autovit.ro
B SECTIUNI

Alegerea jantelor: ghid și sfaturi utile

Vine un moment în care mulți dintre șoferi încep să se gândească serios la personalizarea mașinii lor. Dacă modificările de ordin vizual depind de capriciile de moment sau de trendurile din domeniu, caracteristicile tehnice ale soluțiilor alese trebuie să corespundă atât normelor legale, cât și specificațiilor tehnice ale automobilului. Jantele standard se numără printre primele elemente care vor fi eliminate într-o operațiune de individualizare a designului unei mașini sau chiar într-un proiect ambițios de tuning. Alese fără atenție la cerințele elementare sau fără ca dimensiunile lor să corespundă cu ceea ce scrie în talonul mașinii, aceste elemente de cosmetizare a exteriorului mașinii pot aduce mai multe probleme decât satisfacție.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Care sunt principalele caracteristici ale jantelor
Cum alegi jantele după tipul lor
De ce trebuie să mai ții cont
Cum faci spălarea și întreținerea jantelor

Care sunt principalele caracteristici ale jantelor

Atunci când pornești în căutarea unui set nou de jante pentru mașina ta, nu designul este cel care trebuie să dicteze rezultatul final. Desigur, ultimul lucru pe care ți l-ai dori ar fi să te alegi cu niște roți care „să joace în alt film” față de pachetul estetic ales pentru exteriorul mașinii, așa că, înainte de a opta, asigură-te că ții cont de toate caracteristicile necesare. Pentru aceasta, va trebui să descifrezi codul aferent fiecărui tip de jantă.

Diametrul jantei: măsurat în inchi sau în țoli, această caracteristică este trecută în cartea tehnică a mașinii, fiind inscripționată pe părțile exterioare ale jantei, sub o formă de tipul 6J X 16. În acest caz, 16 va fi diametrul jantei. Având în vedere că acesta influențează garda la sol a vehiculului, schimbarea jantelor cu unele de diametru mai mare impune ajustarea tipului de anvelope. 

Lățimea interioară a jantei: primul număr din cod indică inchii măsurați între acele margini ale jantei care trebuie să acomodeze anvelopa. 

Profilul jantei: identificabil sub forma unei litere, acest parametru este strâns legat de cifra care indică lățimea interioară a jantei. În general, este cel mai probabil să ai nevoie de jante cu profil J, dar ai putea folosi și unele cu alte profile, cum ar fi JJ, JK, K, B, P, D sau K. 

Numărul de prezoane și distanța dintre ele: este firesc că nu vei putea monta jante cu un număr diferit de prezoane în locul celor existente deja, așa că vei citi ultima parte a codului inscripționat pe acestea. Aici vei găsi o secțiune de tipul  4 X 108, ce îți va indica faptul că prinderea se face cu patru șuruburi și că distanța dintre acestea este de 108 milimetri. 

Factorul de echilibru: denumit și offset, acest parametru este cel la care greșesc cel mai ușor pasionații de modificări atunci când își aleg un set nou. El indică toleranța permisă în privința distanței până la care janta poate ieși în exteriorul caroseriei. În cazul în care nu este respectată valoarea indicată după inscripția ET, pot surveni vibrații în volan, la rulare, precum și disfuncții ale sistemului de frânare și ale suspensiei.  

Vezi categoria noastră de  ▶️  AUTOTURISME

care sunt principalele caracteristici ale jantelor

Cum alegi jantele după tipul lor

Bugetul este cel care va dicta achiziția jantelor tale cele noi, dar nu poți lăsa deoparte preferințele. Merită să scoți din buzunar mai mulți bani, pentru o pereche de jante din aliaj sau poți să rămâi la soluția clasică, reprezentată de jantele din oțel? Ambele soluții prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, iar modul în care folosești mașina va departaja decisiv ce produs merită să ajungă în coșul virtual de cumpărături. 

Jantele de aliaj

Asociate cu modelele de performanță și preferate de adepții unui condus predominant sportiv, aceste jante sunt rezultatul unei combinații de materiale. Cel mai frecvent aliaj este cel dintre magneziu și aluminiu. Tratamentul termic prin care acestea trec imediat după turnare le conferă o rezistență sporită, în condițiile în care greutatea acestora este cu până la 50% mai mică decât în cazul jantelor convenționale. Astfel, șoferul se poate bucura de un comportament mai agil al mașinii, de un plus de aderență și de o frânare mai eficientă. În plus, rugina nu intră pe lista aspectelor pentru care un șofer de mașină dotată cu jante de aliaj trebuie să-și facă griji. Toate acestea vin, însă, la un preț corespunzător și cu o sensibilitate la șocuri mecanice, dar și cu o ușurință aparte a acestor jante în a înmagazina zgârieturi și în a se exfolia de-a lungul timpului. 

Jantele de oțel

Mai puțin arătoase, jantele de oțel sunt cele mai des întâlnite și vor rămâne cu noi multă vreme. Aceasta, pentru că prețul lor scăzut și rezistența foarte bună la gropi și la zgârieturi le recomandă pentru o țară cu drumuri precum cele din România. Chiar dacă vei zgâria o jantă de tablă, din cauza unei borduri, o vei putea aduce rapid la starea inițială, datorită faptului că ea nu suferă daune în profunzime. Din păcate, jantele de tablă sunt vulnerabile în fața ruginii, mai ales dacă nu ai posibilitatea de a parca mașina într-un garaj. Dezechilibrarea acestui tip de jante este foarte frecventă, dar procesul este ireversibil cu minimum de efort, datorită rezistenței bune în fața fisurilor. Acesta este motivul pentru care mulți șoferi aleg să achiziționeze un al doilea set de jante de tablă, pe care să îl echipeze cu pneuri de iarnă. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

De ce trebuie să mai ții cont

În cazul în care alegi să cumperi un set nou de jante direct de la reprezentanță, efortul tău va fi mult ușurat. Oferta de pe piața jantelor aftermarket este, însă, atât de variată, încât vei reuși cu greu să găsești acea pereche de jante care se potrivește cel mai bine automobilului tău. Printre caracteristicile pe care trebuie să le consideri criterii de bază în achiziția ta, se numără marca mașinii, modelul ei și anul fabricației. Dacă vei folosi mașina într-un regim combinat, urban-extraurban, va trebuie să iei în calcul și unele cheltuieli pentru remedierea unor eventuale zgarieturi sau deformări. Mai mult, ai putea ajunge la concluzia că ai nevoie de un set secundar de jante de oțel, pentru escapadele pe drumuri forestiere sau pe trasee moderate de off-road. 

cum faci spalarea si intretinerea jantelor

Cum faci spălarea și întreținerea jantelor

Pe cât de importante sunt în obținerea unui aspect cât mai individualizat al mașinii, pe atât de expuse sunt jantele la a fi lovite și murdărite. Spălarea cea mai eficientă a jantelor se face numai după demontarea lor de pe mașină, dar această cerință nu este obligatorie. Folosirea substanțelor corozive sau a materialelor abrazive, precum și a periilor dure, este strict interzisă. De asemenea, jantele nu trebuie curățate imediat după o exploatare intensă, pentru că temperatura lor ridicată ar putea determina materialul să reacționeze nepotrivit la substanțele de curățare, ceea ce ar putea avea ca rezultate petele persistente. Cel mai potrivit este sa folosești detergenți speciali și un burete moale, alături de un furtun cu presiune înaltă. 

Acum știi ce face diferența dintre un set de jante neglijate și unul care îți scoate mașina în evidență. De la modul în care le alegi, până la felul în care le întreții, aceste piese merită pe deplin atenția ta.  

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)