
Pentru unii poate părea o surpriză, pentru alții însă asta înseamnă trecerea spre mobilitatea viitorului. Volvo este unul dintre constructorii auto care au impresionat cu ultimele modele și au renăscut frumos după o perioadă neagră din istoria lor. În actuala gama de motorizări, suedezii utilizează un propulsor diesel, în mai multe versiuni de putere însă acesta pare a fi ultimul care va mai fi dezvoltat de la zero.
CEO-ul Volvo, Hakan Samuelsson, a răspuns unei serii de întrebări la un interviu și a trasat o idee destul de clară asupra viitorului sistemelor de propulsie care vor fi dezvoltate în cadrul companiei suedeze. Acesta a declarat: “Din perspectiva actualelor condiţii, nu vom mai dezvolta motoare diesel de ultimă generaţie”.
Asta înseamnă că actuala generație a motorului diesel de 2,0 litri este și ultima, fiind programată să fie utilizată pentru diferite modele până în anul 2023. Însă, din 2019, Volvo va lansa primul său model complet electric, iar acesta va fi urmat rapid de altele. În plus, constructorul suedez are deja în gama produselor sale sale un sistem de propulsie plug-in hibrid, care va fi dezvoltat în viitor.
Astfel, este destul de clar că, pentru Volvo, viitorul va avea la bază propulsia electrică și cea hibridă, cu motoare pe benzină. Motorizările diesel par că au intrat într-un con de umbră, fiind din ce în ce mai mult penalizate de taxe și aproape interzise în anumite orașe. În plus, tehnologia pentru a dezvolta sistemele catalitice ce pot îndeplinii normale Euro 7 este extrem de scumpă, ceea ce face ca dieselul să devină greu de dezvoltat și ineficient la achiziție, în comparație directă cu propulsoarele pe benzină și chiar cu sistemele de propulsie hibridă.
Este foarte probabil ca decizia Volvo să fie rapid urmată și de alții, mai ales că din 2020 se anunță o multitudine de mașini electrice. În acel moment, tehnologia va fi mai ieftină, iar un plug-in hibrid va deveni extrem de eficient și va consuma chiar mai puțin decât un diesel, la un preț mai mic. Astfel, dieselul are toate șansele să devină istorie în viitorii 7-8 ani.