
Indiferent că ai o mașină nouă sau una second-hand, probabil că îți dorești să-ți întreții corespunzător vehiculul și să te asiguri că acesta va rămâne pentru mult timp într-o stare optimă, atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic.
O procedură foarte importantă, prin care vei reuși să menții caroseria într-o stare bună și să protejezi vopseaua, este ceruirea. Efectuată regulat, această operațiune va prelungi viața vopselei, va conferi un aspect mult mai plăcut mașinii tale și te va ajuta să economisești bani.
Cu toate acestea, cele mai bune rezultate se pot obține doar atunci când ceruirea se execută folosind tehnica și produsele potrivite. În cele ce urmează, îți explicăm cum se face o ceruire corectă, care sunt produsele și echipamentele de care ai nevoie și când trebuie întreprinsă această operațiune.
De ce este importantă ceruirea mașinii
Cel mai mare avantaj pe care ceruirea îl oferă este legat de protecția vopselei și a caroseriei. Stratul de ceară aplicat pe mașină va acționa ca un scut și va proteja caroseria de poluare, razele UV, murdărie, apă, praf, sare sau alte impurități.
Pe lângă faptul că previne degradarea vopselei, ceara auto respinge impuritățile și murdăria, astfel că mașina va rămâne curată pentru un timp mai îndelungat și nu vei mai fi nevoit să vizitezi spălătoria auto atât de des.
Aspectul pe care ceara auto îl poate conferi mașinii tale este un alt detaliu care merită menționat. Aplicarea stratului de ceară va oferi vopselei un luciu specific, care va scoate în evidență culoarea automobilului tău. În cazul în care vopseaua mașinii tale prezintă mici zgârieturi, ar trebui să știi că operațiunea de ceruire se va dovedi benefică, întrucât ceara va umple toate aceste mici imperfecțiuni.
Echipamente și produse necesare pentru o ceruire corectă
Pentru a te asigura că operațiunea de ceruire este efectuată într-un mod care să nu provoace daune vopselei și pentru a garanta un efect de lungă durată, vei avea nevoie de echipamentele și produsele potrivite.
În primul rând, este necesar să îți procuri o mașină electrică de polișat. Prețurile unui astfel de echipament pleacă de la 200 de lei, însă modelele de top pot costa chiar și 2.000 de lei. În cazul în care nu dorești să achiziționezi o mașină de polișat, poți folosi un polizor unghiular, la care să atașezi o pânză de finisare. Cu toate că polizorul unghiular se va dovedi eficient pentru ceruirea mașinii, acesta este destul de greu de utilizat, iar o persoană fără experiență poate ușor să deterioreze vopseaua sau caroseria mașinii. De aceea, dacă nu ești 100% sigur că poți duce la bun sfârșit această operațiune sau nu îți dorești să investești bani în echipamente precum un polizor sau o mașină de polizat, îți recomandăm să apelezi la un serviciu specializat.
În ceea ce privește produsele pentru ceruire, vei avea nevoie de cârpe de microfibră, ceară auto și substanțe de lustruire. De regulă, aceste produse sunt comercializate la set, iar prețul unui pachet se situează în jurul valorii de 50 de lei.
Cum se lustruiește corect o mașină
Înainte de aplicarea stratului de ceară, este necesar să lustruiești mașina. Prin această procedură, vei îndepărta primul strat subțire de vopsea, de regulă, afectat de micro zgârieturi și imperfecțiuni, pentru a obține o suprafață estetică, peste care să aplici stratul de ceară.
Pentru a face acest lucru, este necesar să aplici substanța de lustruit pe întreaga suprafață a caroseriei, încercând să eviți contactul substanței cu suprafețele cromate, cauciucurile sau sticla. Începe lustruirea cu ajutorul mașinii de polișat și al suportului de lustruire, prin mișcări circulare și cu răbdare, până când întreaga suprafață capătă un aspect neted, plăcut. În cazul în care există porțiuni care nu își schimbă aspectul, poți insista, însă este important să nu aplici o presiune prea mare pe mașina de polișat, întrucât poți deteriora vopseaua.
Cum se aplică în mod corect ceara auto
După ce lustruirea a fost îndeplinită cu succes, este momentul să treci la aplicarea cerii auto. Pentru această procedură, vei avea nevoie de un suport de lustruire, cu ajutorul căruia vei aplica ceara pe întreaga suprafață a caroseriei. Pentru a te asigura că ceara este distribuită uniform, este indicat să lucrezi gradual, pe suprafețe mici, astfel încât să poți acorda atenție fiecărui centimetru.
În cazul în care constați că există suprafețe pe care ceara s-a acumulat în exces, poți corecta această imperfecțiune cu ajutorul unei cârpe de microfibră, cu care, prin mișcări circulare, vei redistribui ceara pe o suprafață mai mare.
Citește și: Cum reconditionezi volanul uzat al unei masini second-hand
La cine să apelezi pentru o ceruire auto profesională
Dacă operațiunea de ceruire auto ți se pare prea complicată sau, pur și simplu, nu ai timpul necesar pentru a te ocupa personal de aceasta, poți apela la un serviciu profesionist. Cu toate că va trebui să suporți costurile de manoperă, timpul pe care îl vei economisi și certitudinea că operațiunea va fi efectuată în cele mai bune condiții sunt motive suficient de bune pentru care să iei această decizie.
Cele mai bune rezultate le poți obține dacă alegi să-ți duci mașina la un atelier de detailing. Deși costul unei astfel de operațiuni poate fi destul de mare, calitatea serviciului și a produselor folosite își vor spune cuvântul. De asemenea, și spălătoriile auto pot oferi serviciul de ceruire, însă este important să cauți review-uri online și să ceri recomandări de la cunoscuți pentru a o alege pe cea potrivită. În ultimul rând, poți alege un profesionist independent, care oferă serviciul de ceruire auto. La fel ca în cazul spălătoriilor, este important să te asiguri că persoana pe care o alegi este abilitată pentru o astfel de operațiune.
Dacă îți dorești să protejezi caroseria și vopseaua automobilului pentru o perioadă îndelungată, să menții aspectul mașinii și să faci spălarea acesteia mai ușoară, ceruirea auto este o modalitate foarte bună prin care să realizezi aceste lucruri.
Sursa Foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.