 de euro. Pe piața vehiculelor rulate, o Toyota Prius din a doua generație începe de la aproximativ 4.500 de euro, în timp ce un exemplar produs începând cu 2009 costă minimum 6.500 de euro. Actuala generație are prețuri care se cifrează rareori sub 15.000 de euro.
Informațiile de mai sus te pot ajuta să adaugi câteva argumente în plus la decizia de a achiziționa o Toyota Prius. Cu o tehnologie de tradiție, dar care se păstrează în avangarda industriei, acest model ar putea fi tranziția către o mașină electrică 100%.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.