autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre Subaru Outback: istoric și date tehnice

Mașinile care contează, în industrie, se recunosc după câteva trăsături simple: au o poveste întinsă pe mai multe generații de succes, dețin un atu pe care concurența nu a putut decât să-l imite și au o bază de clienți fideli, care așteaptă cu interes fiecare iterație.

Pare, deja, că am descris destul de clar break-ul cu veleități de off-roader al japonezilor de la Subaru. Cu mult înainte de Volvo XC70, de Audi A6 Allroad sau de Mercedes-Benz E Class All-Terrain, Subaru Outback dovedea lumii întregi că nu trebuie să renunți la caracterul practic al unui estate, pentru a te bucura de competențele unui SUV.

Iată cum a evoluat mașina din 1994 și până în prezent.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Cum a apărut Subaru Outback

Oricât de nipon ar fi brandul Subaru, unul dintre modelele sale cele mai reprezentative a fost sugerat tot de filiala din SUA. Confruntați cu vânzări tot mai slabe, reprezentanții de pe continentul american ai producătorului auto căutau o soluție în fața ofensivei SUV-urilor, modele pe care Subaru nu le avea în gamă. Era 1994, iar până la lansarea lui Forester mai urmau trei ani în care nu se putea sta cu mâinile în sân. Astfel, pe baza versiunii estate a limuzinei Legacy, care se afla, deja, la a doua generație, avea să fie introdusă prima generație Outback. 

Totul despre Subaru Outback

Modelul oferea două motorizări, de 2,2 și 2,5 litri, cu puteri de 135 și 165 CP. Modelele echipate cu transmisie manuală veneau cu un sistem de tracțiune integrală cu diferențial cu alunecare limitată, de tip Continuous AWD, ce repartiza cuplul motor 50:50. Versiunile echipate cu o cutie automată de viteze erau dotate cu un sistem AWD controlat electronic, ce punea până la 80% din cuplu către puntea față.

Combinația dintre pachetul tehnic pertinent și campania de marketing bine pusă în execuție a dus la un rezultat excelent: peste 20.000 de exemplare vândute în numai nouă luni de la lansare.   

Vezi categoria noastră de  ▶ MOTOCICLETE

istoric Subaru Outback

Cum a evoluat modelul Subaru Outback

Anul 1999 aduce pe piață a doua generație Outback, cu un motor în patru cilindri, de 165 CP, în standard, și cu o dotare care excela, în funcție de nivelul ales: aer condiționat automat, tapițerie de piele, plafon panoramic și sistem de navigație. Outback putea fi comandat și cu un motor în 6 cilindri, de 212 CP. În 2003, la Salonul Auto de la Frankfurt, Subaru prezenta al treilea Outback și cel mai avansat tehnologic, de până atunci. 

Modelul oferea, în premieră, o motorizare diesel, de tip boxer, oferită exclusiv pe piața europeană. Plaja de puteri varia între 175 și 150 CP, iar în 2005, a fost introdus modelul Outback XT, echipat cu motorul de 2,5 litri și 243 CP, de pe Subaru Impreza. Modelul plusa, la capitolul siguranței active, cu sistemele EyeSight și SI-Cruise, care ajutau șoferul să mențină distanța între marcajele rutiere și față de vehiculul din față.

date tehnice Subaru Outback

În 2009, sosea pe piață a patra generație Subaru Outback, care introducea cutia de viteze Lineartronic, cu variație continuă, și motoare cu puteri cuprinse între 173 și 260 CP. Designul modelului devenea mai matur, iar statura sa îl apropia de frații mai mari din gamă, Forester și Tribeca. La interior, consola centrală asigura o ambianță ce aspira la exigențele clasei premium, iar spațiul interior era mai generos ca oricând. 

A cincea generație a modelului a păstrat opțiunea transmisiei CVT și cutia de viteze manuală în șase trepte, alături de câte două propuneri de propulsor, pentru fiecare tip de combustibil: 2,5 (175 CP) și 3,0 (256 CP), benzină, respectiv 2,0, diesel, de 150 CP, cu transmisie manuală sau automată.

Prețul unui model din a cincea generație, pe piața vehiculelor rulate, variază între 16.500 și 32.000 de euro, pentru un exemplar cu un rulaj maxim de cca. 140.000 km. 

Vezi categoria noastră de 👉 PIESE

Ce avantaje are noul Outback

Ce avantaje are noul Outback

Anul 2019 a consemnat prezentarea celei de-a șasea generații Subaru Outback. Cu o gardă la sol de 213 mm, modelul a ajuns pe piața europeană în 2021 și oferă o echipare impresionantă, încă din standard. Mașina oferă dotări precum sistemul de conducere inteligent SI Drive, active torque vectoring, asistență la plecarea din rampă, asistență pentru coborâre, în condiții de siguranță. Cu un arsenal complet de airbaguri, Outback plusează la capitolul securității active, prin asistentul la faza lungă, sistemul EyeSight, cruise controlul adaptabil, sistemul Pre Collision Braking System sau prin sistemul Pre Collision Steering Assist. 

Sub capota noii generații se află un agregat în patru cilindri și 16 valve, cu o cilindree de 2,498 cc. Cei 169 CP sunt însoțiți de un cuplu motor de 252 Nm, livrat la 3.800 rpm. Sistemul de tracțiune integrală este de tip permanent și dispune de sistem de distribuție activă a cuplului. Cutia de viteze automată LinearTronic poate fi acționată inclusiv prin intermediul padelelor de pe volan. 

Fie că vrei să faci un upgrade, de la un break cu tracțiune față, fie să conduci pentru prima dată un model japonez, Subaru Outback poate fi un bun punct de start. Cu datele de mai sus, poți să-ți faci o imagine mai clară asupra acestui tip de mașină. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)