
Cu veri capricioase, în care zilele caniculare nu exclud episoadele de ploaie torențială, și cu precipitații de toamnă care se mențin până după jumătatea lunii noiembrie, anul le rezervă șoferilor din România multe motive de stres. Unul dintre fenomenele cele mai imprevizibile, asociate cu rularea în condiții de precipitații bogate, este acvaplanarea. O vei recunoaște, cu mare ușurință, după senzația derutantă a lipsei de contact fizic între roțile mașinii și carosabil. Pelicula de apă acumulată sub pneuri are efecte imediate asupra comportamentului rutier, iar în cazuri critice, poate provoca derapajul mașinii. Pe cât de periculoasă este această situație, pe atât de simplu este să o preîntâmpini, dacă îi înțelegi pe deplin cauzele și modul în care se produce.
Ce factori influențează acvaplanarea
Care sunt simptomele fenomenului
Ce metode poți aplica pentru a controla mașina
Cum previi acvaplanarea
Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE
Ce factori influențează acvaplanarea
Cauza principală pentru care ai putea simți că te afli într-o barcă este acumularea în exces a apei pe suprafața carosabilă. Acest lucru duce la dificultăți majore în dislocarea volumului de lichid cu ajutorul șanțurilor dispuse pe anvelope. Chiar și așa, simpla pătrundere într-o zonă denivelată, în care se creează frecvent bălți mai mult sau mai puțin observabile nu este suficientă pentru a obține efectul de acvaplanare. Calitatea slabă a pneurilor te poate aduce în situația de a experimenta glisajul, chiar dacă gradul lor de uzură lor nu te-ar pune pe gânduri.
Rularea pe ploaie te poate aduce în stare să derapezi mai repede decât ai crede.
Iată cum previi acest fenomen și cum intervii la timp atunci când el apare:
Modul în care arată un cauciuc nu este totul, iar calitățile sale merg până la însușirile legate de elasticitatea materialului și de aderența benzii de rulare. La polul opus, un set de jante de bună calitate, dar trecute de multă vreme de termenul optim pentru schimbarea lor, te poate predispune la a experimenta chiar și o ieșire în decor din cauza acvaplanării. Canelurile unui pneu proiectat cu simț de răspundere sunt desenate astfel încât acesta să mențină contactul cu șoseaua, la orice viteză, indiferent de efectul precipitațiilor. În mod previzibil, dacă ai un set tocit, te poți considera pe lista șoferilor supuși riscului.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Care sunt simptomele fenomenului
În cazul în care experiența la volan nu ți-a rezervat până acum o acvaplanare, este vital să știi cum o recunoști. Cu o conștiență deplină asupra acestui fenomen, vei putea acționa instantaneu, cu simț de răspundere, pentru a evita un accident grav. Vei ști că mașina ta a pierdut contactul cu asfaltul după următoarele manifestări:
- creșterea inexplicabilă a turației motorului, cauzată de învârtirea în gol a roților motrice;
- senzația de decuplare a volanului de roți, sub forma unei direcții moleșite;
- tangajul părții din spate a automobilului, însoțit de o senzație de supravirare;
- aprinderea martorului de ESP din bord.
Ce metode poți aplica pentru a controla mașina
Ultimul lucru pe care ar trebui să îl faci, atunci când constați că mașina ta a intrat în acvaplanare, este să acționezi cu fermitate comenzile mașinii. În asemenea condiții, orice reacție pe care o are automobilul în timp normal este potențată la maximum. În locul unei frânări sigure, vei obține una bruscă, ce va agrava fenomenul de derapare. În locul unei restaurări a traiectoriei, printr-o manevră rapidă a volanului, vei risca să arunci mașina în decor, cu urmări mai grave decât cele care s-ar fi preconizat inițial. Lista măsurilor prin care poți ține sub control acvaplanarea nu este lungă, dar fiecare dintre aceste metode poate face diferența dintre o experiență neplăcută și una de-a dreptul traumatizantă:
- evită să apeși pedala de frână în primele secunde;
- decuplează pilotul automat;
- încearcă să ții volanul drept;
- ridică piciorul de pe pedala de accelerație;
- menține o traiectorie constantă și, după ce viteza mașinii scade, frânează cu foarte mare grijă.
Vezi categoria noastră de ▶️ AUTOTURISME
Cum previi acvaplanarea
Este adevărat că inspirația de moment și îndemânarea șoferului sunt foarte importante în momentul în care intervine acvaplanarea, dar ele trebuie sprijinite de o grijă permanentă pentru starea automobilului. De asemenea, un condus preventiv care să te caracterizeze permanent, nu doar în momentele în care observi o schimbare în condițiile meteo, te ajută să răspunzi mai bine, în timp real, de fiecare dată când la orizont apare o provocare aparte. Verificarea pneurilor trebuie făcută periodic, atât din punctul de vedere al gradului lor de uzură, cât și din cel al presiunii corecte în raport cu recomandările furnizate de cartea tehnică.
Condusul sportiv este o plăcere, în special când drumul este liber, iar resursele de putere ale mașinii îți permit să te bucuri de ea. Totuși, aceasta este o cale sigură de a uza nu doar cauciucurile, ci și sistemul de frânare, ansamblu de care ai nevoie foarte mare în momentele limită. Atenția la volan este foarte importantă de obicei, dar mai ales atunci când ploaia torențială îți pune și mai mult la încercare reflexele. La rularea pe timp ploios, redu factorii ce te pot distrage de la drum și direcționează-ți resursele de concentrare către ce se vede în față.
În loc să privești acvaplanarea cu teamă, ca pe un fenomen tragic ce se poate întâmpla rar, cu un deznodământ grav, ai putea să o tratezi ca pe un scenariu foarte probabil. Astfel, vei folosi sfaturile de mai sus pentru a fi mereu gata de a interveni cu succes.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.