autovit.ro
B SECTIUNI

Ai pregătit sistemul de climatizare pentru temperaturile toride? Iată câteva răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări

În cele ce urmează încercăm să răspundem unor întrebări care apar în mod frecvent cu privire la sistemul de aer condiționat al mașinii. Căldura tot mai accentuată din ultima perioadă a crescut rata de probleme pentru sisteme de aer condiționat ale mașinilor. Datorită solicitărilor intense și temperaturilor care în trafic pot trece ușor peste 45 de grade, sistemele de aer condiționat au devenit indispensabile.

 

Studiile ne arată că funcționarea corectă a sistemului de aer condiționat este direct legată de siguranță la volan, atunci când temperaturile de afară depășesc pragul de 30 de grade. La o temperatură de 35 de grade, un șofer este mai lent în reacții cu 20% comparativ cu temperatura de 25 de grade, ceea ce este echivalent cu o alcoolemie de 0,5 grame de alcool per litru de sânge. Sunt cifre relatate de multiple studii care arată clar modul în care un șofer reacționează în condiții ridicate de căldură și umiditate. Mai jos încercăm să lămurim câteva întrebări despre sistemul de aer condiționat.

 

Care este temperatura optimă în habitaclu?

Atunci când conduci pe distanțe lungi este foarte important să creezi o atmosferă răcoroasă în interiorul mașinii, dar fără să exagerezi. Diferența dintre temperatura de afară și cea din mașină nu trebuie să fie foarte mare, mai ales dacă opririle sunt dese și este necesară ieșirea din mașină. Impactul adus de schimbarea bruscă și repetată poate avea o influență negativă asupra sănătății și stării de moment. În astfel de momente poate să apară o stare de amețeală, dureri de cap sau transpirație abundentă.

Care este principala cauză pentru nefuncționarea sistemului de aer condiționat?

Principala cauză este pierderea freonului. Acesta se pierde într-un ritm mai accentuat la mașinile vechi, prin pori foarte mici ai furtunașelor sau pe la garnituri. De aceea, se recomandă o verificare completă a sistemului la fiecare 3 ani.

Trebuie să se piardă tot freonul pentru ca sistemul de aer condiționat să nu mai funcționeze?

Nu. Chiar și o pierdere parțială a freonului va determina sistemul să nu activeze compresor. Totuși, AC-ul poate funcționa cu o pierdere parțială de freon, dar temperatura aerului suflat nu va fi în parametri optimi.

Care este temperatura corectă a aerului la ieșirea pe gurile de ventilație?

Atunci când sistemul funcționează perfect și este setat pe cea mai joasă temperatură, aerul trebuie să aibă o temperatură de circa 3-8 grade la ieșirea pe gurile de ventilație. În caz contrar temperatura setată pe sistemul de climatizare nu poate fi atinsă și menținută.

Compresorul de aer condiționat funcționează zgomotos. Ce se întâmplă?

În general, momentul în care compresorul începe să funcționeze zgomotos anunță faptul că acesta este la finalul vieții. Totuși, există și alte cauze posibile: refrigerant greșit, aer în sistem, ulei necorespunzător în compresor. O inspecție la un specialist este imperativă în acest caz.

Aer în instalație? Ce înseamnă asta?

Aerul poate ajunge în instalație dacă sistemul nu este complet golit înainte de realimentarea cu freon. Pentru performanțe optime, sistemul nu trebuie să conțină mai mult de 2% aer. Pentru fiecare 1% creștere, va exista o creștere a temperaturii aerului suflat de instalație cu 1 grad. Mai mult de 6% aer în instalație poate duce la funcționarea ineficientă a sistemului.

Miros urât în instalația de aer condiționat?

Ai probleme cu mirosul urât care vine din instalația de aer condiționat? Cea mai probabilă problemă este aduse de apariția bacteriilor și fungilor dezvoltați pe traseul de climatizare. Pentru rezolvarea acestei situații este recomandată utilizarea unul spray special care se pornește în habitaclul mașinii cu recircularea pornită și geamurile închise. Acesta va circula prin toate conductele climatizării și le va curăța. Ulterior acestei operațiuni este necesară schimbarea filtrului de polen.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)