autovit.ro
B SECTIUNI

2010 – Un an electric…

Poate sunt optimist, dar cred ca primul pas spre o industrie mai curata a fost facut anul acesta. Industria auto/moto se pare ca a primit un „Wake-up Call” (apel la trezire) din partea planetei, sau poate pur si simplu au gandit practic si in perspectiva… indiferent de motivatie, rezultatul este unul promitator; pentru industrie, pentru noi, dar in special pentru mediu.

Anul acesta, si in special la PAS (Paris Auto Show 2010)  am avut parte de prezentarea unor produse 100% electrice sau daca nu 100% macar hibride, Nume mari din industrie au inceput sa scoata pe langa intre timp obisnuitele variante hibrid si masini electrice: concepte, de serie, sau macar variante de test.

Eco, se pare, nu mai e doar o fita pentru actori faimosi, bogatasi si alti boemi, eco va vinde, eco poate fi atragator, sportiv, si suparat dupa cum ne-au arat cei de la Citroen prin modelul concept „Survolt”. Dar electric este (sau va fi) si de serie: Ford – Fusion, Focus EV si Transit Connect, Peugeot – iOn si Mitsubishisi – CR-Z sunt doar un inceput…

Accesibil, cam asta este termenul de care au nevoie aceste masini in campaniile lor de marketing, preturile fiind inca putin cam piperate chiar si pentru europa de vest.

In Romania nu stiu cati ar sta pe ganduri la alegerea intre fosil si electric (vor alege benzina/diesel), iar aici intervine si o problema la nivel de generatie sau poate chiar de societate (romana); inabilitatea de a gandi in perspectiva. Multi spre mai toti alearga dupa ceva ieftin, e si criza, suntem si o tara cu un venit mediu foarte prost si multe alte motive, nimeni sau prea putin mai iau in calcul faptul ca benzina se scumpeste constant iar taxele de poluare la fel, cost imediat vs. cost pe termen lung, la asta se reduce totul.
Momentan pentru noi romanii costul imediat este important iar masina electrica este inca o investitie (prea?) mare, in viitor sau ENEL, depinde cum vrei sa privesti…

Sfatul meu, daca va luati masina, cautati diesel sau hibrid, merita si in plus SUV-urile sunt “soooo passé”.

Mai jos am enumerat cateva din modelele electrice de anul acesta, va las cu imaginile si daca stiti mai multe modele de anul acesta va invit sa le postati in comments (eventual cu link) sau pe Facebook, pentru a completa lista. …


Citroen

Citroen - "Survolt" Concept car 100% electric, fotografie de pe circuitul Le Mans unde aptitudinile masinii au fost demonstrate intr-un duel amical cu o motocicleta Agni Z2 si ea 100% electrica.


Ford

Ford - "Fusion" (hibrid benzina-electric)

Ford - "Transit Connect" (mini-van electric)

Ford - "Focus EV" (100% electric)

Magna Steyr - "Mila EV" (planuit pentru 2011, 100% electric, conceput pentru Ford)


GM (General Motors)

Chevrolet - "Volt" (hibrid benzina-electric)


Skoda

Skoda - "Octavia Green E Line" - Concept


Volvo

Volvo - "C30" BEV (100% electric)


Mercedes-Benz

Mercedes-Benz - "A-Klasse E-Cell" (100% electric - urmeaza un test pe 500 de exemplare care vor fi inchiriate unor clienti alesi)

Mitsubishi

Mitsubishi - "i-MiEV" (100% electric)


Honda

Honda - "CR–Z" (hibrid benzina electric)


Toyota

Toyota - "Prius PHEV" (hibrid benzina-electric)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)